У музеї відкрили виставку про Мелітополь і Нестора Махна

Автор: Мелітопольський краєзнавчий музей | 14 листопада 2018 22:17 |



7 листопада 2018 р. до 130-річниці з дня народження Н.І. Махна у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї почала роботу тематична виставка «Газета «Повстанець» – голос влади Нестора Махна», у центрі якої  найбільш відомий музейний експонат, що стосується історії махновської вольниці у нашому краї – екземпляр газети «Повстанець» №3 від 12 листопада 1919 р. (рос. мовою), яка видавалася у Мелітополі.


Взагалі, історія анархістського руху в Мелітополі йде корінням в далекий 1906 р., коли у місті виникли перші групи анархістів-експропріаторів, що гучно заявили про своє існування сміливими «ексами».

Під час революції 1917-21 рр. махновські загони кілька разів входили в місто. Найдовше вони протрималися тут восени 1919 року (жовтень-листопад). До речі, один із полків махновської армії – 11-й піхотний носив назву «Мелітопольський». Загони Революційної Повстанської Армії України (махновців) на чолі з заступником комкора 4-го Кримського корпуса Володіним вибили 9 жовтня денікінців із Мелітополя, захопивши багато зерна, до 100 автомобілів, 2 танка, 2 автоброньовика, 2 бронепоїзди й ін.

 Сам Нестор Махно теж пробув деякий час в Мелітополі, хоча ми і не знаємо точно скільки. Судячи з мемуарів начштабу Повстанської армії Віктора Білаша він приїзджав разом з батьком у наше місто у період між 10-м і 14-м жовтня. За спогадами старожилів своєю ставкою він обрав так званий будинок Сіріцького на Вокзальній вулиці (зараз Сагайдачного). У «батьки» в Мелітополі був навіть свій кравець – Наум Коган.

Махновці видавали у нашому місті газети «Вольный Мелитополь» и «Повстанець»  (рос. мовою). «Повстанець» - похідна двосторінкова щотижнева армійська газета. Її видання було ініційоване відділом друку культпросвiту Революційної Повстанської Армії України (махновців) (РПАУ (м)) восени 1919 р. Загалом вийшло біля 40 номерів, в основному надрукованих на "бостонці" - пересувному типографському верстаті.

Газета видавалася щотижня штабами корпусів РПАУ (м) в період жовтень-грудень 1919 р. Кожен штаб видавав свою газету. Редактором мелітопольської був якийсь т. Гришин.

Під час перебування махновської армії в Мелітополі було надруковано кілька номерів цієї газети. Редакція знаходилася в м. Мелітополь, Воронцовська  вул., Типографія Лібермана.

У фондах МКМ зберігається №3 «Повстанця» від 12 листопада 1919 р. Тодішня ціна газети 2 руб. На жаль, вихідних даних на цей предмет у фондових документах не збереглося.

Газета включала в себе:

Оголошення військового командування.

Політичні статті на злобу дня.

Фейлетон «Чутки» про очікуване наближення білих.

Оперативні зведення нач. штабу Кримського напрямку Назаренко.

Проект декларації Революційної повстанської армії України (махновців). Він закінчувався гаслом: «Непрацюючі та не їдять!»

Місцеве життя (хроніка і критичні замітки).

Завдяки газеті ми дізнаємося про негативні та позитивні сторони життя містян під владою анархістів. З одного боку конфіскації і розстріли, а з іншого - на звільненій махновцями території стабілізувалося життя трудящого люда, відновлювалися профспілки, дотримувалися політичні права і свободи. Батька твердо стояв за свободу слова, в тому числі і періодичної преси.

Дізнаємося ми і про забуті імена, які зіграли свою роль в історії міста: Володін – командувач військ  Кримського напрямку, Тобольцев - військовий комендант міста за часів батька Махна, Міжурін - нач. гарнізону м. Мелітополя, нач. штабу Кримського напрямку - Назаренко, зав. Технічним відділом при штабі Армії Кримського напрямку – Шушпаненко,  Гришин - редактор газети «Повстанець».

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень