Чернігівський музей презентував виставку живопису Марії Примаченко у Селидовому на Донеччині

Автор: Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана | 21 червня 2016 20:25 |

16.04.2016 у Селидівській міській центральній бібліотеці відбулася виставка картин «Дивосвіт української малярки» художниці Примаченко Марії, Народної художниці України та лауреата Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка. Твори, представлені на виставці, надані Чернігівським обласним художнім музеєм імені Григорія Галагана.


Відкрила урочистий захід начальник відділу культури Дашевська Л.В.

Марія Оксентіївна Примаченко, майстер українського «наївного мистецтва», через усе життя пронесла жагу творити, неминучу потребу ділитися своїми відкриттями з людьми, вона з тих митців, які створювали неповторний світ власних образів, світ краси, мистецьки висловлювала ті почуття, що живуть в народі, в його фольклорі, в його думах.

Методист міської центральної бібліотеки Лужанська Л.М. показала 2 відеороліки: мультик «Марія» відзнятий на основі картин української народної художниці Марії Примаченко, (озвучений українською народною музикою) та життя художниці.

Художниця намагалася передати в своїх картинах радість буття, невичерпну віру в добро, яке в будь-якому випадку перемагає зло. Примаченко несла через яскраві фарби на своїх полотнах любов до всього прекрасного, що створено на землі самою природою.

Вона була не тільки прекрасною художни­цею, але й талановитою поетесою. Її вдалі підписи до картин у вигляді коротеньких примовок дуже легко запам’ятовуються: «Ве­снянки-роговички - веселії птички», «Курі­почки пляшуть і хліб пашуть», «Собачка Ада не боїться гада», «Ворон дві баби мав - обох обнімав» тощо.

У м. Краматорськ щорічно відбувається  фестиваль аматорського мистецтва ім. Марії Примаченко біля центральної міської бібліотеки ім. М.Горького. Тут організовуються виставки картин аматорів, різноманітних виробів, дитячих малюнків, проводяться майстер-класи з живопису, графіки, декоративно прикладного мистецтва, ліпки з тіста, виготовлення ляльок-мотанок.

Наприкінці заходу, директор СЦБ Слободіна О.К. поспілкувалась з відвідувачами виставки.

За матеріалами офіційного сайту Селидівської міської ради. 

 

 

 

Теги

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень