В Музеї декоративного мистецтва відбувся «смачний» майстер-клас з виготовлення вощинної свічки

Автор: Марина Марченко | 24 вересня 2018 14:41 |

Свічку можна купити, а можна зробити власноруч та ще й отримати від цього неабияке задоволення. В цьому переконались учні 6-В класу київської школи № 40, завітавши на майстер-клас з виготовлення з вощинної свічки до Національного музею українського народного декоративного мистецтва.


Щоб налаштуватись на творчу роботу, діти пройшли по музейних залах з екскурсією, котру провела Ірина Мусієнко.і охоче відповідали на її запитання, демонструючи свої знання і неабиякий інтерес до творів народного мистецтва. Вони дізнались про те, чого раніше не знали: як одягались наші пращури на свята і як виглядали наречені на весіллі, коли і для чого подавали рушники, чому не використовували синю фарбу для виготовлення писанок, як виглядають картини славнозвісної художниці Катерини Білокур і ще багато чого цікавого.

А потім учні і самі перевтілились у майстрів з виготовлення свічки завдяки досвідченим фахівцям музею. На початку рукодільних занять вони пояснили дітям, як саме зробити свічку із справжньої вощини, що пахне медом - тому цей майстер-клас називають "смачним". А для оздоблення запропонували дітям теж природні матеріали - засушені квіточки і керамічні намистини авторської роботи Тетяни Рудик і пояснили, що така свічка може бути оберегом і одночасно прикрашати інтер'єр.

"Музей нас просто вразив своїм масштабом і підходом до дітей певного віку. Матеріал ескурсії викладається дуже доступно, в інтерактивній формі, тому дітям цікаво. А майстер-клас із виготовлення свічки тільки підсилив це враження. Я разом із своїми учнями раділа, як дитина, роблячи її своїми руками", - ділиться  враженнями вчителька інформатики, математики і фізики Анжела Кисельова. Вона впевнена, що діти розповідатимуть своїм родичам, знайомим і друзям про те, як провели вихідний день і що побачили в музеї. А знання, отримані під час екскурсіЇ, обов'язково стануть їм у пригоді під час вивчення предмету "Мистецтво".

"Музей цікавий і гарний, Мені тут все сподобалося, особливо килими. А ще сподобався кожух, я ніколи його не бачила, тільки і кіно, - розповідає шестикласниця Руслана і зізнається, що її особливо захоплює малювання, тому картини Катерини Білокур її дуже вразили.

Її однокласниця Марія, яка вже пробувала робити свічку самостійно, вперше працювала з вощиною. "Цей матеріал так пахне медом, що просто неймовірно!", - із захопленням зауважує вона. А свою свічку хоче зберегти, адже палити таку красу їй шкода.

Ще одна учасниця майстер-класу Настя вважає, що річ, зроблена з душею, це найкращий подарунок. Такої ж думки і Андрій, котрий вирішив свою свічку подарувати мамі або бабусі.

 

Марина Марченко,
Національний музеї українського народного декоративного мистецтва.

 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень