Доступність посилання

ТОП новини

На виборах в Україні Москва робитиме ставку на конкретних кандидатів (огляд преси)


Учасник війни України з Росією в госпіталі під час голосування на парламентських виборах. Київ, 26 жовтня 2014 року
Учасник війни України з Росією в госпіталі під час голосування на парламентських виборах. Київ, 26 жовтня 2014 року

У 2019 році Україна має шанс суттєво оновити правлячий клас. Чи вдасться це? Чи нема небезпеки, що на місце теперішніх президента, народних депутатів, міністрів прийдуть ще менш патріотичні й професійні? Україна завершить 2019 рік сильнішою чи ослабне? Відповіді шукали експерти тижневика «Країна». Так, волонтер Віталій Дейнега переконаний, що Кремль втручатиметься в українські вибори ще нахабніше, ніж в американські позаторік. Просуватиме свої інтереси через партії «За життя», «Опоблок», Юлію Тимошенко. Захід підтримуватиме чесні вибори. Він робить ставку на процес. А Москва – на конкретних кандидатів. На виборах 2019 року в будь-якому випадку буде проросійський реванш, переконаний експерт. Питання – у його масштабах. Адже проросійські ЗМІ вільно працюють в Україні. Рабінович, Мураєв, Льовочкін, Ахметов мають цілі телеканали. Інший експерт тижневика журналіст і музикант Роман Чайка вважає, що на виборах музику замовлятимуть не так олігархи, як організовані злочинно-політичні угруповання. Суспільство не дозріло обирати президента, переконаний журналіст. Результат виборів визначить старше покоління – бідне й кимось скероване. Максимально посилюватимуть грошима проросійські дискурси. Мобілізують московський патріархат. Залучать інформаційно-медійний ресурс.

Чому лісові пожежі в Європі набули такого масштабу і до чого готуватися Україні, аналізує газета «День». Видання пише, що в Україні проблема в тому, що держава не фінансує ведення лісового господарства, кошти на це не передбачені в бюджеті країни. А охорона лісів від пожеж є частиною ведення лісового господарства. Відповідно, на півдні – Дніпро і південніше – немає коштів, щоб утримувати пожежну охорону і навіть виїхати на пожежу. Там звільнились пожежні водії, багато машин без водіїв, без екіпажу. Це велика проблема. Відповідно, Державна служба з надзвичайних ситуацій бере на себе функцію гасіння таких пожеж. Але ДСНС не знає території, відповідно вони не такі ефективні, як лісові фахівці. І через те, що уряд не виділяє кошти на охорону лісів, ситуація може виявитись схожою, як у Греції, попереджає видання.

Європейський союз готує розширення списку американських товарів, до яких застосовуватиме вищі мита, – від мотоциклів Harley-Davidson до харчових продуктів – на суму $20 мільярдів, якщо Вашингтон таки накладе мита на автомобілі з ЄС. Як попереджає експерт газети «День», підвищення імпортних мит може спровокувати хвилю торгових війн, які завдадуть шкоди в тому числі й Україні. Так, закриття ринку США може кардинально змінити світовий ринок сталі. Зокрема, європейські виробники побоюються, що саме до ЄС піде левова частина металу, який не потрапить до США. Україна не постачає багато металу до США. Проте головна небезпека для України полягає в тому, що через збільшення конкуренції на європейському та інших ринках вона може втратити позиції на ринках ЄС і Туреччини, куди постачає майже половину металургійної продукції. А металургія посідає друге місце в українському експорті після АПК, нагадує видання у статті «Кінець «глобального колгоспу».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG