ПОЛІТИКА В КУЛЬТУРІ

Автор: Максим Левада | 12 січня 2019 23:19 |

Мінкультури нарешті озвучило результати перевірки, яка тривала в Києво-Печерській Лаврі з 21 листопада по 17 грудня. Керівник прес-служби Мінкультури зробила цікаву та показову заяву:


Варто особливу увагу звернути на ці слова «Перевіркою встановлено наявність і точне місцезнаходження 815 предметів... Станом на сьогодні залишаються відсутніми 10 предметів, місцезнаходження яких не встановлено. Про це були проінформовані правоохоронні органи».

Що в них такого важливого?

Перше – предмети, про які йдеться в повідомленні міністерства не передавалися до монастиря в тимчасове користування. Їх було вилучено з державної частини музейного фонду України, знято з обліку і передано монастирю назавжди.

З тієї миті, як держава віддала монастирю предмети, вона назавжди втратила право навіть згадувати про них. Тому питання номер один – на якій підставі відомство Євгена Нищука розпочало цю перевірку?

Друге – предметами, які перебувають у власності монастиря, або в будь-якій формі недержавної власності, може розпоряджатися лише власник або уповноважена ним особа. Питання друге – на якій підставі Мінкультури інформує правоохоронні органи про відсутність цих предметів?

У повідомленні представниці міністерства є ще одна цікава новація – предмети з тих, які не використовуються в релігійних обрядах, за результатами перевірки рекомендовано повернути в державну частину Музейного фонду України.

Процедура передачі (або «дарування», якщо завгодно) зворотної сили не має, про що добре обізнані всі, хто цікавиться музейною справою. «Повернути» ці предмети можна лише через конфіскацією або націоналізацією. Але для конфіскації треба мати відповідне рішення суду, яке набуло законної сили і якого Мінкультури не має, а для націоналізації – рішення Верховної Ради, а про це говорити взагалі завчасно.

Міністерство культури України наразі виглядає і жахливо, і смішно. Зрозуміло, що вся ця перевірка мала на меті влаштувати політичний спектакль. Але чому він такий жалюгідний – 10 другорядних предметів із 815, це вочевидь не той результат, на який розраховували ті, хто замовив міністерству цей балаган!

Показово, що на території тої самої Києво-Печерської Лаври протягом останніх місяців, попри заклики політиків та активістів, повним ходом відбувалося незаконне будівництво. Але Мінкультури кілька тижнів, так би мовити, умивало руки і робило вигляд, що це його взагалі не стосується!

Мінкультури давно вже не захищає пам’ятки. Мінкультури давно вже не опікується музеями. Мінкультури, як бачимо, навіть не в змозі розіграти просту політичну комбінацію. Може і праві ті, хто каже – у цій п’єсі вже пора змінити акторів?

P.S. Додам для тих, хто «в темі»! Те, що керівниця прес-служби протягом своєї заяви жодного разу не матюкнулася, мене дуже сильно вразило! Можливо і не все так погано, як я собі думаю!..

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень