Мистецьке свято дитячої творчості пройшло в музеї Олександра Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 04 червня 2018 11:35 |

    Серед молоді міста Кропивницького стає доброю традицією участь у художньому конкурсі «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей, започаткованому художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна за підтримки відділу культури і туризму Міської ради міста Кропивницького. Мета конкурсу  - виховання патріотизму підростаючого покоління та популяризація образотворчого мистецтва, сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості, виявлення та підтримка талановитої молоді і викладачів. Співорганізатором конкурсу є Кіровоградська обласна організація Національної Спілки художників України.
    Конкурс не випадково носить ім’я відомого художника і педагога - заслуженого працівника культури України, члена Національної Спілки художників України, лауреата обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» Леоніда Івановича Бондаря (1938 - 2013), адже він не лише понад двадцять років очолював дитячу художню школу, якій в 1992 році було присвоєно ім’я О.О.Осмьоркіна, а й брав активну участь у процесі відродження художньої освіти в місті від початку 1960-х років.
    Зростанню популярності конкурсу сприяє наполеглива систематична праця співробітників музею з широкого залучення учасників різних вікових категорій та фахової підготовки. Так, за умовами конкурсу художні твори відзначаються Дипломами І, ІІ, ІІІ ступеню в трьох номінаціях: І – учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, шкіл естетичного виховання; ІІ – учні художніх студій та гуртків образотворчого мистецтва загальноосвітніх навчальних закладів; ІІІ – студенти вищих навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю за відповідними віковими категоріями. До того ж, кожного року задається оригінальна тема конкурсу, що надає можливість учасникам сконцентруватися на втіленні конкретної творчої ідеї.
    Тема конкурсу цього року «Світ дитячої творчості» особлива, адже  присвячена 80-річчю з дня народження заслуженого працівника культури України Л.І.Бондаря, тому фактично не обмежувала дітей як у виборі сюжетів творчих композицій, так і матеріалів використаних для їх втілення. До участі в конкурсі було запропоновано 284 твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва 246 учнів та студентів 18 навчальних закладів міста Кропивницького (для порівняння у 2017 році було: творів – 197,  учасників - 159, навчальних закладів - 15): дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна, дитячої школи мистецтв (відділ образотворчого мистецтва), гуртків і студій образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва обласного та міського ЦДЮТ, тринадцяти загальноосвітніх навчальних закладів, Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (художньо-графічне відділення мистецького факультету), а також вихованців приватних викладачів образотворчого мистецтва.
    Тож робота фахового журі з визначення переможців була напруженою. В результаті, окрім 29 дипломів та 17 подяк, переможцям з’явилися нові заохочувальні нагороди, зокрема, кожен з членів журі  - голова Кіровоградської обласної організації НСХУ Андрій Хворост, начальник відділу культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Анна Назарець, член НСХУ Людмила Демиденко, кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету ЦДПУ ім. В.Винниченка Олена Кириченко та заслужений художник України Андрій Надєждін, який очолює журі конкурсу, обрав твір, який припав йому до вподоби, особисто нагородивши його автора  «Відзнакою члена журі» та книгою, альбомом або каталогом мистецької тематики. Такий самий крок зробили і члени оргкомітету конкурсу, затвердивши «Відзнаку оргкомітету», доповнену подарунком з матеріалів для творчої праці. Загалом Подяками та Відзнаками членів журі і оргкомітету відзначені понад 50 учасників у всіх номінаціях віком від 7 до 22 років, до того ж викладачі, вихованці яких стали переможцями конкурсу, отримали листи-подяки від музею.
    Також до урочистостей було видано тематичний буклет «Переможці Художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей у 2018 році на тему: «Світ дитячої творчості», присвячену 80-річчю з дня народження заслуженого працівника культури України Л.І.Бондаря».
    Зазначу, що заохочувальні призи для переможців конкурсу – предмети творчої праці художників (фарби, пензлі, альбоми та ін.) та виготовлення друкованої продукції (дипломи, подяки, буклети) забезпечив відділ культури і туризму Міської ради міста Кропивницького. Організатори конкурсу вважають, що розширення кількості заохочень буде сприяти збільшенню в майбутньому кількості його учасників. З цим важко не погодитися, адже, якщо ми хочемо залишатися культурною європейською нацією, то маємо всіма можливими засобами підтримувати прояви індивідуальної творчості як один з кроків до формування вільної особистості.
    Загалом нагородження переможців конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря в художньо-меморіальному музеї О.О.Омьоркіна  відбулося надзвичайно урочисто, але водночас у вільному спілкуванні дітей, батьків, викладачів та науковців  музею.
    На презентації виставки творів переможців і учасників конкурсу щасливі автори розповідали про свої твори, ділилися враженнями зі своїми друзями та робили selfi. Завершилося свято мистецтва спільним фото перед старовинною будівлею меморіального музею художника Олександра Осмьоркіна, зведеною за проектом його рідного дядька – видатного архітектора Якова Паученка, на вулиці, яка нині носить його ім’я.    
    P.S.
    Коли закінчував писати статтю для «Музейного простору», до музею завітали наші давні друзі - Анатолій Шаповалов з Кропивницького та заслужений художник України Леонід Заборовський з Чернігова і художниця Надія Пінчук з Миколаєва, які приїхали до нашого міста на пленер. Переглядаючи виставку творів учасників конкурсу «Молодіжна палітра», вони були вражені розмаїттям кольорової палітри авторів, їхньою фантазією та вигадливістю в пошуку художніх форм та образів.
    А й дійсно, як можуть не зачарувати широко відкриті очі фантастично характерного кота з портретної композиції восьмирічної Олесі Чередніченко «Мій улюбленець кіт Марлік», або відверта наївність образів у творах Анастасії Ярощук «Жираф» та «Спляча красуня», сповнені оптичного настрою і доброї усмішки роботи Марини Козаченко «Моя сім’я», Катерини Лєгостаєвої та Кіри Науменко «Ми подружки»; не захопитися романтизмом композицій Беатріс Мальованої «Осінній день», Романа Конинського «Дощ», Марії Пономаренко «Місто майбутнього», винахідливістю Ярослави Реви, що створила світильник «В гості до Святого Миколая», рукотворною майстерністю Анастасії Ясінської - автора килимка «Вечірнє мереживо», заглибленістю в тему натюрморту студентів Юлії Орлик, Вікторії Слющенко та Каріни Лактіної, просторовим баченням Марини Терновенко в урбаністичній пластичній композиції «Аметист в золоті», якій вторить реалістичний погляд школяра Дмитра Подопригори в творі «Кропивницький», де розгортається широка панорама прекрасного міста над Інгулом, згадуючи яке наш земляк, видатний письменник ХХ сторіччя Юрій Яновський писав у повісті «Байгород»: «Тяжко назвати почуття, що є в нас до кожного каменя на землі нашого дитинства. Це не любов, ні. Ви пам’ятаєте про камінь, що йому викладали свої перші болі й радості? Ви ще не вміли ходити, ваші руки з відчаєм і надією обнімали землю й камінь. Він вивчив вас ходити, теплі боки підставляючи під ваші руки і приймаючи на себе дитячі сльози – радісні, печальні й солоні. Він ваш навчитель, терплячий і щирий – цей камінь вашого дитинства. Він дав вам найбільшого щастя в людському житті – ходити».

Надєждін Андрій,
заслужений художник України,
мистецтвознавець, 
провідний науковий співробітник
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
 
Буклет «Переможці Художнього конкурсу «Молодіжна палітра»
імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей у 2018 році
на тему: «Світ дитячої творчості», присвячену 80-річчю
з дня народження заслуженого працівника культури України Л.І.Бондаря»

 

Журі конкурсу на перегляді творів.
Зліва направо: голова журі – заслужений художник
України Андрій Надєждін, члени журі: голова Кіровоградської
обласної організації НСХУ Андрій Хворост,
кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького
факультету ЦДПУ ім. В.Винниченка Олена Кириченко,
член НСХУ Людмила Демиденко та начальник відділу культури
і туризму Міської ради міста Кропивницького Анна Назарець
 
 
 
Нагородження переможців конкурсу
в меморіальному залі музею
 
 
Під час презентації виставки творів
переможців та учасників конкурсу
 
Фото на згадку біля будівлі художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна
 
Диплом І ступеню – Чередніченко Олеся. 2010 р.н.
Мій улюбленець кіт Марлік
2018
Папір, гуаш
42х30 \
(НВО № 32 «Спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ступенів,
позашкільний центр «Школа мистецтв»)
Приватний викладач образотворчого
мистецтва – Федорова Н.М.
 
Диплом І ступеню – Ярощук Анастасія. 2008 р.н.
Жираф
2017
Папір, гуаш
42х30
(Кіровоградська дитяча школа мистецтв,
відділ образотворчого мистецтва,
викладач – Вінтенко Ю.Б.)
 
Диплом ІІІ ступеню - Ярощук Анастасія. 2008 р.н.
Спляча красуня
2018
Папір, гуаш
42х30
(Кіровоградська дитяча школа мистецтв,
відділ образотворчого мистецтва,
викладач – Бургутіна Ю.О.)
 
Диплом ІІ ступеню – Козаченко Марина. 2007 р.н.
Моя сім’я
2018
Папір, гуаш
60х42
(Кіровоградський ОЦДЮТ,
Народна студія «Соняшник»,
керівник – Гноєва С.О.)
 
Відзнака Оргкомітету – Колективна робота.
Лєгостаєва Катерина
. 2011 р.н., Науменко Кіра. 2010 р.н.
Ми – подружки
2018
Папір, акварель
42х30
(НВО «Спеціалізований загальноосвітній
навчальний заклад школа І ступенів «Гармонія» -
гімназія імені Тараса Шевченка», ЦПВ «Контакт»,
гурток «Арт-майстерня», керівник - Тисак І.В.)
 
Диплом ІІІ ступеню – Мальована Беатріс. 2006 р.н.
Осінній день
2018
Папір, гуаш
62х43
(Кіровоградська дитяча школа мистецтв,
відділ образотворчого мистецтва,
викладач – Вінтенко Ю.Б.)
 
Подяка – Конінський Роман. 2002 р.н.
Дощ
2017
Папір, гуаш
43х61
(Кіровоградська дитяча художня школа
ім. О.О.Осмьоркіна, викладач – Бондар Т.Л.)
 
Диплом ІІІ ступеню – Пономаренко Марія. 2002 р.н.
Місто майбутнього
2017
Папір, гуаш
30х40
(НВО «ЗНЗ І-ІІІ ступенів №17 – ЦЕВ «Калинка»,
гурток образотворчого мистецтва «Акварель», керівник – Жиган І.М.)
 
Диплом ІІІ ступеню – Рева Ярослава. 2004 р.н.
Композиція-світильник «В гості до Св. Миколая»
2017
Змішана техніка
Висота – 30
(НВК «Кіровоградський колегіум – спеціалізований
навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний
заклад – центр естетичного виховання»,
гурток декоративно-прикладного мистецтва
«Золоті ручки», керівник – Коваленко О.В.)
 
Диплом ІІ ступеню – Ясінська Анастасія. 2004 р.н.
Вечірнє мереживо
2018
Вовна, ручне ткацтво
45х35
(Кіровоградська дитяча школа мистецтв,
відділ образотворчого мистецтва, викладач – Ярова-Вінтенко Г.Г.)
   
 
Диплом І ступеню – Орлик Юлія. 1998 р.н.
Вдень
2017
Папір, акварель, олійна пастель
40х52
(Центральноукраїнський державний педагогічний
університет імені Володимира Винниченка, мистецький
факультет, художньо-графічне відділення, 2 курс, викладач – Кулініч Л.О.)
 
Диплом ІІ ступеню – Лактіна Карина. 1999 р.н.
А тим часом на кухні
2017
Папір, гуаш
59х21
(Центральноукраїнський державний педагогічний
університет імені Володимира Винниченка, мистецький
факультет, художньо-графічне відділення, 2 курс, викладач – Кулініч Л.О.)
 
Диплом ІІІ ступеню – Слющенко Вікторія. 1999 р.н.
Моя «Чорна перлина»
2018
Полотно, олія
50х40
(Центральноукраїнський державний педагогічний
університет імені Володимира Винниченка, мистецький
факультет, художньо-графічне відділення, 2 курс, викладач – Кулініч Л.О.)
 
Диплом ІІІ ступеню – Терновенко Марина. 1999 р.н.
Аметист в золоті
2017
Паперопластика
50х40х15
(Центральноукраїнський державний педагогічний
університет імені Володимира Винниченка, мистецький
факультет, художньо-графічне відділення, 2 курс,
викладач – кандидат педагогічних наук Малежик Ю.М.)
 
Диплом І ступеню – Подопригора Дмитро. 2001 р.н.
Кропивницький
2017
Папір, гуаш
42х30
(НВО «Багатопрофільний ліцей –
фізико-математична школа – ЗОШ І-ІІІ ступенів №18»,
ЦДЮТ «Надія», Дизайн-студія «Арт-деко», керівник – Бодашко О.Ю.)
 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень