Доступність посилання

ТОП новини

З античного городища в центрі окупованої Керчі вивезли колони


Майданчик, де були розташовані колони на території античного Пантікапею, Керч, 13 лютого 2019 року
Майданчик, де були розташовані колони на території античного Пантікапею, Керч, 13 лютого 2019 року

В окупованій Керчі з території античного Пантікапею вивезли колони, про загрозу обвалення яких повідомляли раніше. Як інформує кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, 13 лютого на майданчику, де раніше була розташована колонада, перебувають тільки кілька кам’яних фрагментів.

Вхід на територію античного городища перекритий огороджувальною стрічкою.

Керівництво Східно-Кримського історико-культурного заповідника стверджує, що напередодні співробітники заповідника демонтували колонаду через загрозу «фізичному стану основної конструкції пам’ятника».

«Наразі ведуться підготовчі роботи для проведення реставраційних заходів», – зазначила гендиректор заповідника Тетяна Умрихіна.

У той же час, ще в кінці січня Умрихіна стверджувала, що стан об’єкта «не є критичним», зазначає Крим.Реалії.

Раніше стало відомо, що античні колони на руїнах Пантікапея опинилися під загрозою обвалення й істотно похилилися, а біля основи з’явилася тріщина. Співробітники музею підпирали колони металевими рейками.

Конструкція колонади є технологічною моделлю, спорудженої в 1976 році зі справжніх архітектурних деталей, знайдених на руїнах Патнікапея.

Пантікапей – давньогрецьке місто, засноване наприкінці VII століття до нашої ери вихідцями з Мілета на місці сучасної Керчі. Руїни Пантікапея є пам’яткою культурної спадщини національного значення України.

На горі Мітрідат також розташований обеліск Слави, який почав руйнуватися в 2018 році. На розробку документації і ремонт обеліска планують виділити понад 3 мільйони рублів (майже 1,25 мільйона гривень). Схили гори теж потрібно зміцнити. Згідно з даними з відкритих джерел, на роботи з укріплення схилів гори Мітрідат планували виділити близько 166 мільйонів російських рублів (близько 73 мільйонів гривень).

Жителі Керчі пов’язують руйнування в центральній частині міста з вібраціями через роботи з будівництва Керченського мосту, які проходили неподалік.

XS
SM
MD
LG