Студентське музикування пройшло в Музеї Осмьоркіна у Кропивницькому

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 26 березня 2018 09:46 |

    Цікаві музичні заходи нещодавно пройшли в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в місті Кропивницькому. Як завжди гостинно музична вітальня музею приймала юних скрипалів, піаністів та їх шанувальників.


Вибір музикантів для своїх виступів прекрасного залу музею не є випадковим, адже в цьому будинку відомого єлисаветградського архітектора Якова Паученка, за спогадами його племінника – видатного художника і педагога, професора живопису Олександра Осмьоркіна, завжди панувала атмосфера творчості, досить часто влаштовувалися домашні концерти й аматорські вистави за участі всіх членів родини. Ця прекрасна історична традиція продовжується і нині, а сприяє тому старовинний рояль «Bluthner» 1904 року випуску, що прикрашає меморіальний зал, і який музей у свій час привіз  з Москви згідно з заповітом вдови художника Надії Осмьоркіної. Не зважаючи на свій поважний вік, цей музичний інструмент продовжує чарувати своїми звуками.

    Так, вже не вперше влаштовують свої концертні виступи студенти Кіровоградського музичного коледжу під керівництвом викладача по класу скрипки Наталії Карабан та концертмейстера Світлани Концедалової. Ось і цього разу три чарівні юні леді Марія Полячок, Наталія Мартинюк та Катерина Паученко зачарували всіх присутніх майстерним виконанням безсмертних творів всесвітньовідомих композиторів Петра Чайковського, Каміля Сен-Санса та Кароля Шимановського, який, до речі, має безпосереднє відношення до нашого міста, адже першу музичну освіту геніальний польський композитор здобув саме в Єлисаветграді (нині Кропивницькому) в музичній школі Густава Нейгауза, свого триюрідного дядька й батька відомого російського музичного діяча  Генріха Густавовича Нейгауза. Тож доречною і надзвичайно пізнавальною стала розповідь про видатного земляка директора музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександра Полячка, який успішно презентує цей мистецький заклад не лише в Україні, а й далеко за її межами і підтвердженням тому є щорічне проведення в нашому місті Міжнародного музичного фестивалю імені Кароля Шимановського.

    Традиційними в музеї стали й концерти учнів та викладачів Кіровоградської музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза. І це невипадково, адже і школа, і музей розташовуються в будівлях, які є пам’ятками архітектури кінця ХІХ століття, зведеними за проектами талановитого зодчого Якова Паученка, напередодні дня народження якого власне й відбувся концерт «Музи – Генії – Європа». Це музичне дійство і справді було особливим. Його автори викладачі фортепіанного відділу школи Олена Надутенко та Жанна Колоскова, розробивши програму з ведучими концерту Музою та Художником, влаштували справжню музичну подорож країнами Європи - Норвегія, Польща, Німеччина, Австрія, Італія, Угорщина, Румунія, Іспанія і звичайно Україна - яку прекрасно ілюстрував надзвичайно вдало підібраний відеоряд репродукцій картин найвідоміших художників, що є символами цих держав.

    «Юнацький етюд» Ференца Ліста, «Ялина» Яна Сібеліуса, Увертюра з опери «Севільський цирульник» Джоаккіно Антоніо Россіні, «В Карпатах» Юлія Мейтуса, а також твори Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта, Едварда Гріга та Сергія Борткевича з захопленням виконували юні піаністи. А один із учнів школи Нікіта Саїтов, який за сценарієм грав роль Графа Дракули з Трансільванії, презентував навіть власну композицію. Окрасою концерту став вокальний виступ викладача школи Тетяни Кондратенко.

    Чудовим доповненням заходу була виставка малюнків учнів Кіровоградської дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна, на яких зображено і Ейфелеву вежу в Парижі, і гондольєра у Венеції, і художника на пленері в Греції, і старовинні вулички Праги, і красиві архітектурні споруди нашого міста Кропивницького, які, до речі, нічим не поступаються європейським пам’яткам. 

    Вражені почутим і побаченим, присутні ще довго вітали юних митців аплодисментами. А директори шкіл музичної №1 ім. Г.Г.Нейгауза Євгенія Малявкіна та художньої ім. О.О.Осмьоркіна Ганна Тимофієнко, подякувавши всім учасникам заходу – і учням, і їх викладачам – за підготовку концерту та виставки, також зазначили, що влаштування таких спільних мистецьких заходів є гарною ідеєю, адже вони не лише виховують високі естетичні смаки у дитячої аудиторії, а й сприяють розширенню кругозору учнів музичних і художніх шкіл, взаємному зацікавленню музичним та образотворчим мистецтвом, успішній реалізації їх творчих здібностей.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
Афіша концерту студентів
Кіровоградського музичного коледжу

 

Викладач по класу скрипки музичного коледжу
Наталія Карабан представляє своїх студентів
 
Виступ директора музею музичної культури
ім. Кароля Шимановського в м. Кропивницькому Олександра Полячка
 
Учасники концерту: студенти Катерина Паученко, Наталія Мартинюк
та Марія Полячок, концертмейстер Світлана Концедалова
 
 
 
 
Під час концерту студентів
Кіровоградського музичного коледжу
 
Афіша концерту учнів та викладачів Кіровоградської
музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза «Музи – Генії – Європа»
 
Виставка малюнків учнів Кіровоградської дитячої
художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна в меморіальному залі музею
 
Автограф на афіші концерту директорів шкіл музичної №1
ім. Г.Г.Нейгауза Євгенії Малявкіної (праворуч) та художньої
ім. О.О.Осмьоркіна Ганни Тимофієнко (в центрі)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Під час концерту учнів та викладачів
Кіровоградської музичної школи ім. Г.Г.Нейгауза
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень