СВІТОВЕ СКЛО В УКРАЇНІ

Автор: Марина Марченко | 13 вересня 2019 16:05 |

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрились одночасно дві виставки:  «Світове скло в Україні: 1989 – 2016» та «Балтійське скло: діалог вітру з дощем». Вони присвячені ювілейній даті – 30-річчю Міжнародного симпозіуму гутного скла у Львові.


Понад шістдесят творів знаних вітчизняних майстрів гутного скла та зірок  світового склярства протягом місяця вражатимуть киян та гостей столиці вибухом краси та гармонії, злетом авторських ідей, розмаїттям технік та сміливістю творчих експериментів.

Це рідкісна можливість побачити кращі твори зібраних композицій, які стали підсумком роботи майстрів на міжнародних симпозіумах з 1989-го до 2016-го років.

Презентацію справжнього царства скла розпочинають твори українських авторів з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Фантастичної краси та грації «Павич», «Півень», «Птах» та зворушливі «Носоріг», «Родина бегемотів», « Яки» та «Мамонт» Альберта Балабіна, вишукані та змістовні композиції «Бережіть планету Земля» Олега Гущина, «Флора» Віталія Гінзбурга та «На рідних луках» Івана Аполонова зустрічають гостей на початку виставкової експозиції.

На виставці представлені роботи корифеїв міжнародних симпозіумів  – знаного українського митця, котрий став одним із піонерів міжнародного студійного руху на постсоціалістичному просторі, Андрія Бокотея, постійних учасників форумів    чеського майстра Іржі Шугаєка, Яноша Єґенєйша з Угорщини, Любові Савельєвої та Фідаїля Ібрагімова з Росії, Майкла Роджерса із США та багатьох інших митців. 

 Композиція Катрін Сінтес з Франції «Під бруківкою є життя» примушує замислитись. До прозорих, видутих форм, які символізують львівську бруківку, французька мисткиня додала невеличкі гілочки дерев, вбрані в одяг з ниток і тканини. Вони ніби виглядають з-під цеглинок і справді нагадують живі створіння.

 У композиції Фідаїля Ібрагімова з Росії теж головний акцент зроблено на ідеї. На перший погляд вона здається ніби простою – три скляні кулі та гнізда з колючого дроту, але вона має глибокий зміст і свій підтекст, розкриваючи вічну тему народження.

 

Композиції другої виставки «Балтійське скло: діалог вітру з дощем» зовсім інші – наповнені прибалтійським шармом, більш декоративні і підкреслюють насамперед оптичні якості скла. Це твори митців з Прибалтики: Анди Мункевіци, (Латвія),  Іво Лілля (Естонія) та подружжя Ремігіюса Крюкаса й Індре Стульгайте (Литва).

 

Ця виставка присвячена Іво Ліллю – талановитому художнику і цікавій особистості, одному із зачинателів міжнародного руху студійного скла на теренах колишнього СРСР, котрий напередодні відкриття виставки несподівано пішов з життя.

 Першою балтійське скло презентувала у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва найвідоміша у світі латвійська художниця Анда Мункевіца ще наприкінці липня. «Чорні коні» – так назвала авторка серію монументально масштабних скульптур зі скла та графічні роботи, які органічно доповнили виставкову експозицію.

«Чорні коні» символізують графічну лінію людського життя, це своєрідна кардіограма  людини, яка проходить певні етапи свого становлення. Кінь несе позитивну енергію, радість буття», – пояснює авторка.

 Виставки, присвячені світовому склу, триватимуть у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва до 5 жовтня.

Після 5 жовтня XI Міжнародний симпозіум гутного скла у Львові продовжить свою роботу за окремою цікавою та насиченою програмою у місті Лева.

 

 

 

 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень