МИСТЕЦЬКІ ПЕКТОРАЛІ МУЗЕЮ ОСМЬОРКІНА

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 24 травня 2019 10:30 |

В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в місті Кропивницького з нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв (18 травня) традиційно відбулася культурно-мистецька просвітницька акція «Музейні гостини», яка в цьому році була особливо святковою, адже присвячувалася відразу  декільком ювілеям - 265-річчю заснування міста Кропивницького, 30-річчю Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України та 25-річчю відкриття музею для відвідувачів.


Темою Міжнародного дня музеїв у 2019-му році обрано: «Музеї як культурні хаби: майбутнє традицій». Художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна фактично вже давно є культурним центром, який функціонує як платформа, де творчість поєднується зі знаннями, а відвідувачі можуть так само творити, ділитися та взаємодіяти.

Так, від самого ранку в рамках традиційного арт-проекту «Музейні гостини» з успіхом пройшли художні студії, учасниками яких стали вихованці дитячої школи мистецтв під керівництвом завідувача відділом образотворчого мистецтва живописця Юрія Вінтенка та студенти будівельного коледжу на чолі з викладачем архітектором Тетяною Пенязь. Але в цей день вони не малювали як зазвичай, а займалися створенням витинанок. Добре знана  майстриня член Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України Ольга Коломієць, розробивши оригінальний ескіз архітектурного зображення музею, з ентузіазмом провела майстер-клас на тему: «Музейні візерунки», під час якого учасники студій кропіткою працею, кожен по-своєму, втілили в життя образ мистецької перлини зодчого Якова Паученка не лише у традиційній витинанці, але й таємничій японській техніці кірігамі. Тож тепер будинок архітектора Якова Паученка у вигляді ажурного паперового витвору прикрашатиме домашній інтер’єр кожного учасника студій, бо ж зроблений він власноруч та ще й з автографом художниці.
   
Новинкою цьогорічних «Музейних гостин» став унікальний майстер-клас з мистецтва створення світлин «Фотопортрет в музейному інтер’єрі», який провів відомий у нашому місті професійний фотограф, член Національної Спілки журналістів України Олександр Шулешко. Фотомайстер реально продемонстрував широкі можливості використання непрофесійної фотокамери, створивши на очах у захоплених учасників декілька художніх портретних образів. Це дійство захопило присутніх, адже мати власний фотопортрет, виконаний професійно, та ще й в історичному інтер’єрі, це досить престижно. Тож, можливо, музей незабаром започаткує нову мистецьку послугу за назвою проекту.
   
А ще були  музейні відеопрезентації: «Живописна будівля художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна» із циклу «Таємниці музейного зібрання», присвячена 25-річчю відкриття музею для відвідувачів, «Історія мистецького становлення осередку професійних художників Кіровоградщини» до 30-річчя Кіровоградської обласної організації НСХУ та 80-річчя створення Кіровоградської області» та «Архітектурні перлини  міста Кропивницького. За матеріалами музейного арт-проекту «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда» до Дня міста 2014-2018 років», присвячена 265-річчю заснування міста, що докладно розповідали про неперевершені творчі доробки українських митців, історію становлення професійного художнього осередку в нашому краї та дивовижні творіння зодчих минулого й сучасного, які стали не лише окрасою, а й мистецькими візитівками нашого міста.
   
Але найповажнішою подією звичайно була презентація виставки графічних творів сучасних українських художників в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Мальовнича Україна», організованого Міністерством культури України спільно з Національною Спілкою художників України, про що було написано окремо.
   
Поступово місто охоплювали ейфорійні настрої футуристичної «Ночі музеїв» з розмаїтими творчими акціями на різних площадках, розгорнутих в сповненому душевної та мистецької краси Кропивницькому. Адже Міжнародний день музеїв - це день, а останнім часом і ніч, коли всі музеї світу безкоштовно відкривають свої двері для відвідувачів, демонструючи оригінальні ідеї та найпотаємніші скарби своїх колекцій.

Андрій Надєждін,
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Афіша культурно-мистецької акції художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна «Музейні гостини» до Міжнародного дня музеїв
 
Афіша мистецьких заходів музеїв міста Кропивницького
«Край наш співучий і мальовничий» до Міжнародного дня музеїв
 
 
Під час презентації виставки графічних творів сучасних
українських художників в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького
проекту «Мальовнича Україна»
 
 
 
Фотосесія члена Національної Спілки журналістів України
Олександра Шулешка на тему: «Фотопортрет в музейному інтер’єрі»
 
 
 
 
Майстер-клас члена Національних Спілок художників
та майстрів народного мистецтва України Ольги Коломієць
в рамках арт-проекту «Художні студії» на тему: «Музейні візерунки»
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень