ПЕРША ЛІТНЯ МУЗЕЙНА ШКОЛА. ПІДСУМКИ

17 липня 2019 18:07 |



18-27 червня 2019 року відбулась Перша літня музейна школа, організована Кафедрою культурології у співпраці з Кафедрою нової і новітньої історії, а також представницями музейного середовища Львова. Учасники й учасниці Школи мали змогу здобути додаткові знання про основи сучасної музейної діяльності, нові навички, необхідні для удосконалення діяльності музеїв.


Окрім студентів УКУ, в школі взяли участь працівники п’ятьох львівських музеїв: Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського (філія Національного музею у Львові імені А. Шептицького), Львівський історичний музей, Національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького і Державний природознавчий музей НАНУ.

Цього року музейна школа була скерована на розвиток діалогічних форм музейної комунікації, як пошуку відповідей на виклики часу. Програма була укладена так, щоб дати учасникам й учасницям глибші міждисциплінарні знання і практичні навички для застосування в музейній практичній діяльності. Під час лекційного модуля студенти та музейні працівники мали нагоду познайомитись з найновішим досвідом у сфері музейництва. Лектори розповідали про тенденції розвитку сучасних музеїв, про методи розвитку аудиторій і використання сучасних засобів комунікації. Так, Ірина Склокіна, дослідниця Центру міської історії Центрально-Східної Європи, розповіла як музей творить спільноти, а Рената Таньчук, професорка Інституту культурознавства Вроцлавського університету, розказала, що таке авторефлексивний музей на прикладі Музею етнології (GRASSI) в Лейпцігу, а також про важливість освіти для музею і про освіту в музеї на прикладі польських музеїв. Євген Червоний, співзасновник креативної групи “Метамузей”, разом з Христиною Бойко, координаторкою освітніх проєктів у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи, не тільки розповіли, як створити портрет відвідувача музею, а й запропонували учасникам й учасницям школи спробувати його створити під час невеликої робітні. Наталя Дзюбенко, заввідділом прикладної музеології Державного природознавчого музею НАН України, пропонувала слухач(к)ам знайти відповідь на питання, чи потрібні музеям відвідувачі. Грейс Магоні, докторантка кафедри славістики Університету штату Мічиган (США), показала на прикладі кількох музеїв, як програмування і комунікація в нових музейних практиках перетворюють його з храму в форум. Жвавий інтерес викликала лекція-презентація Ольги Носко, PR-менеджерки Національного музею імені Богдана та Варвари Ханенко, про використання сучасних мультимедійних інструментів для піару музейних продуктів.

Кожного дня після лекцій студенти відвідували один із музеїв-учасників, де їх знайомили з експозицією і проблемними питаннями, які могли стати предметом досліджень в практичній частині музейної школи. В останній день першого модуля всі учасники школи мали можливість познайомитись з нововідкритою експозицією Державного природознавчого музею «Льодовиковий період», що було цікавим і корисним для всіх.


Наступні три дні кожна з п’яти груп студентів разом з працівниками музеїв і з фасилітатором з числа працівників кафедри працювала в музеях. Вони аналізували дійсні експозиції та їх змістовне наповнення, скероване до різних цільових аудиторій, працювали над створенням їх профілю та над планом інтерпретації змісту експозиції, обирали канали комунікації та форми повідомлень. На основі цих напрацювань вони визначали головну ідею музейної програми, формулювали мету й завдання, розробляли сценарій музейної програми і визначали очікувані результати. Кожного дня по обіді в актовому залі Львівського історичного музею проводились жваві обговорення напрацювань за день. Під кінець кожна група підготувала презентацію своїх проєктів:

  • Інстаграм-сторінка Музею Олекси Новаківського для молоді 16 – 25 років
  • Квест «Зброя, прикраси, музичні інструменти в різних епохах» для учнів 9-х – 11-х класів у Відділі історії України Львівського історичного музею
  • Концепція екскурсії та циклу лекцій «Ольга Франко та коло її друзів» в Літературно-меморіальному музеї Івана Франка
  • Квест «Пізнай Гуцульщину» в Музеї народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького
  • Концепція програми для дітей з вадами зору в експозиції «Льодовиковий період» Державного природознавчого музею

Всі презентації активно обговорювали учасники школи, оцінювали експерти Наталя Дзюбенко, Євген Червоний та керівник школи Зеновій Мазурик. Студенти програми історії в практичній частині школи мали свою відмінну траєкторію й інакші завдання, однак презентація та обговорення завдань відбувались разом, що було цікаво і корисно для всіх. Всі учасники школи – і студенти, і музейники – отримали сертифікати після урочистого закриття школи.


За попередніми підсумками і результатами опитувань учасників літня музейна школа цікава і корисна як для студентів, так і для музейників. Для останніх це нагода поглянути на свою рутинну працю збоку і попрацювати над новими ідеями презентації смислів експозиції задля роботи з різними групами відвідувачів. Студенти ж мали змогу ближче познайомитись з діяльністю музею, поспілкуватись з працівниками при груповій роботі над завданнями. Багато з них планують продовжувати розпочаті проєкти.

Текст: Зеновій Мазурик, викладач кафедри культурології
Фото: Даниїл Тюрін, студент 3 курсу програми культурології

ПЕРЕДРУК з офіційного веб-сайту Українського католицького університету

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень