Переможців конкурсу «Молодіжна палітра – 2019» нагородили в Музеї Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 07 червня 2019 17:50 |

    Доброю традицією для степового міста Кропивницького стає відзначення в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна переможців щорічного Художнього конкурсу  «Молодіжна палітра» до Міжнародного дня захисту дітей, який носить ім’я заслуженого працівника культури України Леоніда Бондаря (1938-2013).


  Оригінальний живописець та графік, член Національної Спілки художників України, лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна, він був також невтомним педагогом і понад двадцять років очолював дитячу художню школу імені Олександра Осмьоркіна, виховав чимало учнів, багато з яких стали знаними митцями.

Започаткований музеєм конкурс набуває все більшої популярності. І це не дивно, адже він охоплює фактично всі категорії творчої молоді віком від 7 до  22 років різного ступеню мистецької підготовки від учасників шкільних мистецьких гуртків до вихованців художніх шкіл, вищих навчальних закладів та приватних арт-студій.

    Засновуючи художній конкурс  «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей, художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна ставив за мету не лише популяризацію образотворчого мистецтва, естетичне та патріотичне виховання підростаючого покоління, а, перш за все, сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості, надання можливості учням та студентам реалізації власних творчих здібностей,  а також виявлення та підтримку талановитої молоді і викладачів. Ідея проведення такого масштабного мистецько-просвітницького заходу знайшла щиру підтримку управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького, яке формує призовий фонд переможців, та обласної організації Національної Спілки художників України, що виступила його співзасновником, додавши йому професійної ваги. За положенням Оргкомітет конкурсу щорічно визначає тему творчих робіт. Цього року вона присвячена 265-річчю заснування міста Кропивницького (історична назва Єлисаветград), тож звучала просто та зрозуміло: «Моє місто», надавши широкі можливості юним художникам для відображення подій сучасного та минулого життя нашого полісу.

    Слід зазначити, що до участі в конкурсі було запропоновано 218 творів живопису, графіки, скульптури, декоративного мистецтва від 185 учнів та студентів 19 навчальних закладів та двох приватних арт-студій міста. Тому журі, до якого, до речі, входять відомі в місті фахівці з образотворчого мистецтва - кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олена Кириченко, голова обласної організації НСХУ Андрій Хворост, начальник управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Анна Назарець, живописець, член НСХУ, з багаторічним педагогічним досвідом Людмила Демиденко та заслужений художник України Андрій Надєждін, який очолює журі, було не легко визначити переможців. 
  
    Та все ж, згідно з рішенням журі конкурсу, Дипломами І, ІІ, ІІІ ступеню в трьох номінаціях: І – учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, шкіл естетичного виховання; ІІ – учні художніх студій та гуртків образотворчого мистецтва загальноосвітніх навчальних закладів; ІІІ – студенти вищих навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю за відповідними віковими категоріями було відзначено твори 29 учасників, серед яких і діти з інклюзивною формою навчання, які вперше брали участь у творчому змаганні. Багато достойних творів були відзначені «Подяками», «Відзнаками оргкомітету» та особистими «Відзнаками членів журі». До всіх нагород додавалися розроблений науковцями музею тематичний буклет з репродукціями творів-переможців та призи у вигляді засобів творчої праці – акрилових, гуашевих та акварельних фарб, пензлів, олівців, пастельних мілків, альбомів для малювання, щоб заохотити юних художників до подальших мистецьких відкрить.

    Не залишилися без уваги й викладачі, зокрема,  художньої школи імені О.О.Осмьоркіна, відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, гуртків «Народна студія образотворчого мистецтва «Соняшник»», «Валяння вовни», «Етномайстерня «Лагода»» обласного центру дитячої та юнацької творчості ЦДЮТУ, дитячо-юнацького клубу  «Зоряний» управління молоді та спорту Міської ради міста Кропивницького, Олександрівського районного центру дитячої творчості, загальноосвітніх навчальних закладів: гімназій імені Тараса Шевченка, імені Олександра Пушкіна та Завадівської, наукового та природничо-економіко-правового ліцеїв, колегіуму, НВО №17 та «Мрія», ЗОШ №10, №22; приватних арт-студій «Совушка» та «ART-TAME», вищих навчальних закладів: Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (художньо-графічне відділення мистецького факультету), будівельного коледжу (відділення «архітектура та містобудування»), Кропивницького інституту та коледжу ПВНЗ «Університет сучасних знань» (спеціальність «дизайн»). Їхню роботу було відзначено подяками організаторів, які в свою чергу також отримали сувеніри – мініатюрні «метелики щастя» в патріотичних кольорах, виготовлені учнями гуртка «Килимарство» НВО «Мрія», керівником якого є відома в нашому місті і далеко за його межами мисткиня заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко вони стали приємною несподіванкою для всіх учасників урочистостей.

    Також всі присутні на цьому святі мистецтва з захопленням ділилися своїми враженнями від презентованої в музеї виставки, експозицію якої складають майже 150 творів переможців і учасників конкурсу, виконані в різних мистецьких техніках та манерах. Уважно розглядаючи, переходячи від одного твору до іншого, неначе здійснюючи віртуальну прогулянку містом, яке видавалося завжди знаним, іноді сірим та непривітним, а нині розкривалося як неповторна казка про життєдайну силу й потужність людських талантів.

    В живописних, графічних та декоративних композиціях, сповнених щирої любові та дитячої безпосередності, юні художники відтворюють перлини старовинної архітектури історичного центру Кропивницького та сміливо фантазують про майбутнє міста, в якому вони б хотіли жити, і літак з твору Еріка Буденка сміливо піднімається до небес, охоплюючи своїми крилами мрії майбутнього.

    Яскравою живописністю, досягнутою за допомогою мозаїки, складеної з невеличких клаптиків репродукцій та фото глянцевих журналів і афіш, вражає твір Анни Ляшенко «Kropfest», в якому сучасна реальність театру корифеїв, неначе зливаючись з таємничим світлом ліхтарів, тане в блиску нічних зірок, що висвітлюють образ видатного творця українського професійного театру Марка Кропивницького, ім’я якого нині носить наше місто. А ось театр Марії Березовської неначе зійшов зі старовинного фото. Твір пронизаний цілою гамою настроїв та почуттів від ностальгічного спогаду про незриме минуле до тривожної сучасності. Такої особливої психологічної напруги юна художниця досягає зокрема й використовуючи суміш акварелі та розчину кави, що надає роботі переконливості артефакту. Інший, сповнений феєричності та парадності, театр бачимо у розписі на склі Анни Шепеленко «Театральна площа». Відверта, навіть бутафорська декоративність твору захоплює чистотою кольорів та безпосередністю художнього виразу. А чого вартий образ художника в роботі Костянтина Савенка «Пленер біля театру Кропивницького», що вільно розмістившись на галявині, змальовує архітектурні принади.

    Центральна площа міста, яка нині має назву «Героїв майдану», постає перед нами в композиціях Анастасії Башмаченкової та Вікторії Слющенко. Ніч і день, темрява та світло, але темрява зовсім не темна а загадкова та заворожуюча. Тут зоряне небо відображається у водяному потоці фонтану, як символу життя, навколо якого вдень граються діти та воркують голуби. Вищезгаданим творам неначе вторять композиції Кожухарь Вероніки «Вечір над містом» та Софії Донець «З добром до рідного міста», де так просто ранком встає сонце, змушуючи тебе замислитися над елементарністю життя та дати відповідь на питання  - чи так вже й багато нам потрібно, окрім миру, достатку та можливості вільно висловлювати свої думки. Так само вільно, як це зробили діти, що зіткали дивовижної енергетики килим, який займає всю площу стіни експозиційного залу - Іван Царенко, Артем Самофал та Ганна Дубова, я бачив як вони фотографувалися біля свого творіння з радісними обличчями, сповненими почуття гідності від високої оцінки їхньої праці.

    Як часто нам не вистачає цієї самої оцінки, як мало ми радіємо за наше майбутнє!?     Та хіба можна не захоплюватися безпосередністю творчості, що дзвінкими струнами фарб і емоцій бринить у роботах Єлизавети Лотицької «В нашому селищі», Вікторії Безлатньої «Храм в селищі Новому», Аміни Запорожець «Літо в Кропивницькому», не дивуватися графічним метаморфозам Марічки Хмари «Прийшла весна», Надії Мороз «Затишна хатинка моєї бабусі», Ганни Лисогор «У неділю» та «Хвиля зимових свят», поєднаню минулого й сучасного в композиції Валентини Журавльової «Єлисаветградський трамвайчик».


    Минуле, ну як же без нього, воно весь час супроводжує нас у нашому степограді архітектурних історій. Ось центральний корпус Центральноукраїнського педагогічного університету імені Володимира Винничека, первинно це була жіноча гімназія, зведена за проектом легендарного архітектора Лішневського не менш цікавим зодчим Кішкіним, інтерпретацію її зображення бачимо в філігранному творі Наталії Шарафутдінової. А ось частина будівлі сучасної міської лікарні №3, первинно будинку купця Македонського, в сповненої експресії композиції Юлії Орлик «Драматична архітектура. Лікарня».

    Не залишилися без уваги й творіння видатного зодчого, дядька Олександра Осмьоркіна, Якова Паученка, що нині є своєрідними художніми символами нашого міста. Починаючи від сповнених дитячого наїву та безпосередності малюнків дев’ятирічних Вадима Камінського «Минуле міста» та Владислава Хавліна «Прогулянка» до професійних графічних творів студентів університету Анни Саражин «Архітектура Єлисаветграду ХІХ ст. Будинок Вайсенберга» та Романа Ткаченка «Лікарня Святої Анни», вони постають перед нами не лише як пам’ятки архітектури минулого, а й як невід’ємні ознаки сучасності. Особливу ауру затишку в акварелі «Моє місто»  створює Іванна Соломеннікова використовуючи необарокові форми пам’ятки архітектури будівлі лікарні Вайсенберга. Романтичними настроями вирізняються композиції «Дощ на вулиці Дворцовій» Вікторії Мажари  та «Будівля Петроградського міжнародного банку (нині ресторан «Prima»)» Ольги Горобець, в яких події сучасного життя розгортаються навколо будинку Харлаба, однієї з останніх, виконаної в стилі неокласики, робіт архітектора.

    Минуло століття, але як і раніше тут зустрічаються закохані, п’ють каву, ховаються від дощу в очікуванні сонця перехожі. А ще вони ходять до музею, зокрема, й до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна, як це зображено у пастельному рисунку Марини Казаченко «Екскурсія до музею». Від захоплення цим яскравим художнім відображенням реальності мене відволікає гамір дітлахів та дорослих, яких нині ледве вміщають музейні зали, повертаючи до реальності наочної гучним закликом: «Йдемо фотографуватися! Завтра буде новий день з новими питаннями та проблемами, тому ми – учасники  конкурсу  «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря - сьогодні біля чарівної будівлі музею робимо спільне фото на згадку, зупиняючи радісну мить творчого єднання».

Андрій Надєждін,
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
 
Переможців художнього конкурсу «Молодіжна палітра»
імені Леоніда Бондаря нагороджують голова журі заслужений художник
України Андрій Надєждін та члени журі начальник міського управління
культури і туризму Анна Назарець (в центрі), кандидат мистецтвознавства,
доцент ЦДПУ ім. В.Винниченка Олена Кириченко
 
 
Під час урочистостей
 
 
Буклет «Переможці Художнього конкурсу «Молодіжна палітра»
імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей у 2019 році
на тему: «Моє місто» присвячену 265-річчю Кропивницького»
 
Ляшенко Анна. 1997 р.н.
Kropfest
2019
Папір, колаж
42х60
(Кропивницький інститут ПВНЗ «Університет
сучасних знань», факультет «Дизайн», магістрант,
викладач – Зантарія І.М.)
Диплом І ступеню
 
Березовська Марія. 2005 р.н.
Театр Кропивницького
2018
Папір, акварель, кава
70х50
(Художня школа імені О.О.Осмьоркіна міста
Кропивницького, викладач – Приймаченко О.Г.)
Диплом І ступеню
 
Шепеленко Анна. 2010 р.н.
Театральна площа
2019
Скло, акрил
28х35
(НВО «СЗНЗ І ст. «Гармонія» - гімназія імені Тараса
Шевченка», ЦПВ «Контакт», гурток «Арт-майстерня»,
керівник - Тисак І.В.)
Диплом ІІ ступеню
 
Савенко Костянтин. 2005 р.н.
Пленер біля театру Кропивницького
2018
Папір, гуаш
61х43
(Художня школа імені О.О.Осмьоркіна міста
Кропивницького, викладач – Смичек І.В.)
Відзнака члена журі заслуженого художника
України Надєждіна А.М.
 
Башмаченкова Анастасія. 2008 р.н.
Нічна площа міста
2019
Папір, гуаш
30х42
(НВО «СЗНЗ І ст. «Гармонія» - гімназія імені Тараса
Шевченка», ЦПВ «Контакт», гурток «Арт-майстерня»,
керівник - Тисак І.В.)
Диплом ІІ ступеню
 
Слющенко Вікторія. 1999 р.н.
Центральна площа міста
2018
Полотно, олія
40х50
(Центральноукраїнський державний педагогічний університет
імені Володимира Винниченка, мистецький факультет,
художньо-графічне відділення, 3 курс,
викладач – Кулініч Л.О.)
Диплом ІІІ ступеню
 
Царенко Іван, Самофал Артем,
Дубова Ганна. 2010 р.н.
Колективна робота. Гобелен. Наше рідне місто
2019
Мішана килимова техніка
75х205
(НВО І-ІІІ ступенів «Мрія» Кіровоградської міської ради
Кіровоградської області», ЦЕВ «Росток», гурток «Килимарство»,
керівник – Пренко О.І.)
Диплом І ступеню
 
Безлатня Вікторія. 2005 р.н.
Храм в селищі Новому
2019
Папір, гуаш
42х30
(Дитяча школа мистецтв міста Кропивницького,
відділ образотворчого мистецтва,
викладач – Вінтенко Ю.Б.)
Диплом ІІ ступеню
 
Хмара Марічка. 2007 р.н.
Прийшла весна
2019
Папір, маркер
44х42
(Приватна студія «ART-TAME», керівник – Зантарія І.М.)
Диплом ІІІ ступеню
 
Лисогор Ганна. 2010 р.н.
У Неділю
2019
Папір, гуаш, змішана техніка
42х30
(Приватна студія «ART-TAME», керівник – Зантарія І.М.)
Диплом ІІ ступеню
 
Камінський Вадим. 2010 р.н.
Минуле міста
2019
Папір, кольорові олівці
30х42
(Дитяча школа мистецтв міста Кропивницького,
відділ образотворчого мистецтва,
викладач – Краснопольська О.С.)
Диплом ІІІ ступеню
 
Шарафутдінова Наталія. 2003 р.н.
Жіноча гімназія (нині центральна будівля
ЦДПУ ім. В.Винниченка)

2019
Папір, гелева ручка
30х42
(НВО «ЗОШ І-ІІІ ступенів №17 – ЦЕВ «Калинка»,
гурток образотворчого мистецтва «Акварель»,
керівник - Жиган І.М.)
Диплом ІІ ступеню
 
Саражин Анна. 1993 р.н.
Архітектура Єлисаветград ХІХ ст.
Будинок Вайсенберга

2018
Папір, лінер, акварель
30х40
(ЦДПУ ім. В.Винниченка, мистецький факультет,
художньо-графічне відділення, магістрант,
викладач – кандидат мистецтвознавства Кириченко О.І.)
Диплом ІІ ступеню
 
Орлик Юлія. 1998 р.н.
Драматична архітектура. Лікарня
2018
Папір, маркер, лінер
40х30
(ЦДПУ ім. В.Винниченка, мистецький факультет,
художньо-графічне відділення, 3 курс,
викладач – Кулініч Л.О.)
Диплом ІІ ступеню
 
Горобець Ольга. 2003 р.н.
Будівля Петроградського міжнародного
банку (нині ресторан «Prima»)

2019
Папір, пастель
60х42
(НВО «ЗОШ І-ІІІ ступенів №17 – ЦЕВ «Калинка»,
гурток образотворчого мистецтва «Акварель»,
керівник - Жиган І.М.)
Диплом І ступеню
 
Соломеннікова Іванна. 2002 р.н.
Моє місто
2019
Папір, гуаш
42х60
(Художня школа імені О.О.Осмьоркіна
міста Кропивницького, викладач – Тимофієнко Г.В.)
Диплом І ступеню
 
Казаченко Марина. 2007 р.н.
Екскурсія до музею
2018
Папір, пастель
30х42
(Кіровоградський ОЦДЮТ, гурток «Народний колектив
студія образотворчого мистецтва «Соняшник»»,
керівник – Гноєва С.О.)
Диплом І ступеню
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень