ЯК ПРАЦЮЄ МІНКУЛЬТУРИ…

Автор: Максим Левада | 03 травня 2018 09:00 |

Пам’ятаєте історію навколо «Меча Вікінга»? Тоді слідство затримало цілу групу контрабандистів та конфіскувало кількасот предметів.


А на час, поки тривало слідство, ці предмети були передані на тимчасове зберігання до Рівненського обласного краєзнавчого музею. Передані лише тому, що від початку існувала версія, що «Меча Вікінга» походить з рівненської області, а, отже, слідство проводило Рівненське обласне управління СБУ. Хоча вилучені предмети були затримані на кордоні в Чернігівський області.

Серед іншого там був доволі рідкісний меч ХІV століття, який дуже добре зберігся. Це дійсно бажаний у будь-якому музеї експонат. Але ще під час слідства було з’ясовано, що походить він з Черкаської області.

Дізнавшись про це, я відразу повідомив заступника міністра Тамару Мазур. Я також наголосив, що на мою думку такі предмети варто повертати до музеїв тих регіонів, з яких вони походять. Пані заступник міністра зі мною цілком погодилася, але справа затяглася через те, що не було завершено судовий процес, а потім тривалий час не було необхідного звернення до міністерства від державної виконавчої служби.

За цей час я домовився із заступником директора Інституту археології професором Глібом Івакіним, що міністерство звернеться до інституту з проханням по фотографіях всіх вилучених предметів спробувати їх локалізувати. Справа в тому, що багато археологів відслідковують через Інтернет нелегальні знахідки та мають власні бази із даними по таких знахідках. Це я також робив за погодженням з пані Мазур.

14 лютого цього року Тамара Мазур повідомила мене про те, що Рівненський міський відділ державної виконавчої служби звернувся до міністерства з відповідним листом стосовно цих предметів. Але на той час я вже не працював у системі Мінкультури, не мав до неї жодного стосунку, про що я і нагадав пані віце-міністру.

А сьогодні я випадково дізнався, що Мінкультури вже прийняло рішення та всі предмети передані до Рівненського обласного краєзнавчого музею.

У зв’язку з цим у мене виникає два питання.

Перше – нафіга (!) обласному краєзнавчому музею збірка, яка жодним чином не стосується цього регіону? Я це питаю ще й тому, що знаю кілька прикладів абсолютно унікальних скарбів, які були нелегально знайдені на Рівненщині та зникли у невідомому напрямку.

Друге – нахріна (!) нам взагалі це міністерство, якщо воно не виконує своїх функцій? Подібні рішення з таким саме результатом здатен виносити будь-який суд, що збереже як час, так і кошти на утримання безпорадних чиновників.

Ще хотів спитати, чи хтось відчуває реформи, якими так пишається Мінкультури, але знаю відповідь, тому питати не буду. Дякую, якщо ви це дочитали!

P.S. Якщо хтось не в курсі – «Меч Вікінга» походить з Львівської області.

 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень