Виставка "ЮНЕСКО любить Петриківський розпис" у музеї на Дніпрі

Автор: Дмитро | 14 грудня 2018 15:37 |

14 грудня у 12 залі  музею відбулося відкриття виставки "ЮНЕСКО любить Петриківський розпис". 


Цього року петриківський розпис святкує 5-річний культурний ювілей з моменту, коли у 2013 року всесвітня організація ЮНЕСКО внесла петриківський розпис до списку нематеріальної культурної спадщини людства. Сьогодні петриківський розпис є візитною карткою нашого краю, де саме зародилися його традиції.

Зараз у музеї зберігається кілька тисяч експонатів: предмети з дерева, скла, порцеляни, фото, мальованки, ескізи всесвітньовідомих майстрів з петриківського розпису від поч. ХХ ст. до кін. ХХ ст., що надійшли до музею з самого серця народження традицій петриківського розпису – с. Петриківка. На виставці представлено біля 200 експонатів з фондової колекції музею. Серед них унікальні ескізи петербурзької художниці Євгенії Евенбах, завдяки якій зразки живопису «петриківки» набули відомості; «мальованки» засновниці школи традиційного петриківського розпису Тетяни Пати, витвори мистецтва всесвітньо відомих майстрів з петриківського розпису Федіра і Віталія Панко, Андрія і Марії Пікуш, Олени Зінчук та інших. Серед предметів з петриківським розписом представлені не тільки тиражовані (фабричні) але й експериментальні, авторські роботи. Яскравим доповненням виставки стануть дитячі роботи вихованців Дніпровської художньої школи №2. 

Як і 100 років потому, так і зараз петриківський розпис вражає власною самобутністю та красою. «В Мишурином Роге меня удивил и восхитил обычай местных малороссиянок расписывать свои хаты и снаружи и внутри всякими «квітками» и узорами всевозможных красок и всевозможных сочетаний. Двадцать лет я разъезжал по местам бывшего Запорожья, такого дива до сих пор мне не приходилось видеть, как в Мишурином Роге» - писав український історик, етнограф, першовідкривач петриківського розпису, академік Д.І.Яворницький у «Вестнике Екатеринославского земства» за 1904 рік. Зараз петриківський розпис вражає весь світ.

Теги

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень