Сім'я мамонтів оселиться на Івано-Франківщині

17 червня 2019 23:14 |



Скульптурну композицію з чотирьох мамонтів у червні 2019 р. почали встановлювати на в’їзді до села Підгір’я Богородчанського району на Івано-Франківщині. Композиція зображатиме сім’ю з двох дорослих тварин і двох мамонтенят. Це стало втіленням ідеї ініціативи "#ФранківськЯкийТребаБерегти", яка має нагадувати про сенсаційні палеонтологічні знахідки у селі Старуня, які були зроблені понад століття тому.


"Три роки тому в рамках проекту осучаснення Краєзнавчого музею в Ратуші ініціатива #ФранкіськЯкийТретаБерегти пропонувала «викопати» унікальну історію з столітніми знахідками в с.Старуня, зокрема створити в музеї експонат волохатого носорога. На жаль, тоді за відсутності фінансування задум втілити не вдалось та він все ж жив в наших серцях. І ось сьогодні раді повідомити, що ідея набуває реалістичних обрисів – на Богородчанщину повертаються мешканці льодовикового періоду!", - повідомила громадська діячка та ініціаторка проекту Марія Козакевич

Створені скульпторами металеві каркаси двох маленьких мамонтів сьогодні переїхали з майстерні на поле в селі і вже на місці будуть "обростати" бетонними тілами. А згодом до них приєднається доросла частина сімейства – мама з татом – справжні п’ятиметрові велетні.



Нагадаємо, що 5 жовтня 1907 року в сусідньому селі Старуня під час підземних робіт у копальні озокериту на глибині 12,5 м знайшли бальзамоване тіло мамонта (Elephas primigenius). Знахідці спершу не надали значення, а робітники розтягли по домівках частини шкіри, використавши її на пошиття взуття. Лише згодом про мамонта доповіли владі в Богородчанах, яка, в свою чергу, повідомила науковців. Наступного дня, 6 листопада 1907 року, у тій самій копальні на глибині 17,6 м було знайдено великий фрагмент забальзамованого волохатого носорога (Rhinoceros antiquitatis). Розкопки в копальні тривали до 25 листопада, але не дали нових результатів. Після проведених наукових досліджень видобуті рештки мамонта 7 листопада 1907 року перевезли до музею Дідушицьких у Львові (тепер — Державний природознавчий музей НАН України). У 1929 році експедиція Польської Академії Наук знайшла в околицях Старуні ще одного забальзамованого волохатого носорога (вік — 24 тисячі років), а також рештки інших тварин льодовикової доби: первісного бика, коня, сарни, песця. Загалом в околицях Старуні знайдено 4 бальзамовані туші волохатих носорогів. Більшість знахідок 1929 року зберігаються у музеї Ягеллонського університету в Кракові.



Фото зі сторінки Mariya Kozakevych у Facebook

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень