Авторські ляльки Вікторії Кисиленко експонують у рівненському музеї

Автор: КЗ "Рівненський обласний краєзнавчий музей" РОР | 26 січня 2019 00:17 |



24 січня 2019 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття персональної виставки Вікторії Никифорівни Кисиленко «Моя душа».


Вікторія Никифорівна родом із Луганщини, молодою приїхала до Рівного, почала працювати у сфері культури. Приходилося багато їздити по селах Рівненщини, бачити вироби із різних місцевих матеріалів, але в серце їй запав льон, цвітіння якого вона вперше побачила саме тут. Вона взяла в руки пасмо тріпаного льону і зрозуміла, що саме з нього їй хочеться щось зробити. Почала робити ляльку (лялька-мотанка є традиційною в нашому краї), а інтуїція підказала їй, як ця лялька має виглядати. Першу ляльку п. Вікторія зробила в 1981 році, і ось уже 38-й рік вона творить свої шедеври – ляльки, кожна з яких має свій характер і душу. Відтоді вона створила сотні ляльок, котрі зберігаються в багатьох музейних та приватних колекціях  та неодноразово отримували вищі нагороди на багатьох республіканських виставках. Її роботи відомі й за кордоном (п. Вікторія жалкує, що не зафотографувала їх, адже кожна неповторна).



На виставці представлено більше 200 експонтів. Невелика частина – це речі із Музею народної іграшки, який створений при ЗОШ № 19, ініціатором та організатором його є п. Вікторія. Основна частина експозиції виставки – роботи Вікторії Кисиленко. Тут і окремі, так би мовити, індивідуальні ляльки, і багато композицій, з завершеними сюжетами: на мотиви українських письменників – «Лісова пісня» Л. Українки, «Вечори на хуторі біля Диканьки» М. Гоголя, поезії Т. Шевченка; на мотиви пісень – «Чотири пори року – чотири пори життя» (п. Вікторія каже, що завжди співає, коли робить ляльки) та багато інших.


На презентацію прийшло багато людей – друзі (їх у п. Вікторії багато), шанувальники її творчості; говорили їй багато теплих слів, бажали багато років життя і натхнення для подальшого творення.

Як говорила у своєму слові пані Вікторія, вона дуже жалкує, що зараз дуже мало необхідного для неї матеріалу – тріпаного льону, приходиться десь його вишукувати. І тому справжнім радісним шоком для неї став подарунок однієї із шанувальниць – величезне пасмо льону, з якого можна буде зробити немало нових композицій.

Вікторія Никифорів подарувала музею вишитий рушник і пообіцяла згодом провести в музеї для всіх бажаючих майстер-клас зі своєї творчості.

 


 Лілія Толстуха,
с.н.с. РОКМ

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень