Що чекає Україну при новому польському президентові Анджеї Дуді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що чекає Україну при новому польському президентові Анджеї Дуді

Світ
847
При новому президентові Анджеї Дуді Польща залишиться вірним союзником України, але може підчепити вірус євроскептицизму
43-річний юрист з Кракова, університетський викладач, який захоплюється катанням на лижах і вірує в Бога, консерватор. Це кілька штрихів до портрету нового президента Польщі Анджея Дуди.
24 травня, в ході другого туру президентських виборів, саме цей представник консервативної партії Право і справедливість (PiS) отримав більшість голосів – 51,55%. Броніслав Коморовський, який очолював польську державу останні п’ять років, відстав від конкурента на 3%. Хоча ще напередодні виборчої кампанії Коморовський лідирував у всіх соцопитуваннях.
Перемога Дуди в першому і другому турах стала не тільки несподіванкою в Польщі, але й наробила багато шуму за її межами. “Хто такий Анджей Дуда?” – Задавалася таким питанням європейська та польська преса. Подібний інтерес до переможця не був зайвим: для частини аналітиків прихід до влади цієї людини означає можливе охолодження відносин однієї з найбільш стрімко ростучої країн Євросоюзу з цим об’єднанням.
“Дуда провів кампанію, немов за підручником. Уникав складних тем, багато обіцяв і посміхався”, – розповідає Войцех Шацькі, старший аналітик польського центру Polityka Insight. Але перемога дісталася Дуді не тільки через його популізм.
Полякам, вважає Шацькі, набридло тривале правління правоцентристської партії Громадянська платформа (PO – Platforma Obywatelska), яку представляє Коморовський. Члени PO вже вісім років очолюють уряд, і п’ять років в їх руках знаходиться президентський пост. Та й мер столиці Польщі – теж людина PO.
У підсумку за Дуду голосував не тільки традиційний електорат PiS – консервативні громадяни та жителі сільських провінції, але і городяни, у тому числі молодь. Багато юних поляків погано пам’ятають 2005-2007 роки, часи лідерства PiS, яку очолювали брати Качинські – президент Лех Качинський і прем’єр Ярослав Качинський.
“Молоді здається, що PO була при владі завжди”, – розповідає 34-річний Міхал Монскевіч, що працює у варшавській громадській організації, що займається освітою.
Про те, що поляки не стільки симпатизують PiS, скільки втомилися від РО, говорить те, що в першому турі виборів на третє місце вийшов нейтральний кандидат – рок-музикант Павло Кукіз.
Чим би не керувався електорат, який віддав голоси за Дуду, вже до кінця літа поляки дізнаються, чим це обернеться для країни.
Хороша спадковість
Новий польський президент молодший від свого головного конкурента і попередника на 20 років. Коли 12-річний Дуда став скаутом, Коморовський вже кілька разів встиг побувати під арештом через свою діяльність, опозиційної владі прорадянської Польської Народної Республіки, і навіть отримати членство в знаменитій профспілці Солідарність – найпотужнішому антикомуністичному русі в Польщі зразка 1980-х.
Сімейна історія Дуди виглядає бездоганно-інтелігентною. Його батьки викладають в університеті. Зі своєю майбутньою дружиною Агатою претендент-переможець познайомився ще в школі. Пара одружилася в студентські роки – Дуда вивчав юридичні науки в Ягеллонському університеті в Кракові. У сімействі підростає 19-річна дочка Кінга, першокурсниця.
Дружина Дуди поводиться зі стриманістю леді. Вона викладає німецьку мову в ліцеї, і в понеділок, тобто на наступний день після другого туру, вже в 8:00 була на робочому місці. Як написала Gazeta Wyborcza, в цей ранній час Агата Дуда повідомила колективу, а також учням, що буде викладати до кінця навчального року.
Майбутню першу леді через коротку стрижку, блакитні очі та світле волосся преса іноді навіть порівнюють з принцесою Діаною.
Дружина і дочка брали активну участь у кампанії Дуди, відвідували зустрічі з виборцями.
А ось лідер PiS Ярослав Качинський, брат загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом Леха Качинського, не з’являвся на публіці з Дудою. Хоча саме він представив молодого політика в якості кандидата в президенти від PiS. І з такою стратегією Качинського також пов’язують успіх кампанії Дуди: колишній прем’єр дратує частину місцевого електорату.
З партією Право і справедливість Дуда пов’язаний з 2005 року. У 2006-му він був заступником міністра юстиції в уряді Ярослава Качинського і відповідав за міжнародне співробітництво, інформатизацію судів і прокуратури. Потім юрист працював у президентській канцелярії Леха Качиньського і покинув це місце з приходом туди як глави держави Коморовського.
У 2010-му Дуда балотувався в мери Кракова, але програв. Йому більше пощастило на парламентських виборах 2011-го. Останнє його місце роботи – Європейський парламент, де Дуда був депутатом.
Жити по-новому
Польща – єдина країна в ЄС, яка пережила економічну кризу без рецесії: її економіка розвивається, ВВП зростає, безробіття поступово скорочується. Здавалося б, що ще необхідно для того, щоб Коморовський переобрався на другий термін?
Але польські політики часто не враховують того, що виборці живуть вже в нових реаліях, пояснює Монскевіч. Поляки, особливо молоді, не порівнюють країну з комуністичною Польщею чи країнами Східної Європи, в тому числі – Україною. Вони орієнтуються на Великобританію, Німеччину, Данію та інші успішні держави Євросоюзу. У порівнянні з цими країнами, у Польщі безліч невирішених проблем, серед яких – безробіття або розповсюдження позаштатної роботи.
Є труднощі у сфері охорони здоров’я, багато сімей відчувають складнощі з придбанням власного житла і доступністю іпотеки. “Людям здається, що уряд і президент – ліниві. І що країна може розвиватися швидше і краще”, – говорить Монскевіч. Він і сам опустив пустий бюлетень в першому турі, але в другому все ж віддав свій голос – за Коморовського.
Дуда, розуміючи, чим саме незадоволені поляки, не скупився на популістські обіцянки. “Він пообіцяв все і всім. Молоді – роботу, сім’ям – доплати на дітей, пенсіонерам – турботу”, – каже Петро Андрусечко, журналіст Gazety Wyborcza. При цьому і сам Дуда, і його електорат забули, що економічна політика – прерогатива уряду, а не президента. Президент же впливає на міжнародну політику, призначення глави нацбанку Польщі, генпрокурора та керівництва міноборони.
Програмними словами виборчої кампанії Дуди стали сім’я, робота, діалог і безпека. У Коморовського ж це були безпека, діалог, економіка, право і національна гордість.
Але не малореальні обіцянки нового глави держави тривожать місцевих експертів. Аналітики вважають, що для країни корисно розуміти дві речі. Перша – чи стане Дуда самостійним, чи залишиться тінню Качиньського? І друга – чи буде протистояння між ним і прем’єром Евою Копач, яка є вихідцем з конкуруючої PO?
Втім, останнє питання може незабаром втратити актуальність: восени в Польщі відбудуться парламентські вибори, і в разі успіху на них PiS її лідер Качинський може очолити уряд. Правда, при такому результаті можуть загостритися консервативні тенденції в польській владі, що стосуються негативного ставлення до сексуальних меншин, абортій і штучного запліднення.
Зовнішні подразники
На Заході обрання Дуди викликало шквал емоцій. Історик Анджей Новак, що симпатизує PiS, описує це так: “Перші коментарі в зарубіжній пресі апокаліптичні: таке відчуття, що Польща завтра вийде з ЄС і оголосить війну Росії”.
Однак у самій Польщі вважають, що ніяких різких змін курсу не буде. Як пояснює Міхал Потоцький, журналіст газети Dziennik Gazeta Prawna, Україні, наприклад, не варто побоюватися за рівень підтримки Варшавою офіційного Києва. І різке неприйняття Польщею агресії Росії, і санкції щодо Кремля – ​​все залишиться на колишньому рівні.
Спірним питанням у польсько-українських відносинах все ще залишається оцінка дій УПА, і Дуда в негативному ключі висловлювався про українських повстанців. Але це не змінить актуальну стратегію Польщі. Тим більше що антиросійських заяв, що вилітають з вуст представників команди нового глави держави, досить: той же Ярослав Качинський неодноразово називав владу РФ винуватцями авіакатастрофи під Смоленськом, в якій загинув його брат.
Але якщо українці можуть бути в цьому сенсі спокійні, то самим полякам і їхнім сусідам по ЄС є про що хвилюватися. Причиною для тривог можуть стати відносини офіційної Варшави з Євросоюзом. PiS – це скоріше проамериканська партія, а не проєвропейська, говорить Шацькі з Polityka Insight. І експерти очікують, що з приходом Дуди до влади можуть постраждати відносини Польщі з європейським локомотивом – Німеччиною.
Про це вже активно говорять і самі німці. Герхард Гнаук з Die Welt нагадує: Дуда заявляв, що по багатьох питаннях у Польщі відмінна від Німеччини думка, і що потрібен “інтенсивний діалог”. “Це може бути складний діалог – у німців залишилися не дуже хороші спогади про уряди PiS. І у PiS критичне ставлення до Німеччини”, – говорить Гнаук.
Поки весь цей польсько-німецький переполох існує лише в головах політиків та аналітиків. Чи стане ситуація критичною, буде зрозуміло лише після 6 серпня – дня, на який призначена інаугурація нового президента Польщі. Зараз же Дуда зайнятий не зовнішньою політикою, а проявами подяки електорату, що проголосував за нього. Так, на ранок після дня виборів він особисто пригощав мешканців Варшави гарячою кавою.
Христина Бердинських
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас