НБУ планує запровадити процентний своп з банками у червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує запровадити процентний своп з банками у червні

Казна та Політика
664
Національний банк затвердив Положення про проведення Національним банком України на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки. Це відкриває шлях до запровадження нового інструменту, який дасть змогу пожвавити довгострокове банківське кредитування.
Про це йдеться на сайті регулятора
“Національний банк докладає багато зусиль, щоб підтримати економіку на етапі виходу з карантину. Ми знизили облікову ставку вже до 8% і бачимо передумови для її подальшого зниження. Ми запровадили довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років, щоб вони не боялися брати кошти в НБУ і спрямовувати їх в економіку” – йдеться в повідомленні.
Своп передбачає, що одна сторона пропонує іншій фіксовану процентну ставку, що нараховується на умовну суму, а інша сторона – плаваючу відсоткову ставку. Остання буде розраховуватися на основі Українського індексу міжбанківських ставок за кредитами та депозитами овернайт (UIIR).
В обумовлений строк відбуваються розрахунки сторін з обрахунку різниці процентних платежів. У такий спосіб банки можуть мінімізувати власний процентний ризик під час кредитування. Вони залучають депозити на досить короткий термін порівняно з довгим строком кредитів, тож завжди ризикують через ймовірність зміни вартості залучень.
Йдеться про те, що ставка за депозитами фактично завжди змінюється і може зрости, а для позичальника вона фіксована. Своп усуває цей ризик. Зі свого боку завдяки таким операціям Національний банк зможе посилити дієвість монетарної трансмісії.
Процентні ставки в економіці будуть гнучкіше реагувати на монетарні рішення Національного банку та зміни у вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку.
Що це дасть. Таким чином запровадження процентного свопу не тільки стимулюватиме розгортання кредитних програм для бізнесу та населення, але й сприятиме подальшому зниженню відсоткових ставок у економіці.
Новий інструмент стане доступним після повної готовності технічного функціоналу та депозитарної системи до проведення таких операцій. Орієнтовний строк запуску – друга половина червня 2020 року.

Довідка Finance.ua:

  • В НБУ заявлено, що вперше з березня немає відтоку строкових валютних депозитів. Темпи відтоку валютних коштів залишаються нижчими, ніж під час криз 2008 і 2014 років.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо кредитів в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас