ЩО ПОКАЖУТЬ УКРАЇНСЬКІ МУЗЕЇ У 2019 РОЦІ

Автор: Леся Гасиджак | 05 лютого 2019 23:06 |



2019-й у музейному житті Європи обіцяє бути ще більш насиченим, ніж рік, що закінчився. Рембранд і Веласкес у Рейксмузеї, Ван Гог у Лондоні, Дюрер у Альбертині, Караваджо в мюнхенській Пінакотеці, феєрверк проектів до 500-річчя Леонардо да Вінчі у кількох музеях Європи, і це лише пінка над вершками, які у цьому випадку надзвичайно високі і густі.


 А що ж у нас, в Україні? Що найбільш резонансне записали собі у плани 2019-го українські музеї?

Я поставила це питання найбільшим музеям Києва зі статусом «національних», а також поцікавилась у музеїв обласних, краєзнавчо-історичних та художніх. Щоправда, з регіональних музеїв відгукнулося лише 10, що свідчить про те, що планувати, а особливо з прицілом на кілька років вперед, ми поки не звикли в принципі.

З цього склалася афіша, з якою й пропоную ознайомитись. Так, вона без Веласкеса і Ван Гога. Але така вже є. Наша. Українська. 

Сумський обласний художній музей імені Никанора Онацького і Кіровоградський обласний художній музей свої найбільші виставкові проекти прив’язують до 80-річчя створення областей. Для «Степової Еллади» музей у Кропивницькому залучить додаткову виставкову площу в центрі міста, а проект має бути міждисциплінарним, з залученням як музейних предметів з фондів музею, так і з приватних колекцій, а також документів з обласного архіву. А Сумський музей  на свій день народження 1 березня запросив мистецьку колекцію ХХ ст. з Роменського музею-заповідника «Посулля» – «Перлини Роменщини».

Проекти Черкаського обласного художнього музею у 2019 році будуть мати ювілейний характер та будуть спрямовані на промоцію доробку окремих художників, чия діяльність та походження пов’язані з Черкащиною. Так у березні в музеї можна буде побачити графіку Івана Фізера, у серпні – вересні – живопис Євгена Ткаченка, якого характеризує імпресіоністичний колорит, а в жовтні – музей відзначить 75-річчя художника і вчителя Івана Бондаря.

Впродовж квітня та травня 2019 року Хмельницький обласний художній музей проведе масштабний освітньо-виставковий проект «Арт-перетин. Відкрита майстерня в музеї», який має на меті налагодження міжрегіональної співпраці. «Арт-перетин» складатиметься з двох проектів: виставки одеських художників різних арт-генерацій (Юрія Єгорова (1926-2008), Олександра Ройтбурда, Ігора Гусєва) та виставки митців різних поколінь та регіонів, серед яких Любомир Медвідь, Анатолій Мельник, Анатолій Криволап, Михайло Туровський та молоді митці Хмельниччини.

18 травня 2019 року (в Міжнародний день музеїв) в рамках відзначення 105-річчя Дніпропетровського художнього музею буде відкрито особливий блок основної експозиції «Західноєвропейське мистецтво XVII – початку XIХ століття». Вперше найкращі твори живопису та скульптури зі збірки європейського мистецтва музею буде інтегровано до оновленої основної експозиції, укладеної за історико-хронологічним принципом.

Також з 18 травня всі охочі можуть планувати візит до Вінниці, адже обласний художній музей якраз презентує виставку з фондової колекції музею «Порцеляна. Тонша за пелюстку». В експозиції буде представлено вироби відомих порцелянових підприємств Австрії, Англії, Голландії, Китаю, Японії, Німеччини, Франції, Чехії та України XVIII-XX ст.

У 2019 році Миколаївський обласний художній музей  ім. В.В. Верещагіна вже втретє покаже, що співпраця з приватними колекціонерами може бути не тільки правовою, а й плідною. Миколаївці та гості міста у другій половині року на виставці в музеї зможуть побачити культову буддійську пластику з приватної колекції Станіслава Кобусова.

Всім шанувальникам старовини категорично рекомендовано у жовтні відвідати Черкаський обласнийкраєзнавчий музей, в якому має вибухнути соціально-культурологічний проект"Від традиції до сучасного стилю». На виставці будуть представлені репліки комплексів традиційного вбрання Середньої Наддніпрянщини та України в цілому. Вишукані головні убори, керсетки, сорочки Наталі Крамної-Таран будуть доповнені довершеними та стильними крайками та поясами Катерини Миронюк. Серед реплік будуть точні копії, виготовлені за зразками з фондової колекції музею.

Що стосується Києва, то близько 60 професійних художників-керамістів з усієї України у жовтні 2019 р. на базі Національного музею українського народного декоративного мистецтва під час проекту «Зооморфна пластика в сучасній кераміці», який буде реалізовано спільно з колективом артпростору «ЦеГлинаАрт», покажуть свою зооморфну кераміку і звернуться до теми популяризації сучасного мистецтва кераміки в Україні.

Національний художній музей України докладає максимальних зусиль, щоб не позбутися статусу найулюбленішого музею киян та найкреативнішого музею України. Відтак, у квітні він розкаже про мистецтво нонконформізму через призму творчості Євгена Світличного і Володимира Шапошникова. У травні-червні на відвідувачів музею чекає найбільша ретроспективна виставка українського художника-авангардиста Олександра Богомазова. На виставці буде не тільки показана найповніша версія творчості Богомазова на основі відібраних робіт з музеїв і приватних збірок України, але й представлений великий пласт підготовчих робіт, ескізів. Ну а осіннім сюрпризом від музею стане виставковий проект про… Театр на Подолі, який має стати архівом резонансної події – будівництва Театру на Подолі – та дискусій навколо неї, а також дозволить подивитися на становлення сучасної театральної архітектури в Україні.

У 2019 році своє 100-річчя як державної інституції відзначає Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Відтак влітку музей представить історико-документальну виставку, присвячену історії музею, його колекції та долям людей, які оберігали музей протягом ХХ ст. і примножували його скарби.

Національний музей історії України у вересні, до 80-річчя початку Другої світової війни, представить оновлену експозицію з історії Другої світової. Серед іншого – виставки механічних годинників ХІХ-ХХ ст. (травень), канцелярських виробів від античності до сьогодення (червень), про еволюцію засобів масової інформації (липень). Історичний сегмент буде закритий проектами до 1000-ліття початку правління Ярослава Мудрого (квітень), 5-річчя розстрілів учасників Революції Гідності (лютий) та боїв під Іловайськом (вересень). 

У 2019 р. Національний музей історії України у Другій світовій війні планує презентувати трансформований виставковий проект "Український Схід. На лінії вогню", що розповідає про неоголошену російсько-українську війну на сході нашої країни. Також у планах музею зреалізувати в цьому році виставковий проект до 80-річчя початку Другої світової війни, що покликаний акцентувати багатогранність воєнного буття та україноцентричність мілітарного конфлікту в історії.

Ну а претендувати на музейну подію року (якщо не виникне форс-мажорів) має шанси завершення реставрації Чорної кам’яниці (пл. Ринок, 4), відділу Львівського історичного музею, що триває з 2016 р. в рамках грантової програми «Великий проект» Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. У відреставрованій будівлі Чорної кам’яниці відкриється постійна експозиція Лапідарію з фондів Львівського історичного музею та постійна експозиція новоствореного відділу «Музей історії міста Львова». 


Фото з приватного архіву Валентини Єфімової

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень