30 квітня 2018, 09:01

Килія: як купували голоси для "Батьківщини"

За попередніми результатами підрахунку голосів БПП впевнено перемагає на місцевих виборах голів ОТГ.

Власне, для мене в цьому немає сенсації, адже саме Порошенко і Гройсман, долаючи спротив, розпочали децентралізацію, завдяки якій ці вибори й відбулися.

Цікаво інше – методи ведення виборчої кампанії, якими опозиційні партії намагалися вкрасти цей закономірний успіх.

Чи не найхарактернішою стала ситуація на виборах в Килійській ОТГ, де за попередніми результатами представник БПП Павло Бойченко сьогодні зібрав понад 50% голосів.

Справа у тому, що саме в Килії була виявлена схема підкупу виборців партією "Батьківщина", шляхом підписання так званих "договорів" з виборцями. Такі фальшивки нібито гарантують підписанту виконання партійної програми в обмін на гроші. Суми відрізняються в залежності від жадібності місцевих організаторів схеми і коливаються від 200 до 600 грн. Половину платять до голосування і половину після.

Поліція не тільки затримала покупців голосів у Килії на гарячому, 26 квітня в одному з магазинів міста знайшли понад 10 000 грн в пакетах з агітаційними листівками "Батьківщини".

Про це нам не розкаже Юлія Володимирівна, хоча б по совісті мала б б гнівно засудити і призначити внутрішнє розслідування. На диво навіть типової заяви штабу про провокацію поки-що не було.

Однак є записане на відео зізнання жінки, яка купувала голоси виборців для "Батьківщини".

Цими випадками вже займаються правоохоронні органи, мене ж цікавить, що відбуватиметься на президентських та парламентських виборах? Якщо подібні схеми готуються до використання, це може спотворити реальні результати волевиявлення людей.

І ще один цікавий момент – кожна фальсифікація починається з маніпулятивної соціології. Спочатку нас переконують, що Тимошенко попереду, (і це використовується в передвиборчій агітації), а потім ми бачимо намальований в штабі і куплений результат.

Єдина протиотрута – про це треба говорити і готуватися протидіяти. Ми не раби, раби – німі.

Попередні результати місцевих виборів з сайту БПП: