Фотовиставку «PROMKA» експонують у Полтавському художньому музеї

Автор: Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка | 12 квітня 2018 14:54 |

4 квітня у малій виставковій залі (прес-центрі) Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відкрито фотовиставку «PROMKA». Промзона Авдіївки та її захисни-ки».  Організатори виставки – громадська організація «Команда небайдужих» за підтримки Управління культури Полтавської міської ради і Полтавського художнього музею імені М. Ярошенка.


 «PROMKA» (промзона містечка Авдіївка на Донбасі) –  напружена точка україно-російського конфлікту, звідки щодня надходять жахливі новини про ближні бої, обстріли, атаки, кількість поранених та загиблих. Це зона, де досі триває 2014 рік, де не знають, що таке перемир’я і спокій.

Експозицію виставки складає серія чорно-білих фотографій та полароїдних знімків воєнного кореспондента Кромпляса Олеся про  українських героїв, котрі щодня  в нелюдських умовах, під постійними обстрілами виконують свій обов’язок з оборони української державності. Представлені фотороботи були зроблені впродовж жовтня-листопада 2016 року.  Зображені на них хлопці саме зараз захищають мирні квартали Авдіївки від терористичної агресії.

 Війна на Сході України триває вже третій рік. За цей час чимало українців активно допомагають українській армії, проте є люди, які зайняли байдужу позицію щодо подій у зоні АТО.  Новини з «гарячих» точок конфлікту, на жаль, вже не викликають бодай якоїсь реакції. Ми все більше і більше віддаляємось від реалій війни, від вибухів та обстрілів, що лунають  за кількасот кілометрів від наших осель. Люди згадують про АТО лише в контексті погіршення ситуації в країні. Зазвичай, байдужість громадян викликана не апатією, а непоінформованістю. Тому мета проекту – нагадати, насамперед, українцям, а згодом і світовій спільноті, що війна в Україні триває. Ще нічого не завершилось: щодня гинуть кращі сини України і щодня  державність нашої країни знаходиться у небезпеці. Не час складати зброю та відпочивати. Зараз, як ніколи, збройні сили України потребують консолідованої  підтримки  громадськості.

Про автора:

Кромпляс Олесь (Lesko Kromplitz) – активіст, доброволець, журналіст і воєнний кореспондент. Учасник революції гідності, де був не тільки активістом, але і фотографом. Його роботи були відібрані в добірку 50-ти кращих фото з Майдану.

Весною 2014-го року перебував в полоні російських сил в Криму. З початком війни на Донбасі вступив до лав добровольчого батальйону «Азов», брав участь в звільненні та подальшій обороні Маріуполя та в Іловайській операції. З підписанням мінських угод остаточно змінив зброю на фотоапарат. Восени 2014 року разом з 79 бригадою проводить одну ротацію та знімає репортаж в новому терміналі Донецького Аеропорту.

Автор статей та фоторепортажів з Маріуполя, Іловайська, Донецького аеропорту, Дебальцевого, Широкіного та промзони Авдіївки.

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень