ДОБРІ ЗВІРІ У МУЗЕЇ

Автор: Марина Марченко | 06 серпня 2019 11:25 |

Національний музей українського народного декоративного мистецтва презентує понад 200 предметів художньої кераміки Васильківського майолікового заводу.


Їх авторами є видатні українські художники, які у 1960–1980-ті роки працювали на цьому підприємстві й створювали справжні шедеври.

Завдячуючи арт-проєкту «Завод»  і автору ідеї  – Павлу Гудімову сьогодні широкий загал відвідувачів музею має змогу побачити унікальне явище минулого століття –  українську народну кераміку, яку створювали справжні професіонали, познайомитись з історією найуспішнішого підприємства з виробництва майоліки в Україні  і дізнатися про феномен «васильківських художників». Ці теми розкривають окремі розділи виставки, яка здійснена за підтримки Українського культурного фонду.

Презентуючи васильківську кераміку, Павло Гудімов наголосив: Мені дуже приємно, що нарешті через стільки років української незалежності ми збираємо феномени рідної культури й з гордістю кажемо: «О це ж наше!». Він вважає, що потрібно зробити все, аби і нащадки зрозуміли у чому цінність васильківської майоліки, берегли її, а не вважали її мотлохом, що дісталась від предків.

Важливо також  зазначити, що проєкт «Завод» став можливим тільки завдяки тому, що музеї України і музей, в якому нині триває виставка, зокрема, зібрали й зберегли велику колекцію виробів Васильківського майолікового заводу. Про це розповіла одна з організаторів проєкту і науковець музею Ірина Бекетова.

«За радянських часів Міністерство культури закуповувало вироби прямо на заводі. Потім створювалися художні фонди, через які кращі вироби потрапляли до музею», – пояснює вона. –  Найбільша колекція Васильківської майоліки знаходиться в нашому музеї – понад 1500 предметів».

Більшість творів, які глядачі мають змогу вперше побачити у виставковій експозиції в такому обсязі  – це авторські роботи багатьох художників, які працювали на підприємстві Василькова – Прокопа Бідасюка, Михайла Бібіка, Григорія Денисенка, Неллі Ісупової та інших митців.

Серед цієї блискучої плеяди й Михайло Денисенко, який понад 30 років був головним художником заводу початку 1950-х. Він не тільки створив низку власних самобутніх майолікових робіт, але й представляв і захищав вироби своїх колег на художніх радах у Києві.  

Вишукані вази, куманці, декоративні кухлі й тарелі у виконанні справжніх віртуозів своєї справи сьогодні зачаровують відвідувачів, викликаючи захоплення і здивування. Адже  ще декілька десятиліть тому вироби з майоліки прикрашали майже кожну українську оселю, ними охоче користувалися в побуті й дарували на свята та ювілеї.

Свій особливий стиль у галузі майолікових виробів і цілий світ фантастичних і химерних звірів створили подружжя Надії та Валерія Протор'євих.

Тому не дивно, що біля розділу «Добрі звірі», який презентує їхню творчість, «зависає» найбільше глядачів – і дорослих, і малих.

На жаль, сьогодні жодне з цих підприємств не працює, а Васильківський майоліковий завод остаточно припинив існувати у поточному році. Чи зазнає він свого ренесансу, як і інші підприємства, поки що питання риторичне. Принаймні,  виставковий проєкт "Завод" має стати потужним поштовхом для пошуку відповіді на це питання.

Виставковий проєкт "Завод" триватиме до 25 серпня.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень