17:20 23.10.2018

Споживчі настрої українців у вересні-2018 покращилися на тлі поліпшень очікувань економічного зростання

2 хв читати
Споживчі настрої українців у вересні-2018 покращилися на тлі поліпшень очікувань економічного зростання

Українці у вересні були оптимістично налаштовані щодо економічного зростання країни у найближчий рік - відповідний індекс виріс на 10 пунктів порівняно з серпневим показником - до 62,6 (тут і далі - за шкалою від нуля до 200), а загалом споживчі настрої покращилися на 2,3 пункту.

Згідно з матеріалами щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine, у річному вимірі індекс споживнастроїв українців вріс на 3,6 пункту і становив 62,6.

Дослідження також відзначає оптимістичний настрій щодо економічних очікувань загалом - цей показник зріс на 3,2 пункту до 64.

Позитивну динаміку показав також індекс доцільності великих покупок, збільшившись на 2,1 пункту - до 71,5 та індекс очікуваного зростання економіки у найближчі п'ять років - на 1,9 пунктів до 71,5, зазначається в дослідженні.

Загалом індекс поточного стану збільшився на 0,9 пункту - до 60,5, зазначається в матеріалах дослідження.

Як наголосили автори дослідження, найбільш песимістичні в вересні українці були щодо очікуваних змін особистого матеріального становища - відповідний індекс скоротився на 2,2 пункту порівняно з серпневим показником до 57,9.

Водночас низка показників залишилися практично незмінними. Індекс очікуваної динаміки безробіття залишився на серпневому рівні - 133,9. Показник інфляційних очікувань погіршується третій місяць поспіль - у вересні він виріс на 0,4 пункту до 190,4. Поряд з цим четвертий місяць українці висловлюють песимізм щодо курсу гривні - індекс девальваційних очікувань погіршився на 0,6 пункту до 170,3.

Однак автори дослідження вважають, що це песимізм щодо інфляції та курсової нестабільності - емоційна короткострокова реакція на новини про курс гривні.

"Про це свідчить той факт, що зростання індексів девальваційних та інфляційних очікувань не призвів до погіршення індексу споживчих настроїв загалом", - підсумовують аналітики GfK Ukraine.

Як повідомлялося, в серпні індекс споживчих настроїв знизився до липня-2018 на 1,5 пункту - до 60,3.

GfK Ukraine здійснює дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з червня 2000 року. Було опитано тисячу респондентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА