У Педагогічному музеї України діє виставка «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук»

Автор: Педагогічний музей України | 14 листопада 2018 16:57 |

Одним із визначальних критеріїв успішності виставки є вибір теми. Закономірно, що тематика виставок Педагогічного музею України переважно стосується подій чи постатей, які мали (або й сьогодні мають) значний вплив на розвиток освіти і педагогічної науки. Музей  шляхом таких виставок постійно актуалізує спадщину українських педагогів, демонструє традиції українського шкільництва, прагне створити і підтримати позитивний образ педагога в сучасному  суспільстві.


 До 100-річчя НАН України та 25-річчя НАПН України співробітниками музею підготовлено виставку «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук». Ця виставка має низку особливостей, з-поміж яких насамперед виділимо її мобільність — можливість показу не лише у музеї, а й у приміщеннях інших закладів. Ще одна специфічна риса виставки — її створення на основі наукової статті провідного українського історика освіти Ольги Сухомлинської «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук». Згадана стаття була вперше опублікована у «Історико-педагогічному альманасі» (2017, №1). Дещо пізніше, з новими акцентами та вдало підібраними ілюстраціями стаття побачила світ у журналі НАН України «Світогляд» під назвою «Про участь освітян у розбудові Всеукраїнської академії наук (19201930 роки)»  (2018, №2).

Саме поява цієї статті й викликала ідею створити на її основі виставку, яка б наочно продемонструвала, що в початковий період діяльності Всеукраїнської академії наук педагогіка була одним із пріоритетних напрямів діяльності провідної наукової установи нашої країни.

Виставка складається з п’яти банерів, які водночас є її структурними розділами: «Автори виставки», «Професійні об’єднання освітян»,  «Науково-педагогічна комісія ВУАН»,  «Публікації ВУАН з педагогічної науки (1918—1929)», «Персоналії та їхній внесок у педагогічну проблематику ВУАН».

Виставкові банери оформлено у блакитному тоні, який вигідно увиразнює як текстовий, так і ілюстративний матеріал. Кожен банер розпочинається логотипом Педагогічного музею України та гаслом «До 100-річчя НАН України та 25-річчя НАПН України», яке висвітлює одну з цілей виставки. Інша не менш важлива її мета — вшанувати пам'ять видатних українських педагогів. У нижній частині кожного банера розміщено сучасне фото будівлі Президії НАН України, що розташована на вул. Володимирській, 54. Споруду було зведено в 1850-х рр. за проектом архітектора О. Беретті як дівочий пансіон ім. графині Лєвашової (дружини київського генерал-губернатора 1833—1836 рр.). Із заснуванням у 1918 р. Української Академії Наук будівлю було передано їй, і протягом перших років існування майже всі установи Академії містились у цьому будинку.

Ще раз наголосимо, що виставка «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук» не статична: її показ можливий не лише у стінах музею. Такі пересувні банерні виставки, завдяки своїй мобільності, на сьогодні мають вагоме значення у роботі Педагогічного музею України, адже мобільна виставка підвищує доступність та суспільну значущість музейних фондів, сприяє відпрацюванню та вдосконаленню методів експозиційної та культурно-освітньої роботи музею. Окрім того, завдяки чіткій структурі, оригінальному художньо-дизайнерському оформленню та незначному обсягу  виставка може бути розміщена на сучасних інформаційних ресурсах, насамперед на офіційному сайті музею http://pmu.in.ua та сторінці музею у соціальні мережі Facebook. Тож запрошуємо до співпраці усі зацікавлені навчальні заклади та наукові установи.

Олександр Міхно,

директор Педагогічного музею України

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень