У Полтаві збирають кошти на відновлення Музею Патріарха Мстислава

30 квітня 2019 13:34 |



Майже в самому центрі Полтави стоїть напівзруйнована хата, на стіні якої від вулиці висить меморіальна мармурова дошка. На тій дошці сповіщається про те, що в цій хаті народився і виріс перший православний Патріарх України, перший Патріарх Української Автокефальної Православної Церкви Мстислав (Скрипник).


Для кожного полтавця-патріота ця, майже двохсотлітня хата – родове гніздо козацької родини Скрипників, стала особливою, адже в ній народився і виріс великий провідник українського народу і його духовний батько, нескорений борець за державну й церковну незалежність Патріарх Мстислав (Скрипник).

Саме звідси почався його шлях у велике життя, позначене подвигом в ім’я України – боротьба за державну незалежність і автокефалію українського православ’я. Він пройшов хресну дорогу довжиною в 95 років. Він об’єднав мільйони розкиданих по всьому світу українців, вигнаних з рідної землі із злої волі поневолювачів, в Українській Автокефальній Православній Церкві, очолив її відродження в Україні в 1990 році, мріючи про об’єднання всіх православних українців у єдиній Церкві. 

Відроджена Українська Автокефальна Православна Церква стала духовною опорою національно-патріотичних сил у боротьбі за державну незалежність України. Він не довго керував Церквою, але переданий ним дух волі, дух свободи, завершився 15 грудня 2018 року утворенням автокефальної Православної Церкви України – мрії всього його життя, визнаної Вселенським православ’ям.

Тепер наше, його земляків, завдання – відбудувати рідний дім, в якому народився і виріс Патріарх Мстислав Скрипник, та відновити в ньому діяльність музею Патріарха, який стане потужним осередком національно-патріотичного та релігійного виховання підростаючого покоління українців, яким будувати нове життя в незалежній українській державі.

Хата-музей Патріарха Мстислава включена до туристичного маршруту Полтави і тепер всі туристи, які відвідуватимуть духовну столицю України, матимуть можливість ознайомлюватися із життєвим шляхом видатного українця. Але що вони бачать нині? Майже зруйнований будинок музею, експонати якого перебувають на зберіганні.



Тому відбудова хати-музею Патріарха Мстислава Скрипника в м. Полтаві повинна стати справою честі не лише полтавців, а й мешканців інших країв України. Приклад активної участі у зборі коштів для того, щоб викупити приватну половину будинку, показала Львівщина, жителі якої внесли левову частку від зібраної суми. Тепер черга за полтавцями.

Для чого потрібні гроші


кошти необхідні  для консервації та підготовчих робіт до реконструкції будівлі з метою максимального збереження частини оригінальних конструкцій і оздоблення будинку, який знаходиться за адресою м. Полтава, вул Патріарха Мстислава 13.

Про автора проекту


На даний момент власником та розпорядником музею є Святого Архистратига Михаїла релігійна громада (парафія) Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, яка володіє половиною будинку, а іншу орендує у міської влади. Саме завдяки старанням єпархії та правлячого архієрея архієпископа Афанасія (Шкурупія) в цьому році завершився довгий та важкий шлях документального оформлення будівлі музею. За цей час громада та громадська організація Полтавське міське православне сестринство святої княгині Ольги своїми силами підтримували хату-музей, організовували різноманітні заходи,  проводили косметичний ремонт приміщення поки це було можливо. Наразі необхідна повна реконструкція будівлі.

Саме тому на сайті Зміст оголошено збір коштів для цієї справи: https://bit.ly/2UMplC1. До 1 вересня необхідно зібрати 20 000 грн. Наразі зібрано лише 1316 грн. 

Просимо вас пошанувати пам’ять великого полтавця і допомогти зібрати кошти на відновлення будинку-музею патріарха Мстислава.  

Джерело

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Квітень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Березень | Травень