Барвистий калейдоскоп дитячої творчості: в Кропивницькому відкрили нову виставку

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 25 квітня 2019 11:20 |

    Понад п’ятдесят композицій дитячої творчості, які захоплюють безпосередністю і відвертістю сприйняття світу, прямотою та ефектністю художнього виразу, торують емоції, вражаючи грою фантазії, представив в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відділ образотворчого мистецтва Дитячої школи мистецтв міста Кропивницького на виставці з символічною назвою «Барвистий калейдоскоп» в рамках музейного проекту «Галерея дитячої творчості».    
    Цікавий і надзвичайно популярний арт-проект, метою якого є влаштування експозицій саме дитячої творчості, популяризація кращих робіт юних художників, залучення дітей до занять образотворчим мистецтвом, активно діє в музеї вже багато років. І дорослі, і малеча мають чудову змогу споглядати виставки дитячих творів - колективні, персональні, тематичні, виставки-конкурси. Ці вернісажі - результат спільної роботи музею та художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, дитячої школи мистецтв, студій образотворчого мистецтва обласного центру дитячої та юнацької творчості, інших навчальних закладів. Крім того, в музеї також створено колекцію «Дитяча творчість», яка постійно поповнюється новими надходженнями.
    Експозиція сучасної виставки – це дійсно заворожуючий магічною силою мистецтва калейдоскоп різнопланових тем, творчих завдань і способів їх художнього вирішення.
    Козаки та козачки, пастухи з коровами, чумаки з волами, жінки й дівчата в обіймах хатніх справ, серед рушників та вишиванок - герої казок та дивовижних легенд українського народу в композиціях Каленчук Аріни «Рушники», Запісочної Дар’ї «Красуні», Шлапака Олексія «Воли мої круторогі…» Мальованої Беатріс «Зима осені на скрипку грає…» оживають перед нашими очима, викликаючи з манівців підсвідомого зримі образи України, збереженої в розповідях наших бабусь та дідів, літературних творах минулого, об’єктах народної творчості А поряд не менш вражаючі композиції Мацуй Аліни «Зимові розваги», Куницької Валерії «Фото на згадку»,  Лотицької Єлизавети «Пізня маршрутка» на теми нашої повсякденної сучасності, що вирізняються живими емоціями безпосередніх переживань юних авторів. Почерпнуті з власного життя, вони не можуть залишати байдужими будь-кого з відвідувачів виставки, як і фантазійні картини Луценко Софії «Сон», Мунтян Ангеліни «Весна»,  Гаврилець Аміни «Зима на білому коні» на теми ілюзорного світу мрій, існуючого у кожної людини невидимого закутка спокою, омріяного місця веселої вдачі.
    Слід зазначити, що дитяча школа мистецтв, яка створена у 1986 році на базі дитячої музичної школи №5 у селищі Новому і нині має такі відділи: музичний, вокально-хоровий, хореографічний та образотворчого мистецтва,  вже не вперше презентує творчість своїх вихованців в музеї. Так, у відділі образотворчого мистецтва, який вже майже тридцять років успішно очолює член Національної Спілки художників України Юрій Вінтенко, досвідчені художники-педагоги професійно передають дітям знання з живопису, рисунку, композиції, декоративно-прикладного мистецтва та історії світового образотворчого мистецтва. Тож закономірно, що багато учнів школи є лауреатами та дипломантами всеукраїнських, обласних та міських конкурсів учнівської творчості - Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої…», присвяченого Шевченківським дням, обласного конкурсу «Веселкові барви» та міського художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей, який щорічно проводиться в музеї. 
    Учасники виставки «Барвистий калейдоскоп» - юні художників, віком від 8 до 16 років, навчаючись під керівництвом викладачів: Юрія Вінтенка, Галини Ярової-Вінтенко, Лариси Яковлевої,  Юлії Бургутіної, Ольги Краснопольської та Вікторії Слющенко, на класичних засадах та яскравих прикладах творчості відомих митців минулого й сучасного, що позитивно вирізняє школу серед інших, послідовно та цілеспрямовано, з бажанням досягти успіху засвоюють та опановують  різні техніки живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва, зокрема, акварелі, гуаші, роботу з  різноманітними природними матеріалами. Тому живописні композиції Ясінської Анастасії «Натюрморт з лілеями», Кузнєцової Марії «Над водою», Жосан Олени  «Зимового вечора»  вирізняються вправним застосуванням кольору, стремлінням до пізнання таїни колориту, графічні твори як, наприклад, рисунок Мамзенко Марії «Автопортрет» – впевненістю штриха та розумінням тональних відношень,  а  декоративні роботи, зокрема, розпис на склі Гаврилець Аміни «Серед квітів», батики Мороз Анастасії «Вечірнє місто» та Лахман Єлизавети «Поза часом», килимок Ясінської Анастасії «Вечірнє мереживо» яскраво втілюють розмаїття українсько народної традиції.
    Звісно, переважна більшість робіт презентованих на виставці «Барвистий  калейдоскоп», є навчальними завданнями щодо розширення учнем діапазону композиційного мислення, але ви не знайдете тут присутність руки вчителя, тут є лінія навчання, напрямок зі збереженням  творчих можливостей юного автора, їхньої творчої особистості, яка намагається втілити в своїх  роботах почуття, фантазії, любов до мистецтва, жагу пізнання та щире бажання усвідомлення навколишнього світу.
    Тож, завітайте на художню виставку дитячої творчості «Барвистий калейдоскоп», яка буде тривати в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна до кінця травня, щоб отримати позитивний настрій та вочевидь переконатися, яке яскраве творче майбутнє є в України вже сьогодні.

Андрій Надєждін,
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Учні та викладачі Дитячої школи мистецтв
під час відкриття виставки в музеї.
Фото Олександра Шулешка

 

Каленчук Аріна. 10 р.
Рушники
2017
Папір, гуаш
57х43
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Запісочна Дар’я. 11 р.
Красуні
2017
Папір, гуаш
57х43
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Шлапак Олексій. 11 р.
«Воли мої круторогі…»
2018
Папір, гуаш
42х60
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Мальована Беатріс. 12 р.
«Зима осені на скрипку грає…»
2018
Папір, гуаш
60х42
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Мацуй Аліна. 8 р.
Зимові розваги
2018
Папір, гуаш
32х43
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Куницька Валерія. 11 р.
Фото на згадку
2016
Папір, гуаш
60х42
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Лотицька Єлизавета. 14 р.
Пізня маршрутка
2017
Папір, гуаш
60х42
Викладач – Вінтенко Ю.Б.
 
Луценко Софія. 10 р.
Сон.
2016
Папір, гуаш
60х42
Викладач – Вінтенко Ю.Б.
 
Мунтян Ангеліна. 11 р.
Весна
2016
Папір, гуаш
42х60
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Гаврилець Аміна. 13 р.
Зима на білому коні
2017
Папір, гуаш
32х43
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Ясінська Анастасія. 10 р.
Натюрморт з лілеями
2017
Папір, пастель
60х42
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Кузнєцова Марія. 11 р.
Над водою
2017
Папір, гуаш
42х60
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Жосан Олена. 14 р.
Зимового вечора
2017
Папір, акварель
42х60
Викладач – Вінтенко Ю.Б.
 
Мамзенко Марія. 14 р.
Автопортрет
2019
Папір, олівець
43х32
Викладач – Вінтенко Ю.Б.
 
Гаврилець Аміна. 15 р.
Серед квітів
2019
Папір, гуаш
43х32
Викладач – Слющенко В.О.
 
Мороз Анастасія. 14 р.
Вечірнє місто
2017
Батик
60х44
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Лахман Єлизавета. 16 р.
Поза часом
2017
Батик
67х47
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 
Ясінська Анастасія. 14 р.
Килимок. Вечірнє мереживо
2018
Ткання
85х35
Викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.
 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень