RU
 

Кіпр відтепер не продає своє громадянство

Корреспондент.net,  1 листопада 2020, 10:40
0
788
Кіпр відтепер не продає своє громадянство
Фото: Getty
Кіпр більше не продає своє громадянство

Кіпрська програма отримання громадянства пропонувала паспорт з правом на проживання і роботу в Євросоюзі за інвестицію двох мільйонів євро в нерухомість або місцеву компанію.

Кіпр з 1 листопада припиняє дію програми надання громадянства республіки в обмін на інвестиції - так звана процедура отримання "золотих" паспортів, пише РБК.

В уряді країни виступили за призупинення видачі паспортів Кіпру через велику кількість порушень і високу уразливість програми.

Підставою став скандал, який розгорівся після розслідування телеканалу Al Jazeera.

Журналісти представилися громадянином Китаю, який за легендою був засуджений китайським судом за відмивання грошей. Юристи, ріелтори і навіть спікер парламенту, з якими вони зв'язалися, підтвердили, що громадянство республіки при наявності грошей може отримати навіть засуджений.

На тлі скандалу голова кіпрського парламенту Дімітріс Сіллоріс подав у відставку.

До цього уряд неодноразово проводив перевірки дотримання програми видачі "золотих" паспортів. У вересні поліція розпочала розслідувати процедуру отримання громадянства 42 інвесторами, які увійшли в "групу високого ризику". Громадянства втратили сім інвесторів.

Кіпрська програма отримання громадянства пропонувала паспорт з правом на проживання і роботу в Євросоюзі за інвестицію двох мільйонів євро в нерухомість або місцеву компанію. Претендент повинен був також пожертвувати на користь уряду республіки 200 тисяч євро.

З 2013 по 2019 рік "золоті" паспорти отримали понад чотири тисячі осіб, більшість з Росії, Китаю, України, Лівану і Саудівської Аравії.

В кінці жовтня повідомлялося, що Єврокомісія розпочала розслідування проти Кіпру та Мальти через їхні програми "золотих" паспортів.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

ТЕГИ: инвестициискандалгражданствоКипр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі