20 вересня 2018, 10:29

Децентралізація: чому неетичний віце-прем'єр Зубко завалює курс Президента?

Буває так, що працівники посольств питають мене про роботу рад, ОДА, уряду... Журналісти часто знають навіть більше, ніж пишуть публічно. Така правда іноземців, як правило, шокує. Цю історію я обов'язково розкажу дипломатам при нагоді. Вона дуже повчальна і дає розуміння того, чому завалюються реформи в країні, зокрема реформа децентралізації.

Вчора відбулася нарада у віце-прем'єра Геннадія Зубка щодо опалювального сезону в селищі Коцюбинське. Ситуація дуже проста: був монополіст ТОВ "Мастер-Енерго". Гроші в населення брав, "Нафтогазу" кілька років не платив. Від лімітів відмовився. Селище у 2017 році замерзало б і мало б розірвані труби, якби селищна голова Ольга Матюшина не зуміла завдяки прокуратурі ввести селище в опалювальний сезон.



Цього літа вона повернула котельні громаді – це наша власність. Історичний момент. У ТОВ "Мастер-Енерго" забрали ліцензію. Останній крок – підписати договори з НАК "Нафтогазом". Але НАК вимагає, щоб ми взяли борг ТОВ "Мастер-Енерго", який ті не хочуть переуступати. Держава не придумала для мера механізму як змусити керівника ТОВ це зробити. Ну не хоче він підписувати і все тут. Це помста за те, що ми забрали в нього котельні і повернули громаді. Котельні готові до опалювального сезону.

Склад тих, хто прийшов на нараду до віце-прем'єр-міністра насторожив. З-поміж присутніх був працівник "Епіцентру" Віталій Головня, якого Зубко відрекомендував як свого друга. Він є депутатом Коцюбинської селищної ради, який з грудня місяця не ходить на сесію і не голосує за бюджет. Селище досі живе без бюджету.

Для мене не зрозуміло, чому віце-прем'єр кличе на наради друзів. В Коцюбинській раді є комісія з питань ЖКГ, яку очолює обрана депутатською більшістю Олександра Куцан. Вона була на всіх котельнях і знає про їхній технічний стан. Її не запросили. Але друг з "Епіцентру" – це сильно.

Те, що селищна голова Коцюбинського, яку обрали люди, почула від віце-прем'єра просто шокує:

Пан Зубко наголосив, що Матюшина не стала б президентом США

Сказав про те, що батькам Матюшиної нема ким пишатися

Чому у Матюшиної вдома автономне опалення

За те, що Матюшина включила опалення – буде кримінальна відповідальність

Меру селища (яка обрана від партії БПП і виконує програму боротьби з корупцією – захищає ліс і бореться з монополістом) варто йти у відставку

Де була Матюшина влітку, чому її не було на нарадах в ОДА по опаленню, а замість неї був представник ради

Про це все я з частиною депутатського корпусу і представниками наради почула від мера, коли вона повернулася з Кабміну. Зазвичай на всіх нарадах ми ставимо телефон на запис, але в Зубка телефон у Матюшиної забрали на вході. У мене немає підстав їй не вірити. Взагалі це так низько забирати з нарад, які мають суспільноважливе значення телефони в представників громади. Чого бояться?

М'яко кажучи перелік питань, які цікавлять віце-прем'єра, мене здивував. Почнемо з кінця, де була Матюшина влітку.

Вона була в Інституті раку. Лягла на позапланову операцію. Пройшла реабілітацію. Про це аж до сьогодні не вважала за потрібне говорити на загал. Та й взагалі людина про своє здоров'я має повне право мовчати. Попри операцію в Інституті раку, вона, розуміючи, що не прийнятий бюджет і треба входити в опалювальний сезон, тричі (!!!) за літо скликала депутатів. Депутатська більшість не реєструвалася і не голосувала. Разом з депутатською більшістю саботував сесії і друг Зубка – депутат Головня.

І тут я б хотіла додати для члена Кабміну Зубка важливу інформацію для роздумів. В Інституті раку немає навіть... вати. Більше того, ті зарплати, які Кабмін затвердив мерам – вони мізерні і створюють корупційні ризики, про що писав громадський рух ЧЕСНО, аналізуючи зарплати мерів міст по Україні. Тобто ми кидаємо управлінців на місцях в зону корупційних ризиків свідомо і зарплати мера ні на лікування, ні на проживання не вистачає. А це – компетенції Кабміну.



Що не є компетенцією Кабміну – так це втручання у місцеве самоврядування. Не може віце-прем'єр вирішувати, кому йти з мерів у відставку. Це право громади обирати свою владу на місцях і дивно чути, що хтось в Кабміні, де децентралізація подається як заслуга, може думати інакше. Навіть президент не може втручатися в місцеве самоврядування, хіба може його формувати як член певної територіальної громади під час виборів і має на рівні з усіма виборцями – 1 голос.



На нарадах в ОДА заступник голови облдержадміністрації Юрій Денисенко (партія мера Ірпеня "Нові обличчя" – депутат Ірпінської міської ради) наголосив на тому, що він готовий підписати бюджет Коцюбинської селищної ради. Він юрист. І те, що ми чуємо на нарадах – це здоровий глузд освіченої людини відмовляється сприймати. Як може бюджет населеного пункту підписати людина з ОДА? Як може це говорити чиновник?

Щодо кримінальної відповідальності за те, що мер ввів селище в опалювальний сезон. Інформую, що Коцюбинське має твердий намір входити в опалювальний сезон щороку. А законотворці і Кабмін мають напрацювати системно дорожную карту не лише для Коцюбинського, а й для всієї України, як діяти в подібних ситуаціях. Це їхня робота.

Проблеми не лише в Коцюбинському. Проблеми і в Києва. Є проблеми в інших містах. Ті, хто займаються впровадженням децентралізації і мають функціонал виконавчих органів, – мають робити все, щоб систематизувати досвід громад і знайти вихід, а не посилати обраних громадою людей у відставку, не маючи на це повноважень.

Щодо автономного опалення в квартирі селищної голови, яке зробили 12 років тому її батьки (вона живе з ними разом зі своїм сином). З якого часу це справа віце-прем'єра вивчати питання окремого споживача послуг? У мене дахова котельня і на батареях лічильники. Поговоримо про це в Кабміні?

Історія про те, чиї батьки можуть чи не можуть пишатися своєю дитиною. Це без коментарів. Р – рівень.

І останнє. Те, що Матюшина не стала б президентом США. Це факт. Вона народжена в Україні. Емігрувати з країни не планує.

Матюшина йшла в мери і надала нам, громаді, свою передвиборчу програму, яку вона має намір реалізувати. Перше – це захист Біличанського лісу. 6,5 тис га під загрозою дерибану з боку партії Нових облич, яка з паном Зубко, як виявилося, має спільного друга – Віталія Головню.



Він, до слова, радо знімав на сесії, на якій не реєструвався, як жінок блокували і тягали чоловіки. Сподіваюся, вчора ввечері відеозвіт ліг на стіл другу Головні – пану Зубку.



Друзі Вашого друга мають дуже високий рівень культури.



А друзів, як відомо, ми обираємо, за рівнем цінностей.

Так от, інформую, друге, що обіцяла громаді мер у своїй програмі, демонополізувати ринок опалення. Матюшина це виконала – повернула разом з прокуратурою області котельні громаді. Мера, який з правоохоронними органами повернув котельні громаді, віце-прем'єр попросив піти у відставку.

Пункт про те, що Коцюбинське не приєднується до Ірпеня – вже мером виконаний. Ми виграли суд.



Єдиний конструктив, який прозвучав на нараді – це що з ТОВ "Мастер-Енерго" переговорять в ОДА і може 20 вересня вони погодять передачу боргу.

Я думаю, що, якщо Кабмін займається втіленням реформ, зокрема й децентралізації, і на рекламу уряду Гройсмана йде немало бюджетних коштів, то члени уряду повинні звертати увагу на те, які проблеми є в місцевому самоврядуванні, систематизувати досвід і напрацьовувати підзаконні акти й виходити в парламент з пропозиціями, як врегулювати систему, а не скочуватися до такого рівня розмов й блокувати курс мера БПП, який виконує програму президента "STOP корупції".

Селищна голова готує звернення до голови уряду Володимира Гройсмана щодо якості ведення нарад і рівня етики члена Кабміну Зубка. Я сподіваюся, що на подальших нарадах ми будемо бачити представників апарату ради та ЗМІ, а не друзів з "Епіцентру" чи H&M. Там можуть теж давати знижки членам Кабміну, якщо подружитися не лише з власницею "Епіцентру" Герегою... Хоча... це європейський бізнес і якщо там відповідний менеджмент, то дружба з віце-прем'єром не має дати преференцій.

В ефективності роботи Кабміну у мене є давно сумніви. З тих часів, як ми не маємо результатів розслідування побиттів активістів в регіоні. Пікетування Кабміну, щоб зняли Авакова, було безрезультатним. Реформа поліції завалена. Аваков – квота Народного фронту.



Якби не прокуратура – ми б не повернули котельні. Це поки єдина ланка, яка працює зараз. Єдине, що шкода, що лише в цивільній площині. Притягнення до кримінальної відповідальності – поки нездійснена мрія для українського правосуддя.

Неякісний менеджмент не треба боятися змінювати. Якщо з таким саботажем реформ не може впоратися Гройсман – своє слово має сказати парламент. За роботу уряду несе відповідальність парламентська коаліція.

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...

''Ліси України''. Що планують робити з оцінкою впливу на довкілля? UPD

Комітет відголосував за варіант законопроєкту, який запропонував голова комітету Олег Бондаренко за основу. 14 березня засідає комітет з питань екології Верховної Ради...

Лобізм без правил. Хто і як лобіює ініціативи голови "Слуг" Олени Шуляк?

Під гаслом "Все для відбудови" забудовники через своїх лобістів намагаються протягнути низку законопроєктів, які треба їм, але точно не суспільству...

Як спрут Медведчука в адвокатурі замовив ''чорнуху'' проти адвоката Донця з ЗСУ

Я писала про кремлівський спрут а адвокатурі України. Там соратниця Медведчука – Лідія Ізовітова – тримає у кріпацтві всіх адвокатів України...