Виставки «Іноземні інвестиції в Україні: Франція 1870–1918»

Автор: Мариупольский краеведческий музей | 03 серпня 2018 14:56 |

7 серпня 2018 року умісті Маріуполь о 13:00 відбудеться презентація виставки-дослідження, присвяченої історії французьких інвестицій в економіку України.

 Міжнародні інвестиції в Україну з кінця ХІХ – початку ХХ століття. Частина друга – Франція – цедослідження маловідомої теми взаємозв’язків України з державами Європи та всього світу к. ХІХ – поч. ХХ ст., яке руйнує міф про радянську індустріалізацію України. Перша частина проекту була присвячена бельгійським інвестиціям в Україну к. ХІХ – поч. ХХ ст. і влітку 2016 року широко презентована у Донецькій та Луганській областях. Друга частина розповідає про взаємозв’язки із Францією, а третя частина включатиме історію взаємовідносин з іншими країнами Європи та Америки.

Дослідження представлене у форматі 20-ти інформаційних плакатів-колажів із документів, акцій, облігацій та фотографій. Оригінали яких знаходяться у Дніпропетровському національному історичному музею ім. Д. Яворницького.

Проект презентує музейно-історичну версію взаємовідносин України і Франції періоду 18701918 рр. На виставці представлено майже 230 історичних документів і подій тих часів. Представлені портрети і фотокартки французьких і українських підприємців, засновників і керівників заводів, рудників, шахт, створених за участю французького капіталу. На фото відтворені гігантські металургійні заводи з доменними печами, образи яких вражали уяву сучасників, робітників-металургів.

Серед унікальних документів – акції, видані у Парижі, унікальні фото рудників і Гданцівського заводу, автографи французьких підприємців на цінних паперах музейної колекції – Р. Р. Дюваля, П. Дарсі, Е. д`Уасселя, П. Думера, Є. Пастера, Ж. Боннарделя, М. Верстрата. Представлена реклама підприємств, документи, фото православного храму, побудованого французами у ті часи, а також фотокартки старого французького кладовища у Дружківці із залишками пам`ятників на могилах.

Основою для виставки стала колекція дніпровського мецената Дмитра Піркла, який протягом 20112015 років купував історичні документи в Європі. Зібрані матеріали передали Дніпропетровському національному історичному музею імені Дмитра Яворницького. Директор музею Надія Капустіна ініціювала їхнє вивчення та аналіз. Подальші дослідження проводила Валентина Лазебник. Експозицію сформували Валентина Лазебник та дизайнер Юрій Малієнко.

Виставку представляє Донецький обласний краєзнавчий музей у рамках проекту Українського кризового медіа-центру «Музей відкрито на ремонт».

Теги

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень