Мистецьке видання про Церкву Св. Юра у Дрогобичі презентували у Львові

Автор: Національний музей у Львові ім. А. Шептицького | 20 травня 2019 20:08 |



У Національному художньому музеї України презентували ґрунтовний мистецький том (альбом плюс дослідження) “Церква Святого Юра. Архітектура. Малярство. Реставрація”. Над книжкою про церкву святого Юра в Дрогобичі, пам'ятку галицької дерев'яної архітектури кінця XV — початку XVI століть, яка належить до числа найкращих пам'яток давньої української сакральної архітектури і входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, працювали доктор мистецтвознавства Людмила Міляєва, архі
тектори і реставратори Олег Рішняк та Оксана Садова.


Три роки 10 реставраторів працювали над відновленням цього унікального храму, і коли роботи наближалися до завершення, звернулися до однієї з найкращих дослідниць давнього мистецтва Людмили Міляєвої з проханням написати вступну статтю про пам’ятку. «Чому статтю? Я докторську дисертацію по цій церкві захистила, - сказала Людмила Семенівна. – Але російською мовою і 30 років тому» (у 1988 році вона захистила докторську дисертацію на тему «Розписи Дрогобича і проблеми розвитку українського мистецтва XVI — початку XVIII ст.»). Дисертація Міляєвої стосувалася двох дрогобицьких пам’яток – церкви святого Юра і церква Воздвиження Чесного Хреста, тож дрогобицькі фахівці переклали ту частину, яка стосувалася церкви Святого Юра, але Людмила Семенівна допрацювала це дослідження з огляду на нові знахідки і відкриття.



Коли Людмила Семенівна розповідала на презентації про свої експедиції в Дрогобич, про те, як вона вивчала стінописи церков на риштуваннях, як пожежники допомагали їй привезти рухому платформу для роботи, про те, як просила знайомих реставраторів провести семінар з підвищення кваліфікації реставраторів у Дрогобичі, щоб врятувати унікальні ікони, як староста церкви Святого Юра прокинувся серед ночі і чомусь пішов до церкви, а в той час там уже догорав огарок свічки, яку поставили злодії, що виносили церковне срібло, - мистецтвознавство здається найзахопливішою професією в світі. Але одна така книга як “Церква Святого Юра. Архітектура. Малярство. Реставрація” часом пишеться все життя.

Нагадаємо, церква Святого Юра – перлина не лише Дрогобича, а й всієї Галичини. Щоб оглянути настінні розписи та архітектуру цієї перлини, спорудження якої датується XV століттям, до Дрогобича з’їжджаються туристи звідусіль. У 2013 році цей храм було внесено до світової спадщини ЮНЕСКО. 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень