ДЕНЬ НЕСПІШНОГО МИСТЕЦТВА У ПОЛТАВСЬКОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЇ

Автор: Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка | 08 квітня 2019 16:36 |



Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка вдруге долучився до міжнародної музейної акції Slow Art Day.


Натхнені минулорічними враженнями, науковці-організатори через сайт музею, соціальні мережі та зовнішню рекламу заздалегідь поширили інформацію про Slow Art Day, закликаючи полтавців сказати “СТОП!” повсякденній метушні, наголошуючи на тому, що художники проводять за роботою тижні, місяці й навіть роки, а відвідувачі музеїв дивляться на їх творіння у середньому десять секунд.



Для неквапливого, неспішного споглядання у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка було обрано чотири  твори, а саме:

-         «Сніданок»  (1612)  Клари Петерс, художниці, яка зіграла ключову роль у розвитку фламандського живопису в стилі «бароко», однієї з піонерів фламандського натюрморту, талант якої свого часу був недооцінений через її приналежність до жіночої статі;

-         «Притихло» (авторський повтор) (1890) Миколи Дубовського, одного із найвидатніших і найталановитіших пейзажистів, останнього керівника Товариства пересувних художніх виставок, академіка живопису, володаря найбільшої кількості срібних і золотих медалей міжнародних виставок;

-         «Полювання на дикого кабана» (бронза, чавун, литво) відомого французького скульптора другої чверті XIX століття  Жана Франсуа Теодора Гехтера (1796-1844);

-         золототканий шовковий пояс XVIII ст. перської роботи та фрагмент слуцького поясу.

У суботу 6 квітня о 15-тій годині у холі Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка зібралось понад 40 охочих долучитись до Дня неспішного мистецтва, які зацікавлено розглядали загальний вказівник із зображенням та місцем розташування експонатів. Наукові співробітники радо зустріли гостей, ознайомили їх зі змістом акції, схемою розташування обраних творів (кожний відвідувач отримав флаєр-схему), запропонували після подорожі музейними залами за кавою порефлексувати про власне сприйняття мистецтва.

У ролі медіаторів працювали наукові співробітники Марина Салюк, Алла Тимошенко, Вікторія Гуржій, Наталія Дмитренко.  Їх «провокативні» запитання біля обраних експонатів спонукали відвідувачів  замислитися і більш уважно роздивитись твори мистецтва, мотивували на внутрішні пошуки відповідей, розумінь, самоспогляданнь, і – найголовніше – відкрити щось важливе і неповторне усередині і для себе самого.

Заявлена година Дня неспішного мистецтва промайнула, як одна мить. Під час другої години, за склянкою запашної кави задоволені відвідувачі захоплено обмінювались  з організаторами своїми враженнями від отриманого досвіду, розповідали, що їм сподобалося, як повільне споглядання мистецтва вплинуло на них. Усі погодились, що при відвідуванні музеїв та виставок дійсно бракує «утривавлення» сприйняття, можливо внаслідок того, що глядачі обирають кількість, а не якість. Проте втрачають можливість з цієї кількості потім обрати естетично цінне, адже свідомість і підсвідомість перевантажено. Саме  тому пропозиція зануритись в один експонат, тобто йти углиб, а не ушир є і цікавою, і необхідною. Люди не призвичаєні до споглядання — бачать, але не вдивляються. Часто також бояться, що не мають відповідного знання, тож можуть «погано» розуміти. На думку учасників акції, дні повільного споглядання слід проводити частіше, ніж один раз на рік, оскільки вони не лише надають можливість призупинити шалений темп життя та отримати насолоду від мистецтва, а й сприяють появі активного зворотного зв'язку, дозволяють відвідувачам із глядачів перетворились на активних учасників заходу, справжніх дослідників мистецтва. Тематичний відеоряд, тиха приємна музика, яка не відволікала і не заважала спілкуванню, зацікавлена, дружня реакція модератора обговорення  Марини Герасименко, науковців-медіаторів Вікторії Гуржій, Марини Салюк, Наталії Дмитренко, Алли Тимошенко на інтерес відвідувачів дозволили надати  спілкуванню неповторних, індивідуальних рис і зробити  його таким, що максимально відповідає інтересам кожного.

День неспішного мистецтва у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка вкотре доводить, що кожна людина, навіть якщо не знається на мистецтві, за умови відповідного налаштування може побачити у творі мистецтва щось важливе винятково для себе.

Марина Попкова, 
Полтавський художній музей (галерея мистецтв)
Імені Миколи Ярошенка

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень