5 червня 2018, 17:39

Про маніпуляції з рейтингами кандидатів у президенти

На мою думку, Демініціативи свідомо не дали рейтингу підтримки кандидатів у відсотках до усіх виборців. Натомість наданий ними рейтинг у відсотках до тих, хто прийде голосувати, свідчить лише про різну мобілізаційну готовність виборців, які вже визначились, або майже визначились і тому прийдуть на дільниці.

Тобто, серед прихильників Тимошенко більше тих, хто конче вирішив голосувати. Водночас прихильники інших кандидатів ще не вирішили чи будуть вони на дільницях, і саме вони не підтримують Тимошенко.

Зрозуміло, що відсоток підтримки серед тих, хто голосуватиме, завжди вище, ніж серед усіх виборців. Причому більш мобілізованими традиційно є симпатики опозиції.

Однак, лідерство серед тих, хто визначився, ще не є гарантією перемоги, якщо лишається так багато невизначених.

Наскільки вдалося довідатися, насправді серед усіх виборців рейтинг Юлії Тимошенко випереджує рейтинг Петра Порошенка лише у межах статистичної похибки. І це її проблема, бо вона ніяк не може вирватися вперед.

Я вже писав, що на четвертий рік перебування при владі Віктора Ющенка рейтинг Юлії Тимошенко був вищим не на два-три, а на 16-20%. Те, що сьогодні ми бачимо лише такий жалюгідний відрив свідчить про недовіру до Тимошенко, адже близько 90% виборців за неї голосувати не хочуть.