Чернігівський історичний музей взяв участь у музейному фестивалі у Дніпрі

Автор: Чернігівський історичний музей імені В. Тарновського | 01 жовтня 2018 19:00 |



Протягом 18–24 вересня 2018 року в місті Дніпро проводився V Всеукраїнський музейний фестиваль “Музеї та виклики часу”, організований Дніпропетровським національним історичним музеєм імені Д.І. Яворницького. У ньому взяли участь 57 музеїв і громадських організацій з 17 областей України та міста Києва, яких представляли 140 музейників. Були презентовані 27 міні-виставок, 55 музейних видань та 36 музейних програм.


Фестивальні конкурси відбувалися у номінаціях “Мистецтво музейної експозиції: міні-виставки за темою “Музеї та виклики часу”, “Музейне видання: каталоги, презентаційні альбоми, оригінальні видання й видавничі проекти” та “Впровадження інтерактивних музейних науково-просвітницьких та педагогічних програм, акцій, заходів (промоушен)”.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського взяв участь у фестивалі у всіх трьох його конкурсах.

За одноголосним рішенням журі міні-виставка Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського “Кулеметний станок на дорогах АТО. З історії одного музейного експоната” (автори завідуюча відділом Валентина Луцька, заступник директора з наукової роботи Людмила Линюк, директор музею Сергій Лаєвський, старший науковий співробітник Геннадій Мудрицький) зайняла Перше місце. Виставка розповідала про історію експоната із музейного зібрання, який у липні 2014 року просто з музейної експозиції був переданий спецбатальйону “АЗОВ”. Як вогнева складова підрозділу станок кулеметний колісний брав участь у боях під Іловайськом (серпень 2014 року) та Старобешевим (серпень 2014 року), звільнені та обороні Широкиного (лютий–березень 2015 року), обороні Мар’їнки (червень 2015 року). Разом із бійцями полку “АЗОВ” ніс варту на блокпостах навколо Маріуполя (2015 рік). У грудні 2015 року був повернутий до музею. Це історія про добровольців, які захистили Незалежність нашої країни у найважчий період і музей з його колективом, які гідно прийняли виклик часу.


Іще одну перемогу Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського здобув у номінації “Музейне видання: оригінальні видання”, де Перше місце зайняла монографія старшого наукового співробітника музею, кандидата історичних наук Ігоря Ситого “Козацька Україна: печатки, герби та емблеми кінця XVI – XVIII століть” (Видавництво “Темпора”, 2017 р.). Унікальність книги, яку відразу “охрестили” як “біблія сфрагістів”, полягає не стільки в обсязі – 972 сторінки, 1372 кольорові ілюстрації печаток і документів, а в тому, що це перше узагальнююче видання з української козацької сфрагістики. Його джерельну базу складають 845 печаток (1832 відбитки та штемпелі) із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського та 621 печатка з Державного архіву Чернігівської області та понад 600 печаток з музейних та архівних збірок України, Польщі, Білорусі, Швеції, Росії.


Третє місце у номінації “Музейне видання: каталоги музейних колекцій” посіла книга заслуженого працівника культури України Віри Зайченко “Вишивка Чернігівщини. Рушники. Каталог колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського” (Видавництво “Родовід”, 2018 р.). Це перший в Україні повний каталог музейної колекції вишиваних рушників і представляє музейну збірку за районами Чернігівщини, подає час створення кожного з 520-ти рушників, їхній опис та кольорові ілюстрації.


Попри те, що музейна програма “Японія – країна квітучої сакури” (автор – старший науковий співробітник Олена Трухан), яка брала участь у конкурсі “Впровадження інтерактивних музейних науково-просвітницьких та педагогічних програм, акцій, заходів (промоушен)” не отримала призів, проте нашою справжньою нагородою стало здобуття прихильності колег-музейників, які оцінили нашу роботу.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського брав участь у всіх п’яти фестивалях. В нашому активі: Перше місце в конкурсі музейних міні-експозицій та Перше місце в конкурсі музейних та рекламних видань у номінації “Каталоги та презентаційні альбоми” на І Всеукраїнському музейному фестивалі (2005); Друге місце в конкурсі музейних міні-експозицій на ІІ Всеукраїнському музейному фестивалі (2008) – при тому, що першого місця не присуджували; Перше місце в конкурсі музейних видань у номінації “Альбоми” на ІІІ Всеукраїнському музейному фестивалі (2011).

Команда Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського вкотре довела свій високий професіоналізм у найпрестижнішому і єдиному в України музейному фестивалі.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень