Фотоальбом з архітектурними образами Кропивницького презентували у Музеї О. Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 18 вересня 2018 09:18 |

    В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в місті Кропивницькому відбулася неординарна подія. В рамках програми святкування Дня міста презентовано фотоальбом «Місто о п’яти іменах. На перехресті стилів та епох. Архітектурні образи міста Кропивницького у фотооб’єктиві Ігоря Демчука».


Двомовне,  українсько-англійське, видання здійснене видавництвом «Імекс-ЛТД» за підтримки Міської ради міста Кропивницького в рамках програми розвитку культури і туризму. Тож, під час заходу заступник міського голови Наталія Дзюба та начальник відділу культури і туризму Анна Назарець, зазначивши, що вже три роки поспіль з міського бюджету виділяються кошти на підтримку книговидання в обласному центрі, з задоволенням подарували по декілька примірників фотоальбому очільникам обласних осередків творчих спілок фотохудожників, письменників, архітекторів, художників та геральдистів.

    Основу презентованого фотоальбому складають світлини з виставки авторських робіт заслуженого журналіста України Ігоря Демчука «Зупинись і замилуйся» до  145-річчя з дня народження художника архітектури Я.В.Паученка та мистецького проекту художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна «На перехресті вулиць Єлисаветград - Кіровограда». 
    ART- проект «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда» започаткований музеєм до Дня міста та має на меті презентувати міські вулиці у фотографіях, демонструючи переємність архітектурної мови від часів заснування міста до сучасності як нерозривну історію побудови цілісного урбаністичного середовища, відтворюючи життя мешканців та гостей міста, для зацікавлення широкого загалу до вивчення свого минулого.
    Незмінним учасником проекту на протязі п’яти років є відомий фотожурналіст, спецкореспондент обласної газети «Народне слово» Ігор Демчук. Демчук Ігор Миколайович – заслужений журналіст України (2017), член Національної Спілки журналістів України (1993) та Національної Спілки фотохудожників України (2005), лауреат премії ім. В.К.Винниченка газети «Народне слово» (1999),  обласної журналістської премії у номінації «фотожурналістика» (2005) та міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака (2018), нагороджений Золотою медаллю української журналістики (2010). Народився 1962 року в м. Броди Львівської обл. Закінчив Львівський державний університет ім. І.Франка, факультет журналістики (1984). Працював фотокореспондентом ТАРС – РАТАУ, Укрінформу в Кіровоградській області (1984-1995), з 1995 року - фотокор, спеціальний кореспондент обласної газети «Народне слово». Учасник всеукраїнських та обласних фотовиставок.
    Саме авторські світлини Ігоря Демчика представлялися в музеї в рамках цього фотопроекту на тематичних виставках - «Вулиця Дворцова – минуле і сучасне»  (2014), «Велика Перспективна – від фортеці Святої Єлизавети до Янгола-охоронця міста» (2015), «Від каріатиди до хай-теку. Принади фасадної пластики міста над Інгулом», присвяченої 150-річчю від дня народження художника архітектури Я.В.Паученка (2016), «Центральна площа міста: сторінки літопису» (2017) та «Туристичні перлини міста Кропивницького» (2018).
    Кожна з виставок мала свій тематичний план, що визначав форму виразу та фототему, яка розвивалася у відеопрезентацію, візуальну та текстову частини, випускався спеціальний буклет. Авторські фото Ігоря Демчука використовувалися як із його архіву, так і виконані спеціально для нової експозиції. По закінченні роботи всі фото передавалися до фондів художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна. Тож, нині вони є невід’ємною складовою єдиного Музейного фонду України. Експозиції, за виключенням першої - «Вулиця Дворцова – минуле і сучасне»  (2014) та нинішньої - «Туристичні перлини міста Кропивницького» (2018), доповнювали колажі, асамбляжі та інсталяції заслуженого художника України Андрія Надєждіна з використанням світлин та документів ХІХ-ХХ ст., адже тема проекту – життя минулого і сучасного.
    Проект «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда» дає можливість через візуальну форму продемонструвати яким чином різночасові історичні, соціальні, національні культурні пласти, виключаючи чи доповнюючи один одного, формують міське середовище сучасності. Адже малося на увазі не просто фізичне перехрестя вулиць, але й перехрестя ментальних об’єктів, це мистецький погляд на історичні перехрестя, сповнені протиріч культурних, творчих та світоглядних середовищ, які, сплітаючись навколо реальної дійсності, формують образ сучасного міста, де архітектура стала яскравим віддзеркаленням кожної зі змін соціальних формацій, суспільних бажань та уподобань.
    Тож, коли було запропоновано створити презентаційний альбом на тему архітектури історичної частини міста з серії «Місто о п’яти іменах», то матеріалу було достатньо, щоб швидко реалізувати даний проект. Автором-упорядником, художником, та автором текстів виступив заслужений художник України, мистецтвознавець Андрій Надєждін.
    Загалом, серію видань «Місто о п’яти іменах» мають складати три книги за темами - архітектура, література та образотворче мистецтво. Власне, спільну назву видань -  «Місто о п’яти іменах» запропонував голова Кіровоградської обласної організації Національної Спілки письменників України Василь Бондар. Адже місто Кропивницький унікальне за своєю історією, за короткий час свого понад 260-літнього існування, воно офіційно змінювало своє ім’я п’ять разів, з них тричі за часів радянської влади. В 1924 році імперський Єлисаветград став більшовицьким  Зинов’євськом, 1934 - радянським Кіровим, 1939 – Кіровоградом, нині, з усвідомленням суспільством своєї української ідентичності, місто отримало ім’я видатного театрального діяча Марка Кропивницького.
    При формуванні видання за темою «Архітектура» було поставлене завдання створити легкий у сприйнятті, простий у виданні альбом, який би через пам’ятки архітектури демонстрував туристичну привабливість нашого міста, в той же час не втрачаючи складної історичної фабули. Тому структурно видання складають: вступна частина зі статтею, яка в доступній формі пояснює особливості формування архітектурного середовища історичної частини міста Кропивницького і короткою інформацією про авторів та три розділи, що за тематикою представляють дві основні історичні магістралі міста – вулицю Дворцову та вулицю Велику Перспективну з підтемою - Площа Героїв Майдану, а також музеї та архітектурні пам’ятки, що знаходяться в їхньому колі. Кінцевий «Покажчик ілюстрацій» містить коротку анотацію зображених об’єктів. 
    Кожен з розділів фотоальбому відкриває обкладинка буклету музейної виставки. Своєрідною художньою складовою сторінок з назвами розділів є кольорові підкладки з використанням шрифтових композицій з назвами міста. Взагалі, застосування кольору та графіки ліній, як фотографічного тла, є важливим фактором у загальному сприйнятті композицій світлин, створенні особливого настрою для їхнього сприйняття глядачем. Фото для видання відбиралися таким чином, щоб якомога повніше представити архітектурні стилі та напрями, що формували історичну частину сучасного Кропивницького.
    Адже в архітектурному сенсі нашому місту поталанило чи не найбільше з урбаністичних середовищ степової України. Переживши морок колоніальних претензій, ідеологічних та військових окупацій, відвертого терору і геноциду, воно зберегло особливості власної архітектурної мови, створивши ауру імпозантного провінційного еклектизму, сповнену  єдності протиріч сучасних мистецьких досягнень та архаїки.  Маскарони, атланти та каріатиди,  леви, птахо-звірі грифони та інші викарбувані в камені жителі фасадів і вікон будівель старого міста, щоденно супроводжують наш побут і щоночі стережуть наш сон. Сформовані генієм архітекторів, вони стали ознаками нашої цивілізації, відображенням історичного шляху і в той же час співучасниками нашої фантазії, спокусниками ідей неусвідомленого розвитку мерехтливого, таємничого суспільного задуму.

Надєждін Андрій,
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Автор-упорядник заслужений художник України
Андрій Надєждін презентує фотоальбом
 
 
Заступник міського голови Наталія Дзюба та начальник відділу
культури і туризму Анна Назарець дарують фотоальбоми головам
правлінь обласних організацій Національних Спілок архітекторів і художників
України Людмилі Харламовій та Андрію Хворосту
 
Виступає голова обласної організації Національної
Спілки письменників України Василь Бондар
 
 
 
 
Під час презентації фотоальбому
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сторінки з фотоальбому «Місто о п’яти іменах. На перехресті
стилів та епох. Архітектурні образи міста Кропивницького
у фотооб’єктиві Ігоря Демчука»
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень