Фотовиставка «Символ Гідності та Свободи» експонується в музеї Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 23 серпня 2018 11:09 |

    В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в місті Кропивницькому відкрилася тематична фотовиставка «Символ Гідності та Свободи» до Дня Державного Прапора України - державного свята, встановленого на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України, яке щорічно відзначається 23 серпня.   
    Можна критично відноситися до влади, скаржитися на низьку заробітну платню та пенсію, бути не задоволеним багатьма речами в житті. Але як не любити пшеничне золото степу, вирощене людськими руками, що дає тобі їжу, блакить рідного неба, що живить його животворною вологою, повітря, яким ми дихаємо, і завдячуючи якому живемо, таїну зеленого лісу і синь озера, широту Дніпра і подих Чорного моря, які народили душу твого народу – пісню, не гордитися величчю культурних  досягнень та героїзмом предків і сучасників, що захищали і нині захищають всі прояви твого життя від жорстокої машинерії неприродних «Градів» і не смішних «Буратіно» в руках загарбника, який хоче знищити тебе лише за те, що ти обрав власний шлях і бажання залишитися самим собою.     Всі ці думки злітають роєм разом з синьо-жовтим стягом моєї держави - України, що майорить на будинках і баштах мого міста. Він ввібрав в себе всю силу нашої землі, навіть радянська влада, що понад 70 років тероризувала наших батьків, дідів і прадідів, відбираючи у них право на особисту свободу, мала піти на поступки перед страхом неконтрольованого національного відродження і додати синю стрічку до червоного прапора УРСР. Як говорить книга Екклезіаста – «все повертається на круги своя» і червоний багрянець ідеології насилля змінила синьо-жовта ідеологія миру – бажання чистого неба і золотого колосу лану, вільного життя, труда, свободи та добробуту. Це й данина жовто-блакитному прапору наших предків, де колір золота означав силу, велич достойності, а блакитний - мудрість, досвід та розум – те, чого, на мою думку, так часто не вистачає нам нині.
    Тож, в експозиції фотовиставки, розгорнутої в музеї, представлено понад 20 кольорових світлин відомих фотографів міста Кропивницького - членів Національних Спілок журналістів і фотохудожників України Ігоря Демчука, Олександра Шулешка, Олександра Коломінова, Олега Шрамка, Юрія Лебедєва, які, в силу своєї професії, є свідками актуальних подій бурхливого життя,  фіксуючи їх об’єктивами фотокамер, залишаючи для майбутніх поколінь зримі відбитки трагедій і звитяг вітчизняної історії.  Небайдужі до майбутнього своєї країни, в репортерських знімках вони розкривають перед нами світлі образи людей, сповнених надії на майбутнє, що живуть ідеєю творення процвітаючої, потужної держави, прапор якої поважав би світ.  Фактично їхні роботи – це нагадування сучасникам про сучасність, що стає історією, про те, що головним на нашій землі має бути ЛЮДИНА - як особистість зі своїм внутрішнім космосом думок, мрій про майбутнє та можливістю реалізації цього майбутнього, тут, вдома, під синьо-жовтим прапором рідної держави. А щоб так сталося, треба творити, будувати, втілювати творчі ідеї без страху і докору.
    Зазначу, що світлини, представлені в сучасній експозиції, у свій час презентувалися на тематичних та персональних фотовиставках, організованих музеєм. Державний прапор, як символ гідності та свободи українського народу та як частина буденного життя міста Кропивницького, постає в світлинах Олександра Шулешка, що експонувалися на його персональній виставці «Місто. Простір світла» до Дня міста у 2013 році, та Ігоря Демчука - співавтора музейного арт-проекту «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда», присвяченого Дню міста, в рамках якого у 2014-2017 роках презентувалися такі виставки: «Вулиця Дворцова – минуле і сучасне», «Велика Перспективна – від фортеці Святої Єлизавети до Янгола-охоронця міста», «Від каріатиди до хай-теку. Принади фасадної пластики міста над Інгулом», присвячена 150-річчю від дня народження художника архітектури Я.В.Паученка» та «Центральна площа міста: сторінки літопису». Образи Прапора-захисника і захисників прапора бачимо в фотороботах з тематичної фотовиставки «Революція Гідності. Хроніка подій», відкритої в музеї 20 лютого 2015 року та присвяченої річниці трагічних подій на Майдані взимку 2014. Ці фотографічні відбитки подій нещодавно минулої історії нині є частиною музейної фотоколекції.
    Відзняті на фото урочисті миті єдності, сили волі та віри в перемогу, окрилені синьо-жовтими стягами, наповнюють всіх нас патріотичним духом і бажанням жити у вільній, мирній Україні.

Надєждін Андрій,
заслужений художник України,
мистецтвознавець,
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Експозиція фотовиставки
«Символ Гідності та Свободи»
до Дня Державного Прапора України
 
 
 
Фото з виставки «Революція Гідності.
Хроніка подій», присвяченої річниці трагічних
подій на Майдані в лютому 2014 року
2015
 
 
 
 
 
Фото заслуженого журналіста України
Ігоря Демчука з виставок в рамках арт-проекту
«На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда»
до Дня міста
2014-2017
 
Фото Олександра Шулешка з персональної
виставки «Місто. Простір світла» до Дня міста
2013
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень