ІДЕНТИФІКАЦІЯ: НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

18 грудня 2018 19:57 |



12 грудня 2018 року Національний музей Тараса Шевченка представив громадськості новий логотип та фірмовий стиль музею. Ця подія стала однією з кількох подібних презентацій, що вже відбулись чи плануються наприкінці року 2018-го, а музей долучився до першого десятка музеїв України, які шлях пошуку айдентики вже пройшли.

В чому смислове та візуальне значення нового лого, навіщо музею створювати фірмовий стиль та ще кілька інших питань "МУЗЕЙНИЙ ПРОСТІР" поставив Михайлу Зубару, керівнику Відділу розвитку Національного музею Тараса Шевченка. 


- Що стало поштовхом до створення нового стилю? Ви брейнштормили командою? Чи була критика старого лого? 

- Не зовсім коректно говорити про створення нового фірмового стилю, адже до цього моменту його у нас просто не було. Тобто був набір кольорів та графічних елементів, які ми використовували в своїй продукції, але корпоративного стилю як такого, оформленого в брендбук, у нас не було. Що стосується лого, яке, як відомо, у кожної інституції є інструментом формування власного іміджу та впізнаваності, то у нас тут теж були деякі зауваження.

Перше стосувалося того, що на фоні появи величезної кількості фестивалів, івентів, інституцій, які використовують в своїх лого образ Тараса Шевченка, який майже завжди побудовано на автопортреті Тараса Шевченка 1940 року, ми почали втрачати впізнаваність. Тобто, наше лого перестало бути унікальним та асоціюватися виключно з нашою інституцією – Національним музеєм Тараса Шевченка.

Друге зауваження стосувалося того, що старе лого не відповідало сучасним тенденціям дизайну та крос-платформеності. Тобто не виглядало однаково органічно в різних типах музейної продукції (сувенірна продукція, сайт музею, буклети та квести та інші роздаткові матеріали).

Виходячи ж з того, що у своїй роботі ми прагнемо орієнтуватись на молодіжну аудиторію, команда музею вважає, що музей, як культурна інституція має виглядати привабливо та сучасно, намагаючись відповідати сучасним трендам. Зважаючи на це і було прийняте рішення про роботу над новим логотипом та фірмовим стилем музею.

Робота над логотипом відбувалася в команді: науковці музею зібрали інформацію, яка лягли в основу як графічного лого, так і кольорової гами фірмового стилю. Над проектом працювала дизайнерка Ганна Бондаренко.

- Для чого такому класичному музею, як МШ, взагалі фірмовий стиль?
- Як я вже зазначив, фірмовий стиль є елементом впізнаваності культурної інституції. На наш погляд це не залежить від типу музею та його позиціонування. До того ж, останніми роками, команда музею працює над тим, щоб у свідомості громадськості відійти від поняття «класичний музей» (в традиційному для України розумінні), орієнтуючись на перетворення музею на сучасну культурну інституцію, так званого «третього місця» (після роботи та дому), де люди можуть і хочуть проводити вільний час з дітьми. А для того, щоб конкурувати на цьому ринку дозвілля, музей повинен ідентифікуватись відвідувачами та аудиторією як установа, що відповідає новітнім трендам та спрямована в своїй роботі в майбутнє. Саме це, на нашу думку, повинен підкреслювати новий логотип та фірмовий стиль.

- Що означає логотип? Чи це лише ініціали вашого "патрона"? 
- Нове лого – знак, в якому поєдналися літери «Т» і «Ш», а також назва інституції - «Національний музей Тараса Шевченка». Для створення логотипу музею було використано візуальну ідею кришталевого штампу-печатки із зображенням монограми «ІІІ» (поєднаних ініціалів «Т» і «Ш»), яку Тарас Шевченко використовував замість підпису. Сама печатка із 1960 року зберігається та експонується у постійній експозиції музею. На нашу думку це стало дуже символічним поєднанням історії і сучасності.



- У вашого музею вже досить давно працює сувенірна крамниця, в якій відвідувачі можуть придбати достатньо пристойні і знакові сувеніри. Скажіть, чи з`явилася вже якась продукція з новим лого? 
- Поки що виготовлено базовий набір сувенірної продукції: ручки, блокноти, чашки, іміджевий банер, конверти. В планах на наступний рік випуск повної лінійки сувенірної продукції – торби, магніти, тощо. Також плануємо поступову заміну всієї продукції, на якій використовується лого та елементи корпоративного стилю.



- Чи плануєте ви патентувати логотип?  Адже питання патентування, як і авторського права, досить складне наразі, особливо для інституцій культури. 
- Так, ми почали процедуру патентування, тобто подали його на реєстрацію Держпатенту, як товарну марку. Так як закон передбачає достатньо довгий процес – сама реєстрація займе до року. Але з моменту його подачі на реєстрацію новий логотип вже тимчасово, на час проходження формальної експертизи та експертизи по суті, захищений правом промислової власності.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень