Фестивальний день музею Олександра Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 23 квітня 2019 08:58 |

    В місті Кропивницькому 20 квітня вже всьоме проходив Центрально-Український музейно-туристичний фестиваль, на якому демонстрували свою туристичну привабливість всі райони Кіровоградської області та сім областей України – Донецька, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська, Полтавська, Запорізька та Житомирська.
    В рамках фестивалю відбулася також міжрегіональна туристична виставка «Кіровоградщина запрошує - 2019», учасником якої був і художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна. Разом з літературно-меморіальним музеєм Івана Карпенка-Карого та музеєм музичної культури імені Кароля Шимановського за підтримки управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького, музей презентував на фестивалі пересувні тематичні виставки - «Художник архітектури Яків Паученко» та «Мистецькі проекти художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна».
    Вибір саме таких експозицій невипадковий, адже в цьому році наше місто, яке ще донедавна було Кіровоградом, а від народження мало назву Єлисаветград, відзначає 265-літній ювілей, а чимало архітектурних перлин його історичної частини зведені за проектами талановитого зодчого Якова Паученка, в будинку якого пройшло дитинство та юність його племінника професора живопису Олександра Осмьоркіна, що власне і стало основою для відкриття в ньому чверть століття тому меморіального музею.
    Однією з цікавинок цьогорічного фестивалю була унікальна екскурсія по Кропивницькому на новому сучасному тролейбусі з автономним ходом. Її учасники, серед яких було чимало гостей міста, ознайомилися з історією виникнення степової перлини на березі річки Інгул, відвідали велику кількість пам’ятних місць, в тому числі фортецю Святої Єлисавети, яка є унікальною фортифікаційною пам’яткою XVIII ст. і внесена до Переліку пам’яток культурної спадщини України, до речі, контури фортечних валів у формі зірки лежать в основі герба міста. Завітали екскурсанти й до нашого музею, де з не меншим зацікавленням переглянули експозицію про життя і творчість художника Олександра Осмьоркіна, а також художні виставки творів сучасних кропивницьких митців.
    А ще в цей фестивальний день музей відвідав відомий київський художник Андрій Кулагін, який приїхав до нашого міста презентувати свою персональну виставку в галереї «Єлисаветград». За словами організатора виставки власника галереї Миколи Цуканова: «Андрій Кулагін – художник з широким творчим діапазоном, свої персоналії він експонує не лише в Україні, а й за кордоном, до речі, його портрет папи Іоанна Павла ІІ знаходиться в галереї Ватиканської бібліотеки». Тож, ознайомившись з музейною експозицією, художник подарував каталоги з автографом та залишив відгук про щойно відкриту виставку учнів дитячої школи мистецтв «Барвистий калейдоскоп», що є досить символічним, адже митець веде в Києві власну арт-студію.
    Приємно усвідомлювати, що місто Кропивницький стає все більш привабливим в туристичному аспекті, адже має особливу історію створення і забудови, а ще гідно шанує пам’ять про своїх земляків – видатних художників, літераторів, музикантів, театральних діячів, науковців, про що свідчать їх меморіальні музеї, які завжди гостинно приймають відвідувачів.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
 
 
Пересувні експозиції міських музеїв на міжрегіональній
туристичній виставці «Кіровоградщина запрошує - 2019»
в рамках VII-го Центрально-Українського музейно-туристичного
фестивалю в м. Кропивницькому
 
 
 
 
Учасники екскурсії по місту Кропивницькому в
художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна
 
 
 
 
Київський художник Андрій Кулагін знайомиться
з експозицією художньо-меморіального
музею Олександра Осмьоркіна
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень