Круглий стіл на тему «Мистецтво писанки: традиції і виклики сучасності» провели в Коломиї

Автор: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського у Коломиї | 13 травня 2019 20:53 |



У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського в рамках проведення ХІІ Всеукраїнського відкритого фольклорного фестивалю «Писанка» відбувся круглий стіл на тему «Мистецтво писанки: традиції і виклики сучасності
».


З вітальним словом до учасників і гостей заходу звернулися заступник міського голови Володимир Бойцан, начальник управління культури Коломийської міськради Уляна Мандрусяк та генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук. Керівник Музею акцентувала увагу на важливості збереження і пропагування культурної спадщини України. Варто нагадати, що наприкінці минулого року, з подання Музею писанкового розпису  та НМНМГП імені Й. Кобринського, до Національного Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини було внесено «Традицію гуцульської писанки».



Цю знакову подію в своєму вітальному слові відзначила й в. о. начальника відділу аналізу і стратегічного планування управління стратегічного планування та розвитку  Міністерства культури України Інна Божко.

Інформацію про кожен з елементів, внесених до Національного Переліку (тепер їх 14) можна почерпнути на сайті віртуального музею та книги «Елементи Нематеріальної Культурної Спадщини України», до створення яких в якості партнера долучилися наші Музеї. Ці два інформаційні джерела, завдячуючи скайп-зв`язку, представила завідувач науково-дослідного відділу інноваційних технологій та популяризації культури Міністерства України Лілія Снігирьова.


Першопрохідцем на згаданому шляху була кандидат мистецтвознавства, доцент Косівського інституту ПДМ Львівської академії мистецтв, член НСХУ Марія Гринюк, завдяки якій  «Традицію мальованої косівської кераміки» було внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а вже в грудні, в Колумбії  розглядатимуть номінаційне досьє для внесення згаданого елемента до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. Сподіваємось, що найближчим часом Національний Перелік поповнить і «Традиція гуцульської коляди». Над обліковою формою цього елемента тепер працює завідувач фольклорного відділу Івано-Франківського  обласного науково-методичного центру туризму та культури Стефанія Капустинська.


Під час круглого столу було чимало виступів, у  яких промовці ділилися власним досвідом, науково-методичними напрацюваннями, результатами  пошукової й дослідницької праці. Зокрема, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип, який започаткував в Ужгороді проведення щорічних виставок-конкурсів «Світ писанки», ознайомив присутніх з традиціями писанкарства на Закарпатті, а методист Івано-Франківського державного центру естетичного виховання Марія Чулак (член журі)  проаналізувала щорічні конкурси учнівських гуртків писанкарства, що відбуваються під час фестивалю.


Досвідом навчання писанкарства ділилися  заслужений майстер народної творчості України Тетяна Коновал з Києва, заслужений майстер народної творчості України Світлана Стадник, автор і упорядник альбомного видання  «Писанки наших бабусь. Зібрання писанок Юрія Ференчука», писанкарка Наталя Суруджій з Чернівців, відома писанкарка Віра Борис з Косова, майстриня Олександра Цуняк зі Львівщини, Оксана Бондар зі Львова… Найбільший мистецький осередок на Гуцульщині – село Космач, славний своїми писанковими традиціями, представили писанкарки Ганна Линдюк, Марія Кіращук, Марія Ісайчук, Параска Реведжук, Параска Плиторак…  Зворушливим був виступ майстринь Ольги Фесенко та Наталі Корабльової з Маріуполя, які вперше завітали на фестиваль.

Оксана ЯСІНСЬКА,
завідувач Музею писанкового розпису – філії НМНМГП імені Й. Кобринського

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень