Музей Осмьоркіна у Кропивницькому провів флешмоб в День Прапора України

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 26 серпня 2019 10:20 |

    В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в місті Кропивницькому в День Державного Прапора України відбулася патріотична мистецька акція – експонування пересувної тематичної фотовиставки «Символ Гідності та Свободи» на вулиці біля будівлі музею та фотографування з синьо-жовтим стягом колективу та відвідувачів музею, просто перехожих, які, крокуючи тротуаром, зупинялися і не лише зацікавлено оглядали представлені світлини, а й охоче робили свої світлини.



    День Державного Прапора України - державне свято України, присвячене одному з її державних символів – Прапору України, встановлено на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України, відзначається щорічно 23 серпня.   

    Цікавою є історія цього свята. Саме 23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. З нагоди відзначення цієї події  у 2004 році був виданий Указ Президента України Леоніда Кучми «Про День Державного Прапора України» №987/2004, київським живописцем, нині заслуженим художником України, Олексієм Кулаковим у 2001 році написана картина «Державотворення», яка експонується у парламенті, а цей прапор, як реліквія, зберігається в музеї Верховної Ради України. Наступного дня, 24 серпня 1991 року, Україна проголосила Незалежність. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України, незважаючи на те, що в чинній на той час Конституції як державні описувалися символи колишньої УРСР, прийняла Постанову №19 «Про Державний прапор України», в якій зазначається: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

    Дослідження сучасних істориків свідчать, що вперше синьо-жовті кольори згадуються близько 1410 року на корогвах Галицько-Волинського князівства, на них ще на синьому полі був зображений золотий лев. Запорозькі козаки використовували жовто-блакитний прапор в мирний час, на відміну від бойового стяга малинового кольору. Сині і жовті кольори містилися і в гербах українських земель, міст і старшинських родів. Жовто-блакитні прапори масово з’являються на маніфестаціях українців після перемоги Лютневої революції 1917 pоку, під ними формувалися й перші українські національні військові з’єднання. У березні 1918р. Центральна Рада затвердила державний герб і державний прапор УНР.

    Першим прапором радянської України став червоний стяг з жовто-блакитним прапором у верхньому лівому куті, але згодом декілька разів змінювався і з 1949 року  мав горизонтально розташовані смуги: верхня - червоного кольору (2/3 ширини прапора), і нижня - лазурного кольору з зображенням у верхній частині золотих серпа і молота і над ними - червоної п’ятикутної зірки, обрамленої золотою каймою.

    За часів національно-визвольної боротьби за незалежність України в 1930-х – 1950-х роках з радянським та нацистським режимами політичні збройні формування ОУН використовували синьо-жовтий прапор, а УПА – червоно-чорний та всіх об’єднував тризуб. Але лише з набуттям Україною Незалежності в 1991 році синьо-жовті кольори прапора і символ тризуб повернулися на своє чільне місце геральдичної мапи України.

    Тож, двадцять кольорових фото з зображенням Українського Прапора з музейного зібрання, представлених на виставці, яскраво відтворюють як переломні історичні події під час Революції Гідності в столиці та нашому місті, так і святкові заходи. Авторами цих фотолітописів є відомі кропивницькі фоторепортери – заслужений журналіст України Ігор Демчук, члени Національної Спілки журналістів України Олександр Шулешко та Олександр Коломінов, а також член Національної Спілки фотохудожників України Юрій Лебедєв. Ці фотокартки в свій час експонувалися в музеї на різноманітних тематичних та персональних фотовиставках, найбільш резонансною з яких була «Революція Гідності. Хроніка подій», присвячена річниці трагічних подій на Майдані в лютому 2014 року.

    Своєрідний музейний флешмоб викликав неоднозначні емоції у містян – від здивування, а подекуди й навіть відкритого прояву невдоволення, до щирого захоплення дійством і таких було звичайно більше. А Олег Купряшкін, син співробітниці нашого музею, дізнавшись про захід, одягнув військову форму з бойовими нагородами та приніс прапор з підписами своїх побратимів, які майже всі полягли під Волновахою. Тримаючи в руках цей прапор, він фотографувався з мамою, яка дочекалася його, а в очах їх бриніли сльози, бо іншим матерям не так пощастило.

    Тож, хай для всіх нас Державний прапор буде справжнім символом гідності та свободи не лише в свята, а й в будні. І попри всі перешкоди ми повинні шанувати його з вірою, надією та впевненістю в майбутнє України, в якій щасливо житиме і маленький кропивничанин Олексійко, який радісно усміхаючись, здіймає прапорець до сонця.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
 
Експозиція тематичної фотовиставки
«Символ Гідності та Свободи»
 
 
 
 
 
Музейний флешмоб в День
Державного Прапора України
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень