У Чернігівському художньому музеї презентували виставку ікон

Автор: Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана | 01 серпня 2018 12:08 |

27 липня у нас в музеї відбулось відкриття виставки іконопису до 1030-річчя хрещення Руси-України. Під час заходу виступив настоятель Катерининської церкви отець Роман. 


Цьогоріч 27-28 липня наша держава широко відзначає 1030-ліття впровадження на вітчизняних теренах християнства святим рівноапостольним князем Володимиром. Це ювілейне Свято з особливою силою та в усій багатогранності відображує духовне значення цієї незабутньої і величної події для нашого народу і України в цілому. 

Вплив святого благочестя православної віри послужив об’єднанню князівств в єдину державу, припиненню міжусобиць. Неможливо уявити як би розвивалась Київська Русь – її державність, духовне життя, її культура, якщо б у 988 році вона не прийняла Християнство. Цим самим Давня Русь закріпила і розширила свої зв’язки з багатьма європейськими державами, насамперед з Візантією і Болгарією. Таким чином, увійшла в коло передових держав світу, зайнявши в ньому справедливо рівноправне місце та підняла свій міжнародний авторитет. Хрещення Руси-України позначилося на всіх аспектах культурного життя нашого народу, а саме: освіті та літературі, живописі та архітектурі. Засновані монастирі ставали центрами не тільки духовного виховання православних людей, але й книжної освіти. Тому святкування Дня хрещення Руси-України є святом пам’яті про духовні джерела, даниною вдячності нашим предкам, які з честю будували Святу Русь. 

Кидаючи погляд в далеку давнину джерела християнства на Русі, в святе небо Київських Печер, в лице їх нетлінних святих подвижників за православ’я, ми бачимо незгасимі маяки, які вказували і вічно вказуватимуть українському народу дорогу до вічної правди Божої. Вся Київська Русь, як вічний світанок, дивно прикрашена сонмом святих отців церкви, прославлених і непрославлених, відомих і невідомих світу. Всі вони просіявши в горнилі випробувань віри, складають вічну славу і духовний скарб християнської спадщини. 

Благодатна сила та небесне пристояння, молитви святих угодників Божих завжди були опорою в житті українського народу. Протягом всієї 1030-літньої історії православного християнства України-Руси у всіх скорботах і радісних обставинах люди звертались із молитвою до Небесних угодників Божих. 
Особливе піднесення відчувають віруючі, прохаючи про заступництво у наших болях та немочах перед іконами Ісуса Христа та Пресвятої Богородиці, святих апостолів, отців церкви, великомучеників та тисяч тих інших святих котрі, осяяні сяйвом божественної слави. 

Православна ікона - унікальний духовний феномен, що органічно поєднує у собі якості твору мистецтва й священного зображення. 

Презентовані на виставці пам'ятки демонструють загальну еволюцію українського іконопису протягом кількох століть. Значна частина творів передає специфіку українського мистецтва доби бароко - одного з найяскравіших періодів історії української культури. Пам'ятки професійного іконопису експонуються поряд із творами народних майстрів, що дасть змогу відвідувачам побачити варіативність підходів до вирішення традиційних християнських сюжетів. 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень