У Києві розпочався курс з фотографії для незрячих людей

29 жовтня 2018 19:28 |



Проект "Інклюзивна фотолабораторія"
має на меті створити умови для інтеграції людей з порушенням зору у процеси сучасної візуальної культури, з яких вони переважно виключені. В рамках освітньої програми незрячі учасники і учасниці вивчають фотографію разом з професійними фотографами і фотографками.


Авторки проекту "Інклюзивна фотолабораторія" Марина Хрипун та Валерія Карпань організовують ряд майстер-класів з фотографії для незрячих людей. Заняття проходять в невеликих групах. Паралельно з вивченням основ фотографії, відбувається дослідження можливостей тактильних засобів для передачі візуального матеріалу.

Під час воркшопів роботи осіб із вадами зору будуть роздруковуватися та за допомогою методів тифлографії трансформуватись у тактильні зображення для того, щоб незрячі учасники могли взаємодіяти із результатом вправ. Завдяки цьому людина з вадами зору може не лише відкрити для себе новий мистецький метод, але також зрозуміти механізм його функціонування та знайомитися з результатами своєї роботи, що попередньо було недоступними.

Подібні зустрічі організаторки вже проводили у Любліні (Польша), в рамках програми “Dotknij tego, co widzę” “Торкнись, щоб побачити” які розпочались у червні 2018 року у галереї Лабіринт. 

“Ідея проекту виникла після того, як ми побачили фотовиставку “Miasto, którego nie widać” (Місто, яке не побачити), кураторами якої були Магдалена Шубельска (Magdalena Szubielska), Рафал Ліс (Rafal Lis). Ми помітили, що люди з порушеннями зору не можуть ані побачити, ані відчути результатів своєї роботи на пласкій поверхні фотографії. Нам стало цікаво дослідити, як незрячі люди зможуть висловлювати свої почуття і міркування за допомогою фотографії, якщо зможуть свідомо використовувати це медіа та оцінювати результати власної творчості” — говорять авторки проекту Марина Хрипун та Валерія Карпань.

Результати програми у Києві будуть представлені в кінці листопада у форматі інтерактивної інклюзивної експозиції в Малій галереї Мистецького Арсеналу. Матеріали дослідження буде проаналізовано і представлено у форматі методичного посібника, який буде розповсюджено серед культурних і освітні інституцій України. 

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду у партнерстві з Малою галереєю Мистецького Арсеналу.

Слідкувати за проектом можна на сторінці “Інклюзивна фотолабораторія” у Facebook

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень