Сорочки та сукні Галини Крицкалюк показали на етно-дефіле в Косові

Автор: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття | 01 травня 2018 20:37 |



Музей народного мистецтва і побуту  Гуцульщини у Косові на Прикарпатті  запросив містян на сучасне етно-дефіле. Понад тридцять сорочок та суконь
, оздоблених ручною вишивкою представила  Галина Крицкалюк – майстриня з села Смодна на Косівщині.


Пані Галина за освітою інженер, вишивкою ж  захоплюється з дитинства. Цікаво, що у своїй основній роботі - авторка вже багато років очолює будинок культури у рідному селі, майстриня докладає багато зусиль для популяризації  народних традицій, та вишивки, зокрема. Організовує  зустрічі молоді, виступи фольклорних колективів та етно-вечірки.



Як згадує Галина Крицкалюк,  спочатку вишивка була для неї хобі  у вільний час. Згодом це захоплення переросло ще й у засіб додаткового заробітку - стали з’являтися замовлення та пропозиції  представляти одяг  на виставках і етно-показах. Вишивальниця  працює над  створенням сорочок вечорами, часто до пізньої ночі.  Їх оздоблення народжується  під впливом орнаментів традиційного гуцульського вишиття.  Також авторка творчо інтерпретує взірці  вишивок з сучасних журналів, змінюючи кольорову гаму та крій виробу. 


Своєрідною  «родзинкою» показу в Музеї стали  декілька  комплектів парних сорочок  для чоловіка і дружини. У Галини Крицкалюк  такі сорочки часто замовляють для наречених.  Особливо популярні серед  молодят вишиванки з оздобленням у блакитних кольорах.  




Одяг для музейного етно-дефіле вишивальниця створювала близько двох років. Гості, що завітали на показ дуже тепло зустріли і колекцію одягу, і її авторку. Особливий стиль та високий художній рівень представлених моделей нікого з присутніх не залишив байдужим.

 

Вікторія Яремин,
завідувач Косівського музею народного мистецтва і побуту Гуцульщини 
(філії Національного музею НМГіП імені Й.Кобринського)

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень