Архітектора Якова Паученка вшанували в музеї Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 29 жовтня 2019 09:03 |

    Зазвичай в останні дні жовтня в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна проходять заходи з вшанування пам’яті художника архітектури, видатного єлисаветградського зодчого, рідного дядька професора живопису Олександра Осмьоркіна – Якова Васильовича Паученка (1866 -1914), якому судилося стати одним з творців історичного центру сучасного міста Кропивницького з історичною назвою Єлисаветград і який донедавна був Кіровоградом.
    Нині в рамках музейного мистецького проекту «Виставка одного твору», в залі, де експонується фотовиставка «Архітектор Яків Паученка та його місто» до 265-річчя заснування міста Кропивницького, широкому загалу кропивничан та гостей міста презентовано портрет Якова Паученка роботи відомого українського скульптора Віктора Френчка (1949-2019), виготовлений майстром з нагоди 150-річчя з дня народження архітектора та подарований у 2017 році до музейної колекції.
    Віктор Васильович Френчко народився 6 серпня 1949 року в селі Підзамочок Бучацького району Тернопільської області. Член Національної Спілки художників України (2012), скульптор. Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2009). Перший лауреат міської художньої премії імені Бориса Вінтенка (2018).
    В 1964 р. закінчив Бучацьку дитячу художню школу. У 1964–1967 рр. навчався в Київській державній художній школі імені Т.Г.Шевченка, після закінчення якої вступив до Київського державного художнього інституту (нині Національна Академія образотворчого мистецтва і архітектури) на скульптурний факультет в майстерню народного художника СРСР, академіка Академії мистецтв СРСР М.Г.Лисенка. Отримавши диплом з відзнакою в 1973 р., був направлений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду України. З того часу жив та працював в нашому місті, де створив велику кількість робіт у різних жанрах - скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок.
    Пам’ятники «Меморіал робітникам-червонозорівцям, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни» та «Перший трамвай в Єлисаветграді» в м. Кропивницькому, «Козак-захисник» в с. Торговиця Новоархангельського району, стела «Надія Тобілевич-Тарковська» в Державному заповіднику-музеї І.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) «Хутір «Надія», погруддя поета і борця за Незалежність України Євгена Маланюка в Новоархангельську та академіка Костянтина Скрябіна в Новомиргороді Кіровоградської області, меморіальні дошки в Кропивницькому: історичним постатям міському голові Олександру Пашутіну, лікарю Самуїлу Вайсенбергу та меценатці Анні Дмитрян, а також сучасникам - художникам Борису Вінтенку, Юрію Луцкевичу та Василю Остапенку, музикантам Генріху Нейгаузу та Юлію Мейтусу, актору Валерію Дейнекіну, поетам Арсенію Тарковському та Валерію Гончаренку, журналісту Віталію Ципіну, фотокору Василю Ковпаку, історику Петру Кизименку, борцю за Незалежність України Семену Сороці. І це неповний перелік того, що створив скульптор Віктор Френчко самостійно та в співавторстві з колегою скульптором Аркадієм Мацієвським.
    З музеєм Віктора Френчка пов’язували теплі, дружні відносини та творча співпраця. Пам’ятною для багатьох художників, архітекторів, мистецтвознавців, журналістів та фотографів і просто шанувальників образотворчого мистецтва стала проведена в 2016 році художньо-меморіальним музеєм О.О.Осмьоркіна разом з митцем в його творчій майстерні оригінальна культурно-мистецька акція до Дня художника – своєрідний перформанс, окрасою якої була авторська серія фотопортретів майстра, виконана відомим фотографом, членом Національної Спілки журналістів України Олександром Шулешком, які змішуючись з людьми та скульптурними творами, заполонили простір майстерні та подвір’я, створюючи фантастичну атмосферу непередбачуваних образних ілюзій.
    Головною подією тоді стала презентація підготовленого музеєм в рамках мистецького проекту серії художніх виставок «В майстерні художника» каталогу «Мовою пластики. Віктор Френчко про життя і мистецтво», в якому майстер ділився своїми роздумами. На сьогодні - це єдине комплексне видання про творчість скульптора Віктора Френчка, який віддав нашому краю весь свій талант, вкладаючи частинки душі та серця в кожний мистецький витвір. Сподіваємося, що слова міського голови Андрія Райковича під час прощання з митцем, який, нещодавно  зустрівши свій 70-річний ювілей, раптово пішов з життя 13 вересня 2019 року, стануть реальністю: «Кропивницький поніс велику втрату. Роботи майстра стали вже частиною історії  міста. Тож ми обов’язково увіковічнимо пам’ять Віктора Френчка у повному каталозі його творчості, який підготуємо і видамо наступного року».
    Над портретним образом архітектора Якова Паученка художник працював більше року - знайомився з особливостями його життя, вивчав рідкісні фотоматеріали з фондів музею, неодноразово приносив на обговорення з фахівцями історії життя зодчого начерки та скульптурні ескізи майбутнього портрету. В кінцевому результаті постав живий, емоційний, означений художньою вишуканістю і навіть деякою епатажністю образ творця нашого міста, про якого газета «Голос Юга» в 1914 році писала, що «він дав перші уроки художньої архітектури в нашому місті», а його племінник - художник та педагог, член культової мистецької групи початку ХХ століття «Бубновий валет» Олександр Осмьоркін у своїй автобіографії зазначав: «„Бацила”, що йшла від брата моєї матері, штовхала на шлях мистецтва. Людиною, яка поселила її в мені був архітектор-художник Я.В.Паученко, вихованець Московського училища живопису, ваянія і зодчества... В його квартирі панувала атмосфера мистецтва».    
    Архітектор Яків Паученко прожив коротке життя – 48 років, помер  29 жовтня 1914 року, був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, одна з центральних вулиць якого знедавна носить його ім’я.
    Виконаний в класичній формі медальйону барельєфний профіль зодчого в імпозантному капелюсі за задумом автора відображає образ людини-творця, сповненої мистецьких задумів, творчих пошуків, оригінальних художніх відкриттів та оптимістичних надій майбутнього епохи модерну, осяяної ідеями науково-технічного прогресу, в яку жив та працював Яків Паученко.
    Сам автор, розповідаючи на одній з зустрічей з науковцями музею про свій вибір форми портретного образу зазначив, що розглядаючи фото різних років, його увагу привернули декілька знімків Я.Паученка, зокрема з родиною на подвір’ї його будинку, з племінником О.Осмьоркіним в фотоательє Харлаба, з сестрою Олімпіадою в сцені домашнього театру та під час перебування в місті П’ятигорську, в яких він поставав живою людиною, сповненою руху та енергії, елегантної та дещо театральної пози, неначе демонструючої своє «Я» художника.
    А й дійсно, кінець ХІХ - початок ХХ ст. - розквіт купецтва і нуворишів, нові «реальні люди» з реальними грошима бажали будувати свої мрії. Можливо, це одна з причин появи архітектури з префіксом «нео»?  Необароко, неоготика, неовізантія - національно виразні частки модерну, звертаючись до яких, зодчі робили зусилля досягти великого стилю, бавлячись грою з еклектикою, грою заворожуючою і ризикованою, на межі тонкої грані мистецтва і компіляторности, захоплючись технічними новинками та мистецтвом театру, перетворювали міста на парад декорацій, часто самі стаючи невід’ємною складовою запропонованої гри, з якої й походить, до речі, неповторний архітектурний ансамбль старого Єлисавету.
    Портрет Якова Паученка  - не перша і не остання зустріч Віктора Френчка з творчістю зодчого.
    У 2011 році Віктор Васильович  створив камерний меморіальний комплекс пам’яті лікаря Самуїла Вайсенберга (1867-1928), розміщений на будинку, в якому той жив і працював. Автором проекту будівлі, сповненої бравурних барокових нот, є архітектор Яків Паученко. Звертає на себе увагу тонке відчуття скульптором архітектурної мови минулого та делікатність, з якими він підійшов до своєї роботи. Це допомогло йому органічно вписати сучасну композицію з двох овальних форм в будівельний простір пам’ятки архітектури кінця ХІХ століття, зберігаючи її художню цілісність.
    А в 2018 році скульптор Віктор Френчко виконує меморіальну дошку, присвячену відомій меценатці, засновниці комплексу міської лікарні Червоного Хреста Святої Анни – Ганни Дмитрян (1845-1913), барельєф якої, сповнений глибокої художньої виразності, посів почесне місце на стіні дивовижного архітектурного витвору Якова Паученка.
    Ось така переємність поколінь. Зодчому Якову Паученку випало творити архітектуру будівель історичного центру нашого міста, а скульптору Віктору Френчку увічнити пам’ять про видатних людей, які жили та працювали в цих будівлях.
    Оригінальна тематична виставка «Місто митців. Присвячується пам’яті архітектора Якова Паученка та скульптора Віктора Френчка» стала символічним кроком до увічнення пам’яті художників минулого і сучасного, яких поєднала невтомна творча праця з перетворення міста над Інгулом на осередок краси та історичної пам’яті заради майбутнього.

Андрій Надєждін
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Скульптор Віктор Френчко
в майстерні за роботою
2016
 
Архітектор Яків Паученко
на відпочинку в П’ятигорську
1902
 
Скульптор Віктор Френчко представляє
ескізи барельєфу Якова Паученка
в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна
2016
 
 
Ескізи барельєфу Якова Паученка в пластиліні
 
 
Варіанти барельєфу Якова Паученка в гіпсі
 
Віктор Френчко
Барельєф архітектора Якова Паученка (1866-1914)
2016
Гіпс тонований, ліплення
D – 52
 
Віктор Френчко
Меморіальний комплекс пам’яті
лікаря Самуїла Вайсенберга (1867-1928) на будинку
управління охорони здоров’я Кіровоградської
обласної державної адміністрації.

Пам’ятка історії, містобудування та архітектури.
Кін ХІХ ст.
Будинок лікаря Вайсенберга.
Архітектор Я.В.Паученко.
м. Кропивницький, вул. Чміленка, 74
 
Віктор Френчко
Меморіальна дошка благодійниці, засновниці лікарні
Червоного Хреста Святої Анни – Ганни Дмитрян (1845-1913)
на центральному будинку міської лікарні №2 ім. Святої Анни.

Пам’ятка історії, містобудування та архітектури
1904
Лікарня Червоного Хреста Святої Анни.
Архітектор Я.В.Паученко.
м. Кропивницький, вул. Ганни Дмитрян, 1
 
Під час культурно-мистецької акції до Дня художника
в творчій майстерні скульптора Віктора Френчка
на вулиці Дворцовій в м. Кропивницькому

7  жовтня 2016 р.
На знімку зліва направо: фотограф Олександр Шулешко,
скульптор Віктор Френчко та директор музею Віта Чернова
 
Каталог «Мовою пластики. Віктор Френчко про
життя і мистецтво». Із серії «В майстерні художника»

Автор-упорядник – провідний науковий
співробітник А.Надєждін. – Кропивницький:
Художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна, 2016
 
Провідний науковий співробітник музею
заслужений художник України Андрій Надєждін
представляє «Барельєф архітектора Якова Паученка»
роботи скульптора Віктора Френчка в експозиції виставки
 
 
 
 
Під час презентації тематичної виставки
«Місто митців. Присвячується пам’яті архітектора
Якова Паученка та скульптора Віктора Френчка»
 

 

 
 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень