ДЕКОРАТИВНЕ МИСТЕЦТВО ЗАПОРІЗЬКОГО КРАЮ

Автор: Марина Марченко | 26 травня 2019 22:15 |

Виставка «Запорізький край. Декоративне мистецтво. Традиції. Новації», нині триває у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.


Твори 55 митців Запорізького краю демонструються у трьох залах музею. Вони вражають розмаїттям технік і високою майстерністю виконання. Кераміка, дерево, вишивка, художній текстиль, розпис, емалі, ювелірне мистецтво.

Виставковий проект, який готувався музейними фахівцями більше року у співпраці із запорізькими колегами, зокрема, Запорізьким художнім музеєм, презентує як знаних митців, так і відкриває нові таланти.

Перша зала зустрічає гостей перлинами народної творчості – роботами гончарів, петриківським розписом, авторськими ляльками і парадом  вишитих рушників – гордістю запорізьких майстринь.

Одна із них – Надія Денисюк з Мелітополя, у творчому доробку якої 140 вишитих рушників, створені за останні 16 років.

"Рушник починається з тканини, – розповідає майстриня. – Зазвичай обираю льон. Спочатку малюю на кальці візерунок, переношу через копірку на тканину. Потім підбираю колір. В нашому регіоні вишивають переважно червоними нитками, які можуть бути кількох відтінків. І за три тижні рушник готовий".

На другому поверсі  на двох галереях презентована творчість професійних художників Запорізького краю кількох поколінь.

Це вишукані прикраси Сергія Москаленка, козацькі люльки Заслуженого майстра народної творчості Олександра Вільчинського, витинанки Юлії Стульнікової, панно Людмили Форостецької та багатьох інших митців.

Привертають увагу твори чудового художника Степана Марчука, який працює в складній техніці гарячої емалі. Саме його робота під назвою «козак Метелиця» прикрашає банер проекту.

«Мені цікаві історичні розвідки, минуле України, створення сюжетів на тему славетного козацтва, пейзажу в сучасному контексті із відбитком старовини», - зазначає автор.

Цілу плеяду молодих митців керамістів виплекали подружжя Жолудів  – Лариса і Олександр, який з 2012 року очолює Запорізьку художню школу.

"Ми з дружиною навчались у Львові. Хотіли свою майстерність і знання передати дітям Запоріжжя. Художня школа, в якій ми працюємо уже відзначила своє 60-річчя", – розповідає Олександр Жолудь.

Одним із завдань проекту було відкрити нові імена  і знайти новації на теренах народного декоративного мистецтва.

Таким відкриттям стали твори Тетяни Власенко, яка працює головним художником Запорізького театру юного глядача.

"Вона працює в техніці квілт – це клаптикове шитво", – розповідає одна із кураторів проекту Ольга Новодережкіна. – Її панно вирізняються тим, що художниця використовує не тільки традиційні матеріали, такі, як бісер, шовк, мереживо, але і сучасні, зокрема, джинс. Вона поєднує різні техніки –  батик, печворк, аплікацію, вишивку. Крім того, її рукотворні роботи мають оригінальні дизайнерські рішення".

Мистецтво Запорізького краю – це тільки початок довготривалого арт-проекту Національного музею українського народного декоративного мистецтва мета якого –  презентувати творчість кращих митців різних регіонів нашої країни.  

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень