Концерт «Образи минулих століть» відбувся в Музеї Осмьоркіна

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 01 травня 2018 08:42 |

Монтеверді, Гендель, Моцарт... Безсмертні музичні творіння цих геніальних композиторів ХVІ-ХVІІІ ст. у виконанні Муніципального камерного хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Юрія Любовича нещодавно звучали в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в місті Кропивницькому.


Цей унікальний колектив, створений у 1978 році, відомий далеко за межами України, адже є лауреатом та  володарем гран-прі престижних всеукраїнських та міжнародних хорових фестивалів та конкурсів, серед яких: ІІ-й Всеукраїнський конкурс ім. Миколи Леонтовича (м. Київ, Україна), Моцартівський конкурс «Юрмала – 96»  (м. Юрмала, Латвія), «Південна Пальміра» (1996р., м. Одеса, Україна), «Золота Печатка» (1997р., м. Тампере, Фінляндія), «Срібний диплом» (1999р., м. Дармштадт, Німеччина) Всеукраїнський конкурс ім. Дениса Січинського (2000р., м. Івано-Франківськ, Україна), «Ріхтерфест» (2005р., м. Київ, Україна), «Сопот» (2007р., м. Сопот, Польща) та інші.   

Створюючи хор, талановитий музикант і надзвичайно творча особистість Юрій Васильович Любович, який, до речі понад двадцять років очолював музичне училище в нашому місті, Почесним громадянином якого він є, а також заснував та півтора десятка років був ідейним натхненником дитячого хорового фестивалю «Золотий орфей», за мету мав не просто розвиток і популяризацію хорового співу, а перш за все пропаганду саме класичного музичного мистецтва, яке виховує високі естетичні смаки та тренує інтелект. Слід зазначити, що хор веде активну концертну діяльність і не лише у великих містах, а й по області в селах та районних центрах, де не менше цінують справжнє мистецтво, бо як зазначає Ю.В.Любович: «Якщо виконання блискуче, то музика будь-якої складності неодмінно буде публікою сприйнята».

В репертуарі камерного хору чимало програм, що включають як духовну - православну та католицьку музику, так і твори німецьких, французьких, італійських,  американських і звичайно українських композиторів. Саме завдяки хору та зусиллям його керівника Юрія Любовича, якого вважають «диригентом з великої літери, музикантом високого інтелектуально-емоційного відчуття», музична громада міста вперше почула такі видатні твори світової хорової класики, як: «Реквієм» Габрієля Форе, «Коронаційну месу» Вольфганга Амадея Моцарта, мотети Йоганна Себастьяна Баха та визначного сучасного французького композитора Франсіса Пуленка, хорові концерти українських та російських композиторів Дмитра Бортнянського, Максима Березовського, Артема Веделя, Павла Чеснокова та Олександра  Архангельського.
   
Ось і нинішній концерт «Образи минулих століть» став черговою сенсацією для поціновувачів хорового співу, які завітали до музичної вітальні музею. І як завжди всі були вражені професійним виконанням творів італійського композитора, одного з основоположників жанру опери, великого майстра мадригалів Клаудіо Монтеверді, німецького і англійського композитора епохи бароко Георга Фрідріха Генделя, який мав значний вплив на геніального і найбільш популярного класичного композитора австрійської школи Вольфганга Амадея Моцарта, твори якого також звучали під час виступу.
   
З не меншим зацікавленням слухали й пізнавальні розповіді ведучої – відомого музикознавця, викладача музичного коледжу Олени Ієвської, яка з захопленням повідала присутнім історію написання мадригалів, що являє собою світський літературний та музично-поетичний пісенний жанр епохи Відродження на любовну тематику, а також маловідомі сторінки життя і творчості талановитих музикантів, чиї композиції виконувалися.  
   
Приємною несподіванкою для слухачів став і виступ концертмейстера, також викладача музичного коледжу Світлани Концедалової, адже зазвичай хор виконує твори без музичного супроводу.  Тож, вкотре звучав старовинний рояль «Bluthner» 1904 року випуску, що прикрашає меморіальний зал музею. Не зважаючи на свій поважний вік, цей музичний інструмент продовжує чарувати своїми звуками і, до речі, саме Світлана Концедалова була першою, хто торкнувся його клавіш, після того як музей у 1998 році привіз його з Москви згідно з заповітом вдови художника Надії Осмьоркіної.
   
Хоровий колектив високого класу, який своїм неперевершеним фаховим рівнем підготовки, неординарною виконавською майстерністю та вишуканим репертуаром в черговий раз викликав незабутні враження у публіки, яка не просто надихнулася, а фактично розширила свою свідомість для осягнення духовності й вічного пошуку гармонії. Гучні оплески, вигуки «Браво!», квіти… І на завершення щемливе виконання української народної пісні «Цвіте терен», яка  нікого не залишила байдужим, викликавши асоціації з нашою такою непростою буденністю.

Чернова Віта,
директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Заслужений діяч мистецтв України Юрій Любович
та Муніципальний камерний хор
 
Ведуча концерту Олена Ієвська
 
Концертмейстер Світлана Концедалова
 
 
 
 
 
 
 
Під час концерту Муніципального камерного
хору в меморіальному залі музею
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень