Доробок Сергія Овчарука представили в хмельницькому музеї

18 серпня 2019 17:29 |



15 серпня в Хмельницькому обласному
художньому музеї, незважаючи на примхи погоди, по-справжньому тепло та сонячно. Адже своїм настроєм, темпераментними творами та гостинністю ділився гість з Туманного Альбіону, британсько-литовський художник українського походження Сергій Овчарук. 


Лондон – безсумнівно одна з найбільш креативних столиць, що збирає під своїм крилом художників, дизайнерів та талановитих людей з усього світу. Знайшов себе в цьому місті художник з українським корінням, член художньої спілки Wimbledon Open Art Studios Сергій Овчарук.

Митець народився 1963 року у Львові. Він – один з продовжувачів славетного роду Сулим. В 1980 закінчив навчання в Хмельницькій дитячій художній школі. Юнацька романтика подорожей привела його в стіни старовинної морської альма-матер ЛВІМУ – Ленінградське вище інженерно-морське училище (тепер – Державна Морська Академія ім. адм. С.О. Макарова, м. Санкт-Петербург). Однак, вплив історичного міста –одного зі світових центрів культури та мистецтва – пробудило в юнакові сильний потяг до живопису.

Сергій Овчарук особистість, яка активно торує свій творчий шлях. Він багато працює та демонструє свій мистецький доробок на чисельних виставках. Художник брав активну участь у таких масштабних форумах мистецтва як MOYA (Музей сучасного мистецтва, Відень 2014), Art Monaco 2014, London Biennale 2015-2017 та Art Expo New York 2017-2018. У липні 2018 року з великим успіхом пройшла його перша персональна виставка «Повернення» в Україні у рідному Львові. Ця подія мала широкий резонанс та отримала схвальну оцінку мистецтвознавців, художників та численних відвідувачів вернісажу.


Як і у кожного справжнього митця, у Сергія Овчарука є свої улюблені мотиви. Присвятивши певну частину свого життя морській службі, він відкрив для себе марини, які майстерно відтворює на полотні. Морська тематика, як і натюрморт та жіночий портрет дає художнику широке поле для імпровізації, пошуків, експериментів з кольором та формою. «Філософія життєстверджуючої гармонії кольорів, яка зринає в несподіваному поєднанні різноманітних її відтінків, і є моя власна фантазія, і реальність, і моє особисте божевілля», – говорить автор.

Особливу увагу художника привертають міські пейзажі. Саме їм присвячена чергова персональна виставка «Ритми міста». Автор не просто відтворює дійсність, але й знаходить баланс між баченим та відчутим за допомогою певної кольорової гами. «Ритми міста» – портрет мегаполісу, наповненого метушнею та постійним рухом. Ми перебуваємо в суцільних перегонах: хочемо більше побачити, встигнути, не пропустити головного, не опинитись осторонь важливих подій. Ритм нашого сьогодення постійно прискорюється. Вхопити мить із безперервного калейдоскопу життя і, разом з тим, одночасно показати його стрімкий невпинний рух – завдання не з легких, втім Сергій Овчарук береться за нього із завзяттям та особливим трепетом і ніжністю. Художник відтворює бурхливе життя, що вирує на вулицях міст 24/7, акцентуючи увагу на вібраціях настрою: відблиски на воді, асфальт після дощу, натовп людей, яскраві вітрини вечірніх вулиць. Експозиція пройнята магічним настроєм урбаністики, таємницею недомовленості, яка вабить глядача.

Живопис митця темпераментний і соковитий. Художник мислить кольором, будує ним форму. В енергійні, сміливі мазки, нанесені мастихіном, він вкладає всю силу емоційного хвилювання, надаючи творам експресії та динаміки. Сергій Овчарук вважає, що мистецтво – це неосяжний світ добра та любові, який формує людську свідомість та впливає на природу нашого існування. Саме тому йому хочеться перебувати в цьому світі нескінченно довго та щедро ділитись ним з глядачем.

Марія Фролова,
завідувачка науково-експозиційного відділу ХОХМ

 

 

Довідково:

Сергій Овчарук народився 28 червня 1963 р. у м. Львів.

-1976-1980 рр.– навчання у Хмельницькій дитячій художній школі (ХДХШ);

-1980 р. – після закінчення ХДХШ та середньої школи № 16 навчається в ЛВІМУ – Ленінградському вищому інженерно морському училищі (тепер – Державна Морська Академія ім. адм. С.О. Макарова, м. Санкт-Петербург), одному з старіших морських закладів колишнього СРСР;

1982-1986 рр. – 4 роки навчання у художній майстерні В. Бородіна – видатного художника-колориста;

1986 р. – по закінченні ЛВІМУ та мистецької майстерні В. Бородіна, Сергій отримує призначення у Литовське морське пароплавство – порт Клайпеда. Потім 7 років морських професійних шляхів від 3-го штурмана до старшого помічника капітана;

Одружений, громадянин ЕС, Литва – друга Батьківщина.

1993-2010 рр. – міжнародна підприємницька і мистецька діяльність у Литві, країнах Європи і Азії;

2009 р.– вступ до Спілки художників Жемайтії (Західна Литва);

2013 р. – по теперішній час – мешкає і працює в м. Лондон;

2014 р. – вступ до Вімблдонського товариства художніх студій (студія № 148), м. Лондон;

2018 р. – член Міжнародної Академії Мистецтв (Франція) зі званням «Шевальє».

Активно експонується в Великій Британії, США та Європі. Співпрацює з кількома міжнародними галереями Англії, США та Європи, брав участь в музейних виставках в Монако та Відні (МОА музей), Австрії.

Роботи художника зберігаються у приватних колекціях США, Канади, Великої Британії, Франції, Німеччини, Швейцарії, Бельгії, Іспанії, Чехії, Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Росії, України, Китаю, Індії та Катару.

Виставка діятиме до 8 вересня.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень