У Мелітополі вдкрили виставку до 120-річчя від дня народження Олександра Тишлера

Автор: Мелітопольський краєзнавчий музей | 01 серпня 2018 12:22 |

26 липня 2018 року виповнюється 120 років від дня народження Олександра Григоровича Тишлера (1898-1980), живописця, графіка, театрального художника, скульптора, лауреата Сталінської премії (1946), кавалера ордена «Знак Пошани», організатора мелітопольських «Вікон РОСТА». І саме в цей день в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї о 14.00 відбулось відкриття виставки творчих робіт нашого видатного земляка. В цей день до музею традиційно завітали художники міста, краєзнавці та всі поціновувачі творчості Тишлера.


Олександр Тишлер - унікальна фігура в історії образотворчого мистецтва, визнаний класик сценографії, живописець-станковіст, автор графічних серій.  Науковий  співробітник музею Оксана Беца на відкритті виставки «Фантастичний світ реальності Олександра Тишлера» проаналізувала питання, які найчастіше виникають у відвідувачів на виставках робіт Олександра Тишлера і на які він особисто давав відповіді.

В якому стилі працював художник?  Стиль у художника, звичайно, оригінальний.  Де він так навчився?  Як Тишлер примудрився не стати соцреалістом?  У Тишлера були кумири?  Адже навколо нього - легендарні особистості!  Якими роботами найбільше прославився Олександр Тишлер?  Чому Тишлера так подобалося вибудовувати конструкції навколо голів своїх героїв і героїнь?  Художник нерідко відповідав на це питання і ділився спогадами з дитинства та юності: «Я виріс на півдні, у нас все на головах носили, все, буквально все - бублики, пиріжки, лимонад ... мені це подобається чисто архітектурно: людина, і у нього на  голові ще щось є ... У мене речі зображені зовсім реально, а з'єднання їх з людиною - фантастично».  У Тишлера так багато жіночих портретів - просто любив жінок або  кохав кого-то конкретно?  Чому у Тишлера стільки схожих сюжетів, а також робіт з майже однаковими назвами?  Це не рефлексія, а творче кредо Тишлера: «Я працюю серіями, циклами, тобто не зупиняюся на цій темі одного разу.  Я вважаю, що один раз зробити - це недостатньо: коли я один раз роблю, річ підказує мені можливість зробити ще раз, ще повторити, і зробити краще, цікавіше.  І в той же час кожна робота серії може жити самостійно». Тишлер - відомий художник?  Скажімо так – час від часу.  За своє майже 83-річне життя Тишлерові довелося і почестей покуштувати, і в опалу потрапити.  В цілому ж Тишлер-художник, будучи визнаним майстром, заслуговує набагато більшого визнання і популярності.

І найголовніше питання: Олександр Тишлер - єврейський, російський або український художник?  Всі три варіанти мають право на життя.  Але: Тишлер народився 26 липня 1898 року на території України - в Мелітополі. Тож для нас він в першу чергу – мелітополець!

Ми пам`ятаємо і вшановуємо нашого відомого земляка. Так, у 2012 році побачила світ книга мелітопольського письменника та краєзнавця, члена Національної спілки журналістів України Сергія Івановича Авдєєнка "Олександр Тишлер і Мелітополь". В ній представлено листи, фотографії відомого живописця, його роботи, які зберігаються в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї (понад двадцяти робіт із серії "Махновщина", "Клоуни", "Архітектура").

У 2014 році вийшла книга С. Авдєєнка "Олександр Тишлер і Україна", яка виступає логічним продовженням і доповненням попереднього видання і пердставляє читачеві географію музеїв України, в яких зберігаються роботи майстра.

Рішенням сесії виконавчого комітету Мелітопольської міської ради № 1114/12 від 23.06.2016 року вулицю та провулок Котовського в м.Мелітополь перейменовано в вулицю та провулок Олександра Тишлера.

Колишній директор музею Лариса Олександрівна Петрова поділилась з присутніми спогадами про спілкування з Флорою Сиркіною, дружиною художника. А Лєйла Різаєвна  Ібрагімова, сучасний директор МКМ, представила родзинку заходу - графічну роботу Олександра Тишлера з приватної колекції Олександра Потапова – її аудиторія побачить вперше!

Виставка працюватиме до кінця вересня,  тож чекаємо всіх САМЕ ТУТ – у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї на виставці «Фантастичний світ реальності Олександра Тишлера»! 

Олександр Тишлер народився 26 липня 1898 року в Мелітополі, у родині столяра. Після закінчення в єврейської школи, Олександр Григорович в 1912 році вступив до Київського художнього училища, по закінченні якого в 1920-1921 рр. знову жив в Мелітополі. Став організатором і незмінним художником мелітопольських «Вікон РОСТА».

Восени 1921 року переїхав до Москви. Почалося насичене творче життя, роки напружених мистецьких експериментів і пошуків, формування світогляду в мистецтві. У столичних виставкових залах Олександр Григорович знайомиться з видатними театральними режисерами Мейєрхольдом, Таїровим, Диким. Саме Театр став найяскравішою дороговказною зіркою для художнього таланту Тишлера.

Олександр Тишлер увійшов в історію світового мистецтва як першокласний майстер живопису і графіки. Його творчість різноманітна і багатогранна - починаючи від маленьких форескізів в альбомі і закінчуючи театральними декораціями до постановок "Король Лір", "Містерія Буф".

В Мелітопольському краєзнавчому музеї представлена маленька часточка його творчої спадщини: графічні роботи, живопис і невелика експозиція особистих речей.

Помер Олександр Тишлер 23 липня 1980 в Москві.  Похований на Ново-Кунцевському кладовищі (Москва).

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень