18 червня 2018, 22:50

За лаштунками форуму. Як ''Новий курс'' Тимошенко ледь не провалився на старті

Презентація Тимошенко "Нового курсу" лише гарна телекартинка. За лаштунками форуму можна було помітити старий набір інструментів.

"Сыш ты, идем пагаварим", – група молодиків спортивної зовнішності була налаштована досить рішуче.

На їхніх обличчях я не міг прочитати, що вони пропонують високоінтелектуальну дискусію щодо пунктів програми "Новий курс", який за півгодини мала презентувати Юлія Тимошенко. Навпаки, складалося враження, що ці 5-6 осіб хочуть продемонструвати щось з арсеналу Вадіка Тітушки.



Охоронці "Нового курсу"



У цей момент майбутня кампанія Тимошенко висіла на волосині. Побитий журналіст на на ганку форуму – такої перспективи не жадали ані я, ані Тимошенко.

Пощастило. Поруч була Катерина Лєбєдєва. Колись Катя була моїм редактором на "5 каналі". Нині вона працює в прес-службі "Батьківщини". І доступною для цих спортсменів мовою пояснила їм, що "пагаварить" з журналістом цього дня – не краща ідея.

Я маю дякувати Каті, що не отримав синець під оком. А Юлія Володимирівна має виписати премію Каті, що та врятувала лідерку від скандалу.

А почалося все з того, що я просто вирішив сфотографувати групу хлопців у чорних футболках. Ці парубки спортивної зовнішності (десь до 20 осіб) так контрастували на фоні усіх інших учасників форуму, що я просто не міг пройти повз них. А раптом якась провокація?



От тільки ці "активісти" увазі не зраділи. Пару лайливих фраз переконали мене, що потрібно зробити додаткові світлини.

І от коли я вже пішов від них до столів реєстрації, хлопці вирішили наздогнати. "А чо он правацирует?", – намагалися переконати спортсмени прес-службу Тимошенко. Провокація – це коли їх фотографують у публічному місці.

Виявилося, що вони – охоронці форуму. Принаймні один продемонстрував відповідний бейдж.



Далеко не всі охоронці на форумі були схожі на цих "спортсменів". Ще з кількома довелося поспілкуватися після перформансу з роздяганням. Я трохи прослідкував за "стриптизером", як він покинув залу, куди прямував. Охоронцям форуму було цікаво, чи були в того спільники. Поділився з чоловіками своїми світлинами.

"Стриптизера" звуть Максим Ярихін. І він таки має відношення до однієї політичної партії. До якої? Дивіться сюжет:

Політтехнологи запевняють, що "новий курс" Тимошенко – це намагання завоювати прихильність тих, хто скептично ставиться до Тимошенко та її участі у президентських виборів. З цієї точки зору красивим має бути хід, якщо "стриптизер" у фіналі стане затятим прихильником Юлії Володимирівни.

Його ж перформанс був про те, що "новий курс" – це курс вниз та в Росію. А раптом в кінці нас чекає повне роздягання з курсом вгору та Європу?)



"Новий курс" і не кроку із зали


Тимошенко завойовує нових прихильників дивним чином. Політтехнологи запевняють: вона хоче нав'язати інтелектуальний порядок денний. Залучити до обговорення своєї програми експертів та громадських активістів.

Але за лаштунками форуму можна було побачити дещо інакшу картину. А саме відчути ставлення до учасників обговорення.

Охоронці та організатори намагалися не випускати із зали учасників форуму. Ну щоб на картинці не було багато порожніх місць, щоб не зіпсувалася телекартинка широкого обговорення "нового курсу".

З цією ж метою у кулуарах форуму офіціанти відмовлялися наливати каву учасникам під час виступу Тимошенко. Гарячі напої – лише для журналістів. Мені навіть довелося брати дві чашки і пригощати колегу, яка прийшла за запрошенням і мала бейдж "учасника".

Під час перерви на столах з'явилися фрукти та печиво. Але офіціанти їх швидко прибрали, щойно розпочалася перша панель.

Хіба такими хитрощами, якими заганяли до зали форуму, можна залучити нових прихильників? Інтелектуалів?

Як продовження цієї телекартинки широкого обговорення роздруковані запитання, які тримали в руках деякі учасники. Так я помітив жінку у зеленій сукні. Вона так розхвилювалася, що постійно відкривала записник. І хоч поруч з нею було ще кілька охочих щось запитати у Тимошенко, ведучий запросив саме "жінку в зеленому". Буває...



Жінка повторює своє запитання до Тимошенко. За мить ведучий надасть їй слово



Як чоловік Тимошенко фінансує її кампанію?


Якщо людина пропонує "новий курс" країни, повне перезавантаження України, то й діяти вона має по-новому (не плутати з "по-новому" від Порошенка). Але кампанія Тимошенко розпочалася показово "по-старому".

Її масована інформаційна кампанія дещо напружила і користувачів Інтернету, і тих, хто звертає увагу на зовнішню рекламу. Декому це нагадало "славнозвісну" виборчу кампанію Думчєва. Багато там інтелектуалів в команді кандидата засвітилося...

Повертаючись до Тимошенко. Виникло старе традиційне запитання: так а звідки гроші? Ще пару місяців тому вона мала значні проблеми з наповненням виборчого фонду.

Чи зробив вливання Коломойський? Фактів немає. Він міш замість живих грошей допомогти рекламою на своїх "Плюсах".

На запитання про прізвища фінансистів довелося почути лише одне – Олександра Тимошенка. "Ніхто не читає другої частини моєї декларації – доходи чоловіка", – переказав розмову з Тимошенко один з її нових політологів.

І ось на форумі з'являється сам Олександр Тимошенко. З дочкою.



Олександр Тимошенко: "Я не роблю бізнес в Україні". Декларація Юлії Тимошенко говорить протилежне



Я не міг відмовити собі у задоволені цікавості: чи зростають в Україні доходи чоловіка Тимошенко? Наша розмова була недовгою:

"В последнее время я просто не делаю бизнес в Украине. У меня нет возможности этим заниматься в Украине. – Ваша дружина декларує Ваші доходи. – Мои доходы конечно декларируются, потому что я сюда завожу свои... свои доходы сюда завожу. Мы здесь декларируем то, что я зарабатываю в другой стране".

Скажу чесно: я знав офіційну відповідь на своє запитання. Ще задовго до форуму подивився декларації Тимошенко, порівняв 2016-й та 2017-й роки. Виявилося, що на фоні заяв про скрутний стан українців, справи в родині опозиціонерів йдуть все краще.



Як видно з графіка, доходи Олександра Тимошенко (тут відредаговано. У початковому тексті було прізвище Турчинова. Вони з Тимошенко так довго були політичними союзниками, що досі згадується ця пара. Кажуть, що це за Фрейдом) за кордоном зросли на 39%, в Україні – на 21%. Отже, життя родини Тимошенко не співпадає з тим зубожінням, про яке люблять говорити опозиціонери.

Але показова інша деталь. Чоловік Тимошенко заявив, що не веде бізнес в Україні. Натомість Юлія Володимирівна доходи від бізнесу чоловіка у свою декларацію вносить. Хіба це не привід для НАЗК більш прискіпливо вивчити е-декларацію Тимошенко?



Увірувати у "Новий курс"?


Після форуму побачив багато позитивних відгуків про нову ініціативу Тимошенко. Народ ніби забув про попередні красиві проекти: "Ідеальна країни", "Український прорив", "Рух опору".

"Спочатку потрібно пояснити, чому не вдався "Український прорив", – гарно підмітив у кулуарах форуму політтехнолог Сергій Гайдай.

Але мені і цього недостатньо. Бо пояснити, чому не вийшло тоді теж можна дуже красиво. І народ увірує.

От тільки давайте чесно: це все не питання раціонального, а питання віри. Бо якщо раціонально підходити, то одне з перших питань: а звідки гроші на анансоване перезаснування країни? Яка сума на це потрібна? А у відповідь – тиша.

А помріяти... Ну давайте, наприклад, Верховну Раду назвемо Рада Верховних Праведників. Зробимо красивий слайд. Розпишемо, що до новоствореного органу будуть обиратися найчесніші та добропорядні українці, які будуть достойно нести прапор "Нового курсу". От тільки хіба лише від зміни назви щось кардинально зміниться у нашому парламенті?

Так само і з Тимошенко. Замість "Українського прориву" – "Новий курс". Хто вірив у "прорив" переписаний на колінках в останню мить перед презентацією, може тепер вірити в "курс".

Пам'ятаєте кінець рекламних роликів Блоку Юлії Тимошенко зразка парламентських виборів 2007-го? Нагадаю. "Зробила тоді, зробить зараз".

Але якщо вона обдурила з "Українським проривом"? Що тоді?

Благали про допомогу – врятовані! Неймовірна історія з Херсона

Неймовірна історія з хеппі-ендом. На лівому березі Дніпра під Херсоном застрягла жінка з хлопчиком та дівчинкою. Вода поступово підіймалася, вони рятувалися на другому поверсі, на даху будинку...

Я потрапив у Херсон

Я потрапив у Херсон. Одразу зателефонував своїй редакторці Жені Моторевській, сказав, що буде репортаж з окупованого міста. Але чомусь вона такій новині від мене не зраділа...

Гол усього життя. За це і воюємо

За такі моменти ми любимо життя. Наприкінці матчу Динамо проти Евертона на поле вийшов ось цей чоловік. Він – вболівальник з Евертона. Але на поле він не вибіг, як іноді роблять фанати...

Легенди ЗСУ. Позивний "34"

Герой України танкіст Сергій Пономаренко має позивний "34" – по номеру його танка в АТО. Цю цифру "34" добре запам'ятали російські окупанти...

Зеленський, Демченко і "Харківські угоди"

"Гасите этих казлов!" Саме цей заклик асоціюється у мене з ратифікацією т.зв. "Харківських угод". З такими словами регіонали.ру кидалися на тих депутатів, хто протестував проти продовження базування руzкого флоту в українському Севастополі...

"Понять и простить"? Ще раз про медведчуківських медійників

Ми стали забувати, як виглядають медведчуківські медійники. Але от колишній спікер вирішив нагадати. Цією світлиною Разумков дякував медійникам з закритих телеканалів Ахметова...