4 квітня 2018, 18:53

Хто блокує реформу охорони здоров'я?

Зважаючи на величезну кількість брехні, маніпуляцій та перекручувань, хочу внести ясність у питання, хто насправді блокує реформу охорони здоров'я в Україні. Вникнувши в суть проблеми, кожен зможе побачити, що головним гальмом на шляху реформи в інтересах людей є саме МОЗ.

Отже, на моє переконання, реформа має базуватися на кількох "китах" – автономізації медичних закладів, оплаті за послугу ("гроші йдуть за пацієнтом") та загальнообов'язковому державному медичному страхуванні, яке дозволить повністю забезпечити коштами реформу, уникнути дефіциту грошей та ризику їхнього розподілення в ручному режимі.

При цьому, головним принципом медреформи, на моє переконання, має стати створення доступної, якісної і безоплатної для людей медицини.

Я – проти впровадження платної медицини, проти безпідставного закриття лікарень та скорочення лікарів, проти знищення швидкої допомоги. Я – за справжню медичну реформу, спрямовану на покращення доступності і якості медицини та зменшення захворюваності й смертності, за збільшення тривалості якісного щасливого життя українців.

Що зроблено мною, і що зроблено МОЗом?

Мною розроблено законопроект N2309а-д від 10.12.2015 р про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я, а 06.04.2017 після того, як його підтримав парламент, він став законом N2002-VIII.

Саме цей мій закон і ввів поняття оплати за медичну послугу. І коли хтось говорить, що справжня медична реформа полягає у впровадженні принципу "гроші йдуть за пацієнтом" – він абсолютно правий, адже саме я, разом з іншими народними депутатами і запропонувала державі та суспільству таку модель.

Цей закон підтримали представники всіх політичних сил і він мав запрацювати з листопада 2017 року, але МОЗ не підготував нормативну базу для своєчасного початку його роботи. Автономізація медичних закладів відбулася лише частково, принцип "гроші йдуть за пацієнтом" на вторинному і третинному рівні не впроваджено, зате Національну службу здоров'я, яка консолідує в одних руках понад 100 мільярдів гривень і обходиться державі у 200 мільйонів – створено якнайшвидше.

По-друге, для забезпечення повноцінного фінансування життєво важливих послуг, щоб "гроші пішли за всіма пацієнтами", нам потрібно додатково знайти щонайменше 100 мільярдів гривень. Комітет з питань охорони здоров'я неодноразово звертався до МОЗ та до Уряду з проханням передбачити видатки на охорону здоров'я в бюджеті на 2018 рік на рівні не менше 5% ВВП при потребі у 7%.

Але МОЗ погодився на 3,5%. Це означає, що "гроші підуть лише за обраними", а саме – лише за 27% зі 100 000 онкохворих, за 30% з 500 000 хворих на серцево-судинні хвороби (інфаркти та інсульти). Хто і за яким принципом визначатиме, за яким пацієнтом мають йти гроші, а за яким ні? І ще – до яких обраних закладів підуть гроші за пацієнтом?

Штучно створений дефіцит коштів в системі охорони здоров'я – це прямий шлях до корупції та відкатів, оскільки в такому випадку вони розподілятимуться в ручному режимі.

У свою чергу, для того, щоб забезпечити хворих людей і систему охорони здоров'я коштами, я розробила другий ключовий для проведення медреформи в інтересах людей законопроект N4981-2 від 02.08.2016 – про загальнообов'язкове державне медичне страхування, яке буде здатне покрити життєво важливі потреби громадян в якісних і безоплатних медичних послугах.

Для отримання необхідних додаткових 100 мільярдів гривень, що дозволить профінансувати людям життєво важливі послуги – починаючи від простої консультації, і закінчуючи найскладнішими операціями – за нашими підрахунками, внески мають становити близько 300 гривень на місяць. При цьому за недієздатних платитиме держава, за працівників – роботодавець, а самозайняті платитимуть самі за себе.

Але і цей законопроект блокується в парламенті лобістами МОЗу. Складається враження, що єдиною метою всієї епопеї з їхньою "медреформою", було створення Національної служби здоров'я, концентрація всіх грошей в одних руках та економія на здоров'ї та житті простих людей. Адже жодних інших кроків, які покращували би ситуацію в медицині – зроблено не було.

Навпаки, темпи скорочення населення зростають, десятки тисяч медиків тікають за кордон, колективний імунітет знижується, доступність та якість медичних послуг падають. Я звинувачую МОЗ у бездіяльності, в саботажі реформ, у маніпуляціях та брехні, яку вони ллють в ЗМІ через проплачених "експертів", та через сотні ботів та тролів в мережі інтернет.

І вся ця інформаційна вакханалія спрямована лише на одне: обдурити українців та прикрити свої дії зі знищення медицини в Україні.

Політика МОЗ веде Україну до вимирання. А нам потрібна справжня реформа, заради людей і для людей. За це я борюся і зупинятися не збираюся. Я – медик у шостому поколінні, і знищувати українську націю та розвалювати сферу, якій присвятив своє життя весь мій рід – невігласам не дозволю.

"Хочеться чуда і трішки вина..."

Коли приходять погані новини, коли стає важко вірити й сподіватись, коли хочеться опустити руки – я завжди згадую її. Ліну Костенко. Іменинницю, якій сьогодні виповнюється 94...

Друга річниця. Важко – але не соромно

Сьогодні, мабуть, кожен з нас напише про одне й те саме. Про той день, коли наше життя розділилося на "до" і "після" початку повномасштабного вторгнення, повномасштабної війни проти нашої країни...

Дякую, тату, за все...

Сьогодні у мене сумна дата... Вже три роки, як немає з нами мого тата – професора-патофізіолога Вадима Якимовича Березовського (1932-2020) – науковця і письменника, громадського діяча і борця...

Плата за героїзм

Де великі потрясіння – там і великий героїзм. І сьогоднішня війна за незалежність України, і війна Ізраїлю проти терористів – щодня пишуть нові історії подвигу та самопожертви...

Європа більше не мовчить

Ми дочекалися. Хоча багато хто не вірив, що це взагалі можливо. Вчора Парламентська Асамблея Ради Європи визнала Голодомор геноцидом українського народу...

Сьогодні, 10 жовтня – день того, з чим у нашій країні і усьому світі серйозні проблеми. День ментального здоров'я

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стверджує, що ментальне здоров'я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя...