День народження Максима Рильського відзначили в Музеї у Голосієво

Автор: Музей Максима Рильського | 02 квітня 2019 13:48 |



Щороку 19 березня, в день народження Максима Рильського, о 12.00 шанувальники високого слова збираються біля центрального входу в Голосіївський парк культури і відпочинку, аби покласти квіти до поетового пам’ятника.


Після цього учасники церемонії перебазовуються до бібліотеки ім.М.Некрасова, розташованої зовсім поруч, аби почути спогади і розповіді про Поета, почитати вірші: Рильського і власні, просто поспілкуватися з однодумцями.

Найстійкіші продовжують святкування в Музеї М.Рильського (цьогоріч тут відбувся концерт «Шопена вальс... Ну хто не грав його?» за участі Тетяни Шафран, віртуозної піаністки, лауреатки багатьох міжнародних конкурсів).

Щороку зустрічаєш тут як добре знайомих, так і зовсім нових людей. Скажімо, цього разу в акції взяли участь представники Київського національно-культурного товариства поляків «Згода». Олег Крисін, голова організації, вручив грамоту-подяку Вікторії Колесник, директорці Музею М.Рильського - «за вагомий особистий внесок у справу популяризації польської культури на теренах України та розвитку співпраці і зміцнення дружби між польським і українським народами».



А ще кожного року в цей день трапляється якась приємна несподіванка. Скажімо, чотири роки тому Максим Рильський-онук, декламуючи дідового вірша, зробив обмовку, яка наштовхнула Віктора Ціона, музейного науковця, на невеличке відкриття (про яке згодом була навіть публікація в «Літературній Україні»).
І цього разу без приємного сюрпризу не обійшлося. Біля пам’ятника до мене підійшов молодий хлопець, який поцікавився, чи буде на заході вже згадуваний вище Максим Георгійович Рильський.

- Ні, - відповідаю, - сьогодні він виступає з лекцією про діда в Лисянці, на Черкащині.
- А в музеї запланований концерт відбудеться? - запитує незнайомець, - Бо я дивлюся: всі до бібліотеки збираються. А ми сьогодні сміття прибрали біля східців, що ведуть до музею...

Я поцікавився у чоловіка: хто він? Звідки? Але той лише посміхнувся ніяково і... зник. Так само раптово і несподівано, як з’явився.

Як усе насправді просто: зробити добру справу – анонімно, без розголосу і піару... Так, як колись Максим Тадейович, що жив за заповітом своєї мами, Меланії Федорівни: «Якщо хочеш зробити зло – десять раз подумай і не роби. А якщо захочеш зробити добро – роби його не роздумуючи».


Наш музкор.

P.S. І наостанок. Щороку за традицією частина заходів відбувається в бібліотеці ім.М.Некрасова (вул.Марічанська,9), працівники якої створюють тут навдивовижу теплу і родинну атмосферу. Прекрасно почувалися тут і науковці ІМФЕ НАНУ ім.М.Рильського, і студенти Київського транспортно-економічного коледжу, і промовці: співробітники КЛММ М.Рильського Вікторія Колесник і Віктор Ціон, поет і волонтер Сергій Сокольник, режисер, поет і перекладач Ірина Бонітенко, вдова поета Віктора Баранова Лідія Петрівна, письменник і журналіст Андрій Костюченко, поетеси Елеонора Зима і Надія Чорноморець та інші.
Щира подяка усім учасникам і найперше господарям цієї затишної оселі: Галині Борисенко, завідувачці ЦРБ ім.М.Некрасова, а також співробітницям бібліотеки Ніні Локоть, Зої Логвиненко, Людмилі Циндровській, Наталії Романюк, Антоніні Чух і Ларисі Разумовській. До нових зустрічей на наших спільних заходах!

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень